Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Är det riktigt att inte Linderödsgaltarna får galtsmak innan 1 års ålder  (läst 5958 gånger)

aston_sol

  • Inlägg: 237
    • Småland
Hur gör man i grisindustrin, om 1% av galtarna smakar kräk så blir det ju ganska många grisar för en modern grisbonde. Testäter man alla galtar?

4-ever

  • Inlägg: 752
    • Skåne
Att det blir galtsmak är tydligen väldigt ovanligt.
En intressant sak jag hörde nyligen var att även gyltan/suggan kan få "galtsmak" ( kan inte vara galtsmak, jag vet, men smaka/lukta samma)
Detta kunde tydligen inträffa om suggan/gyltan brunstar vid slakt.
Som mannen i fråga sa: nästa gång kollar jag både fram och bak innan jag slaktar en sogris  ;)
Nytorp2089 hittar ni oss på fb. Göingegetter, Linderödsgrisar, fjällnära kossor, myskankor, skånegäss, höns, gotlandskaniner. Försöker bevara det "gamla" för att överleva ;)

Existens

  • Gäst
Hur gör man i grisindustrin, om 1% av galtarna smakar kräk så blir det ju ganska många grisar för en modern grisbonde. Testäter man alla galtar?

Man föder inte upp några galtar till slakt kommersiellt i Sverige.  Bara ekologiska galtar som går på export till England ska av nån anledning vara okastrerade.

I övrigt så kastreras alla galtar vid 4-5 dagars ålder.  Problemet är inte litet, så det är därför man forskar väldigt mycket för att få fram alternativ till kastreringen, och det som nu verkar vara längst kommet är ju då vaccination.
I Schweiz söver man de små med narkos vid kastreringen, och i Norge får endast veterinärer utföra den. Men båda dessa är ju länder där mat får kosta, så de alternativen funkar inte i Sverige.

I de fall galtar kommer in till slakteriet så testas köttet i lab innan det säljs.

Bland vanliga grisar är risken mycket större än 1 %. Själv fick jag ibland kassera 6 av 10 galtar efter slakt.

Ronny

  • Inlägg: 1637
    • Skåne
Jag tror inte det är någon skillnad mellan olika raser/blandraser. Det beror nog inte på det. Jag har 10 års erfarenhet av att ha slaktat lnderödsgaltar mellan 5 månaders och 14 månaders ålder. Ingen har haft galtsmak. Jag har alltid varit noga med att hålla i sär pojklag och flicklag. Kanske det har med det att göra. Bästa köttet/fläsket tycker jag linderödaren ger om den är 10-12 månader gammal! Välsmakande, fast och fint. Ojämförligt med turbofläsket!

När vi pratar om grisar till det egna hushållet är det ju så sjukt och onaturligt att prata om att vaccinera mot galtsmak att jag får just galtsmak i munnen! Skulle en slaktgris (linderödare eller icke linderödare) på 100-1000 verkligen få denna oätliga åkomma så vad då? Det finns andra djurslag än människan som äter gris! Prova att röka köttet eller ge det till hunden. Det är säkert också en gris på 100-1000 som ligger där dö, när ni kommer ut och ska slakta den. Vad gör ni då? Börjar rutinvaccinera mot rödsjuka - eller?

Varför säger ni att ett linderödssvin skulle vara dyrare än andra? 1000 kronor för en 3 månaders kulting är väl inte dyrt - eller är jag inte med min tid?
« Senast ändrad: 17 jul-13 kl 00:32 av Ronny »
Håller lantraser för bevarande och det egna hushållet.

nilsegårn

  • Inlägg: 1136
    • Dalsland
    • Blekslätten Gård
Här ikring får man en kulting från "fabrik" för 300:- :-
: "Om en idé inte verkar bisarr till att börja med, så är den ingenting att hoppas på" Niels Bohr

"man kan alltid sluta med något när man vill, så länge det är nästa tisdag" Lemmy

Existens

  • Gäst
Jag tror inte det är någon skillnad mellan olika raser/blandraser. Det beror nog inte på det. Jag har 10 års erfarenhet av att ha slaktat lnderödsgaltar mellan 5 månaders och 14 månaders ålder. Ingen har haft galtsmak. Jag har alltid varit noga med att hålla i sär pojklag och flicklag. Kanske det har med det att göra. Bästa köttet/fläsket tycker jag linderödaren ger om den är 10-12 månader gammal! Välsmakande, fast och fint. Ojämförligt med turbofläsket!

När vi pratar om grisar till det egna hushållet är det ju så sjukt och onaturligt att prata om att vaccinera mot galtsmak att jag får just galtsmak i munnen! Skulle en slaktgris (linderödare eller icke linderödare) på 100-1000 verkligen få denna oätliga åkomma så vad då? Det finns andra djurslag än människan som äter gris! Prova att röka köttet eller ge det till hunden. Det är säkert också en gris på 100-1000 som ligger där dö, när ni kommer ut och ska slakta den. Vad gör ni då? Börjar rutinvaccinera mot rödsjuka - eller?

Varför säger ni att ett linderödssvin skulle vara dyrare än andra? 1000 kronor för en 3 månaders kulting är väl inte dyrt - eller är jag inte med min tid?

Tja, jag tycker det är lika onaturligt att i ett självhushåll föda upp ett djur som man sen riskerar att inte kunna äta. Att hålla ett djur i 12 månader och sen konstatera att man inte kan äta det utan *äh, jag ger det till hunn* tycker jag är ett mycket märkligt synsätt.
Alla kanske heller inte har möjlighet att kallröka 100 kg kött. Varmröka går inte, för då kommer smaken fram, och det man kallrökt går heller inte att steka.

Under förutsättning då att man är känslig mot galtsmak alltså. Är man inte det så kvittar det ju såklart.

 

Ronny

  • Inlägg: 1637
    • Skåne
Här ikring får man en kulting från "fabrik" för 300:- :-

En tre månaders helt normal (ingen pelle alltså) för 300 kronor. Ok - där är jag nog före min tid  ;D
Håller lantraser för bevarande och det egna hushållet.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

511 gäster, 2 användare
Niklas81, Calvincap

* Forum

* Om tidningen Åter



Episk tidning! Har följt mig från intresserad till självhushållare med gård och allt.
/Mikael Book

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser