Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Lättlagat rådjur?  (läst 2088 gånger)

Enbondetjej

  • Inlägg: 14
    • Uppland
Lättlagat rådjur?
« skrivet: 04 nov-13 kl 13:38 »
Har skjutit min första bock och nu ligger allt styckat och nedfryst. Sambon har en lika stor i frysen och nu vet jag inte riktigt vad jag ska göra med allt gott kött.
Självklart man ju göra stek, sadel och allt det där "vanliga", men hur äter jag rådjur till vardag?  Relativt snabblagat och med lätta tillbehör och hellst inga jättekluriga moment.

Tror säkert alla uppfinningsrika människor kan hjälpa mig med tips!  :D
"I schack står bönderna närmast kungen"

Daggkåpa

  • Gäst
SV: Lättlagat rådjur?
« Svar #1 skrivet: 04 nov-13 kl 13:53 »
Grattis :)
Jag brukar titta in här  http://www.viltmat.nu/  när fantasin tryter.
Färs är ju alltid enkelt att slänga ihop "snabbmat" av...men ni kanske inte malde något? Soppor, grytor och tjälknöl tar lite tid att laga men kan å andra sidan förberedas när man har tid.
Smaklig spis.

Gilbert

  • Gäst
SV: Lättlagat rådjur?
« Svar #2 skrivet: 05 nov-13 kl 14:25 »
Vad får man ihop på en råbock? 25-30 kg kött?
Viltmat.nu sidan är bra och framför allt kolumnen "hantera vilt", hängningen och tiden är viktig.

Här finns en kyl/frys där frysen pajat, modellen har kompressorn i botten.
Man kan sätta upp en krok i taket och göra upp ett så stort hål man kan i golvet (kylen)/taket (frysen) och låta viltet hänga där i en bod.
Relativt enkel, lätt att hålla rent och snyggt.

 

hagstrom88

  • Inlägg: 33
    • Södermanland
SV: Lättlagat rådjur?
« Svar #3 skrivet: 10 nov-13 kl 17:09 »
Hej,
En råbock brukar väl bli ca 10 kg styckat. Dina 2 bakstekar är ju fina och blir "Nyårsmiddagar" och ytterfiléerna
blir ju "oxfilé" till festliga tillfällen. Innerfiléerna är en liten förrätt för två. Resten - du undrade om vardagsmat - vi brukar ärligt talat göra köttfärs
av halsen, köttet mellan revbenen och framstekarna (de är beniga och ofta små). Dvs vi karvar av allt - kör igenom köttkvarnen och fryser in.
Populärt är viltfärsbiffar och köttbullar men en del blir köttfärssås ibland. Kolla recept för Lammfärsburgare - de brukar vi köra på rådjur och hjort - massor av varianter - ostfyllning, gräslök, persilja etc - busenkelt - allt kan göras i förväg och frysas in i glasslådor - sedan är det bara att plocka fram dem när du har bråttom.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

1615 gäster, 3 användare (2 dolda)
Berberis

* Forum

* Om tidningen Åter



Så glad att jag hittade denna tidning och det är lite som julafton varje gång den kommer i brevlådan
/Mathilda Oja

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser