Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Grädden vägrar "smöra" sej!!!  (läst 2034 gånger)

HP

  • Inlägg: 193
    • Ångermanland
Grädden vägrar "smöra" sej!!!
« skrivet: 19 feb-07 kl 15:55 »
Hmmm, ja, som överskriften säger....
Har haft problem med detta förr, men bara nån gång.
Det vispas å vispas men blir helt enkelt inte smör.
Grädden blir bara som en mjuk, lite halv seg(?) smörja... Ungefär som det blir aldeles innan det blir vispad vispgrädde, men sen händer inget mer.
Den är inte helt färsk, inte heller helt gammal...
Vet någon vad det beror på och/eller har ni någon lösning?
Lite jobbigt när man separerat ca 40 liter mjölk och så bara funkar det inte...
//HP  ??? :-\
If You Run You'll Just Die Tired

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:Grädden vägrar "smöra" sej!!!
« Svar #1 skrivet: 19 feb-07 kl 18:00 »
Jag antar att du har ställt fettskruven och har rätt varvtal på separatorn. Så nära spenvarm mjölk som möjligt. Har den stått i kyl så värm försiktigt på sidan av vedspisen. Man kan hälla i en kopp ljummet vatten först när man vevar för att värma upp kulan. Om den första grädden ser ut att innehålla lite av det vattnet, hälls det tillbaka i skålen sista mjölken. Lite hokus pokus är det kring en separator. Man ska ha kommit överens med vittra och annat oknytt innan.

Temperaturen kan ha en inverkan på kärningen. NU minns jag inte hur det skulle vara men Jag "tror" det var runt 13 grader. Det kan vara värt att kolla upp. Det kan också hjälpa om du syrar grädden lite ifall du inte har sparat och låtit den självsyra först. Ha i lite fil och låt stå några timmar.

Hur länge har du hållit på och vispat? Ibland kan det ta 20-30 minuter vid vissa förhållanden.

HP

  • Inlägg: 193
    • Ångermanland
Re:Grädden vägrar "smöra" sej!!!
« Svar #2 skrivet: 19 feb-07 kl 18:14 »
Själva delen med att separera funkar bra(tack vare MYCKET bra hjälp med ihopsättande av separaratorn! *S*)och jag har den inställd "som vanligt"- dvs som jag brukar med mjölk av samma ko.
Tror du att det kan spela nån roll? Ha det tjockare/tunnare istället?!
Hur som hellst så har grädden fått stå nån/några dagar i rumstemperatur(som den brukar) för att syra till sej lite. Den stelnar ganska fort, slog det mej just...? Varför?
Jag har vispat valda delar av grädden i alla fall två timmar(ger mej inte så lätt, vet du...)så det tror jag inte är problemet...
Det brukar som sagt inte vara något problem, men just nu när jag separerat ca 40 l mjölk och fått ut ett par liter grädde så skiter det sej... Trisst....
Men jag ska köra en hink till i morrn genom separatorn och se om det kan gå lättare att kärna sen.
Grrrr, morrr....men på nåt sätt lite trevligt att man faktiskt inte kan bestämma över allt, hur "rätt" man än gör!
//HP
If You Run You'll Just Die Tired

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:Grädden vägrar "smöra" sej!!!
« Svar #3 skrivet: 19 feb-07 kl 18:28 »
Ja, vissa saker kan det verkligen "gå troll i". Hur har ni det med vittra och onkyttet? Och får gråtomten sin mjölkskvätt varke dag? :)

Sirpusbollen

  • Inlägg: 858
  • odling, raw food och sløjd
    • Hälsingland
Re:Grädden vägrar "smöra" sej!!!
« Svar #4 skrivet: 19 feb-07 kl 18:33 »
Lägg ut lite kakor och annat gått till vittrorna!
Drömmer om lerigt hobbithus, permakultur, bin, gröna odlingar och egen spirulina. Inspiration och skapa <3
Lev och Spira - Raw food och hälsa

 

HP

  • Inlägg: 193
    • Ångermanland
Re:Grädden vägrar "smöra" sej!!!
« Svar #5 skrivet: 19 feb-07 kl 18:44 »
Hmmm, nja.... mjölk får han så att han knappt kan stå på benen... På gott & ont!
Och vittrorna får väl ta mössen som katterna lämnar, tänker jag...
Jag får väl ge dem lite av ugnspankakan som gräddas just nu, så gör jag ett nytt försök i morrn... Av 10 liter mjölk(en separator bytta) och inte 40... Hmmm, ja, ja, tar man i så man får magknip är det kanske inte konstigt att det misslyckas.
 ;D
If You Run You'll Just Die Tired


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

577 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Köpte numret främst för att jag tänker lära mig spinna, men förutom det fanns mycket annat intressant, som skötsel av naturbetesmarker och hoppfulla nybörjarbrev!
/Johanna W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser