Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Dikor och kalvar av köttdjur eller inköpta mjölkdjurskalvar?  (läst 23156 gånger)

RaggarBonden

  • Inlägg: 429
    • Hälsingland
Re:Hösilage eller ensilage
« Svar #40 skrivet: 09 jan-07 kl 11:20 »
Citera

Näringsmässiga kvaliten har jag redogjort i tidigare inlägg. Låt oss då titta på den "hygieniska kvalitén". Man vill undvika jäst, mögel, klostrider och listeria. Jäst och mögel är något som ofta uppträder på ytan. Idisslarna tål detta tämligen bra när det är i små kvantiteter, så det kan vi lämna åt sidan.

Nu är gränsen flytande mellan hösilage och ensilage. Men frågan gällde mer en allmän och ganska ytlig diskussion om skillnaden mellan hösilage och ensilage. Då kan man ju tränga djupare in. Låt oss göra en obetylig och snabb djupdykning i en aspekt.

"Det finns inga absoluta gränser för vad som är ensilage och vad som är hösilage, men då ts-halten överstiger ca 50 % brukar fodret kallas för hösilage." SLU (Lantbruksuniversitetet)

Däremot ger jag dem inte kadavermjöl eller annat foder som är främmande för deras art.

Nu har du väl lite fel iaf !

Att du "redogort" för näringsinnehållet i ensilage jämfört med hösilage tidigare i tråden låter ju fint  ::)

MEN den gängse normen för ensilage är att det ska innehålla spätt gräs som inte gått i blommning. Ett näringsrikt och finbladigt foder. Ensilaget kan vara olika förtorkat men kallas iaf alltid för ensilage.

Näringsinnehållet mäts alltid per kgts (kilo torrsubstans) och då har ensilaget ett högt innehåll om det är bra kvalite och hösilage ett lägre innehåll.

Hösilage var ett begrepp som kom till av att hästägare och andra med begränsade lagringsmöjligheter ville ensilera sitt HÖ.
Hö är mer utvuxet än ensilage och tas när höet precis gått i blomning (man kan se fröställningen). Hö är redan vid skördetillfället torrare i strukturen och innehåller mindre socker. Hösilaget torkas sen lite mer än ensilaget och pressas sen.
Problemet med hösilaget är ju att det är torrare och sockerfattigare vilket gör att felaktiga bakterier och mögelsporer kan sätta igång och jäsa vilt. Detta ger värme i balen som bränner fast proteinerna i fodret och gör dom mycket svårlösliga för våmmen.

Hösilage har genom detta oftast ett sämre näringsinnehåll eftersom  det är skördat senare. Hösilaget har hög andel torrsubstans per kilo.

Hösilaget har alltså ett sämre näringsinnehåll är ensilage och oftast mer tveksam kvalite.

Trevligt att du bor i en sån otroligt trevlig trakt där ingen säljer sitt senast skördade ensi/hösilage till andra :)
Men annars i landet så är det nog så att man sparar det bästa fodret till sina egna djur och säljer överskottsfodret som man kan avvara till andra !

Säd är en bra kost för kor och ger en mycket bra miljö i våmmen på korna.

Varför du sprider osanningar om oss som ger våra kor en bra och balanserad kost förstår jag inte om du inte bara är ute efter att förtala oss. Att vi skulle använda kadavermjöl och andra konstiga tillsatser är FEL. Dagen kraftfoder innehåller bara naturliga ingredienser som korna mår bra av. Speciellt de ekologiska foder som vi ekologiska bönder köper !

Storbonden :)
Citera
« Senast ändrad: 09 jan-07 kl 11:27 av Storbonden »
"Cowboy med köttraskor som kör Jänkare"

Anders

  • Inlägg: 1522
    • -
    • felicia.se
Re:Hösilage eller ensilage
« Svar #41 skrivet: 09 jan-07 kl 15:09 »
Nu har du väl lite fel iaf !
MEN den gängse normen för ensilage är att det ska innehålla spätt gräs som inte gått i blommning. Ett näringsrikt och finbladigt foder. Ensilaget kan vara olika förtorkat men kallas iaf alltid för ensilage.  Att vi skulle använda kadavermjöl och andra konstiga tillsatser är FEL.

Jag skrev att jag inte använder kadavermjöl och inte heller foder som djuren som art naturligen inte är utvecklade för att konsumera. Jag är jag och du/ni är du/ni. De begreppen kan inte blandas ihop och om jag gjort detta så har det inte varit meningen.

Vad ni använder för foder är upp till ert samvete och förstånd. De eventuella problem och följdverkningar som beror på ert användande av ert foder till djuren är ert ansvar. Inte mitt.

Jag kan bara berätta om hur jag gör och varför jag inte gör si och så och varför jag inte utfodrar med foderslag som är onaturliga för djuren. Om det sedan uppfattas som en indirekt kritik av er kan inte jag rå för.

Om du berättar för en skara konstgödsel/giftbesprutande bönder om hur du brukar din gård ekologiskt och också ger en förklaring till varför du inte giftbesprutar och konstgödslar så kommer åhörarna att uppfatta som att du indirekt kritiserar dom. Ändå följer de lagens alla bokstäver och menar att de producerar mat på bra och riktigt sätt och har en god ekonomi av detta.

Du och Rosa och kanske någon mer angriper ju mig för mitt "mera ekologiska" och "mera djuretiska" (eller extrema eller vad man nu vill kalla det) sätt att se på djur och ekologi.

Avel och förädling är nog bra i sig om den användsförnuftigt. Som exempel kan vi dock hitta mängde med mjölkkor som är så förädlade och framavlade och kastar iväg så mycket mjölk att de inte täcka sitt näringsbehov med stråfoder. Stråfodret ges då i så minimala mängder för att förhindra våmsår. Protein och energi (och var det kommer ifrån verkan man inte bry sig det ringaste om) måste ges i form av koncentrat för att förhindra för kraftig avmagring.

Det spelar ingen roll om det är ekolgioska kor och ekologiskt foder eller inte. För min del är förfarandet främmande.

Om vi då återgår till vad som kallas hösilage och ensilage så måste vi använda oss av det som är officiellt eller någorlunda auktoritativt.

SLU (Sverige Lantbruksuniversitet) säger
http://hippocampus.slu.se/fragorsvar/arkiv.cfm?Call=fragorsvar&PageAction=1&id=18

Hösilage är ett namn som har kommit till i efterhand för sådant ensilage som har höga torrsubstanshalter (ts-halter). Det finns inga absoluta gränser för vad som är ensilage och vad som är hösilage, men då ts-halten överstiger ca 50 % brukar fodret kallas för hösilage.

Det finns också en mängd producenter av hösilage.
http://www.hastnet.se/hastnet/kategori/utrustning.php?aid=74

Om du går in och läser vad de indivduellt säger om hösilage och produktionen därav så framgår att det rör sig om torrsubstanshalter över 50% när man klassificerar ensilaget som hösilage.

SVA http://www.sva.se/dokument/stdmall.html?id=562&searchstring=h%F6silage&visaarkiv=1

Vid ts-halter över 60% sker praktiskt taget ingen produktion av syror. Sådant foder kallas ibland, hösilage och kan liknas vid ett ofullständigt torkat hö som förvaras under relativt gastäta förhållanden.

den som vill kan ju fråga producenter av ensilage och hösilage och som har egna kor vad som är skillnaden, t.ex.
http://www.backslantbruk.se/3.html

Men eftersom skörden sker när den sker och vädret kan ändra sig snabbt så kan foder som var tänkt som ensilage bli hö och tvärtom. Olika partier kan ha olika torrsubstanshalt.
Ska man ha fodret till "köttdjur" (liknande) så har jag inte hittat någon som inte förespråkar annat än den högre halten av torrsubstans på ensilaget (=hösilage) av just ekonomiska skäl.

Näringsinnehållet mäts självklart per kg torrsubstans. Torrt hö har en vattenhalt på 16% och en torrsubstanshalt på 84%.

Ensilage har däremot en varierande vattenhalt på mellan 25 och 80% och en torrsubstanshalt som varierar mellan 20 och 75%.
http://ensilagenytt.se/vad_ar_ts.htm

Jag har aldrig hört talas om någon som provtager varje enskild bal med avseende på ts-halt och vattenhalt, oavsett om det är egenproducerat eller inköpt. Det är ett medeltal och som du ser så varierar medeltalet väsentligt.

Med hösilage (liksom med hö) får man därför också en bättre koll vad man ger djuren. Utan att man behöver provtaga in absurdum.

För egen del tycker jag den här diskussion är för djuplodande. Jag föredrar hösilage (ensilage med högre tshalt än 50%) eftersom den inte är frusen. Frusen ensilage försöker jag undvika.


bondelinda

  • Inlägg: 1741
  • Stöd globalt - handla lokalt
    • Västergötland
    • Svingsåsen
Re:Amkor och kalvar av köttdjur eller inköpta mjölkdjurskalvar?
« Svar #42 skrivet: 10 jan-07 kl 13:43 »
Om man inte har byggnader utan bara bete då? Finns det någon lönsamhet i att köpa in spädkalvar på våren (från mjölkbesättning?) och ha dem på bete över sommaren och sedan slakta dem som mellankalv(?) på hösten?

Eller är det bättre att bygga lösdriftsstall på marken och utfodra dem över vintern också?
Litet småskaligt jordbruk med brukshästar. Gårdsbutik öppen ons 15-18 lör 10-15. Kaninkött, honung, bär, ägg, potatis, mensskydd, ekologiska garner samt miljövänliga och naturliga hud- och hårvårdsprodukter från Eilas och tvättnötter från tvåleriet. www.svingsasen.se

gimskogen

  • Inlägg: 1477
    • gimskogen.se
Re:Amkor och kalvar av köttdjur eller inköpta mjölkdjurskalvar?
« Svar #43 skrivet: 10 jan-07 kl 14:59 »
Gorme klass är väl bara köttraser som platsar och unga sådana som vuxit snabbt...

Kanske inte direkt alternativarens ordinarie tankesätt.
men

Det jag vill tala om är ju att beroende på gårdens förutsättningar så kan man ju välja inriktning och ras...
sedasn är det ju viktigt att tareda på vilka kriterier som just ditt slakteri betalar för...

Vi slaktade ju vår tjur hemma... det blev fullt i frysen...


Mjölkbonde i norra hälsingland, Rödkullor, Fjällkor. Några Roslagsfår och Svärdsjöfår samt våra Linderödsgrisar och Gotlandskaniner o 3 Isländskafårhundar

Rosa

  • Inlägg: 3282
  • ♥♥ Limousin ♥♥
    • -
Re:Gourme..
« Svar #44 skrivet: 10 jan-07 kl 16:31 »
Gorme klass är väl bara köttraser som platsar och unga sådana som vuxit snabbt...
Kanske inte direkt alternativarens ordinarie tankesätt.
men

De behöver inte växa snabbt och inte vara unga för att klassa sig som Gourme !

Flera av mina avelstjurar har gått i Gourme och de har varken vuxit snabbt eller varit unga....

Men du vad är en alternativares ordinarie tankesätt..
-får alternativare inte ha köttraser ?
-vid vilken ålder ska alternativare slakta sina djur ?
utan att mista "alternativare stämpeln"

Mvh Rosa "som blev nyfiken nu"
Ekologisk Limosinkor Blondekor och Fjäll/Fjällnärakor.
25Leicesterfår & 9 Helsingefår.Limousine ♥ har lägst foderförbrukning/kg tillväxt.

Rosa

  • Inlägg: 3282
  • ♥♥ Limousin ♥♥
    • -
Re:Mellankalv
« Svar #45 skrivet: 10 jan-07 kl 16:36 »
Finns det någon lönsamhet i att köpa in spädkalvar på våren (från mjölkbesättning?) och ha dem på bete över sommaren och sedan slakta dem som mellankalv(?) på hösten?

Men du glömde det viktigaste ska du äta dem själv eller skicka dem till slakteri  ???

Mellankalv
är ju den absolut intensivaste uppfödningsformen man kan hålla på med.
Kalvarna ska väga 300 kg levande vid slakttidpunkten 8 månader
och då väga 140-150 kg slaktade klass 0 el 0-.

Det betyder att dom måste växa minst 1200 g per dag !

För att lyckas med det måste dom äta fri tillgång av ett kraftfoder
som har ett högt innehåll av högvärdigt protein + bra grovfoder.

Att föda upp mellankalvar utan ligghall låter som en dålig ide...
Vart ska man ha fodertråget med den fria tillgången på kraftfoder ?
Regn o dåligt väder tar väldigt på dem, tillväxten blir dålig och risk för lunginflamation ökar.

Mvh Rosa
« Senast ändrad: 10 jan-07 kl 17:33 av Rosa »
Ekologisk Limosinkor Blondekor och Fjäll/Fjällnärakor.
25Leicesterfår & 9 Helsingefår.Limousine ♥ har lägst foderförbrukning/kg tillväxt.

 

bondelinda

  • Inlägg: 1741
  • Stöd globalt - handla lokalt
    • Västergötland
    • Svingsåsen
Re:Dikor och kalvar av köttdjur eller inköpta mjölkdjurskalvar?
« Svar #46 skrivet: 11 jan-07 kl 14:40 »
Nej det kanske inte är en så bra ide ?

Kalvar har väl lätt för att få diarré och sånt när de går utan mamman, har jag fått för mig.

Litet småskaligt jordbruk med brukshästar. Gårdsbutik öppen ons 15-18 lör 10-15. Kaninkött, honung, bär, ägg, potatis, mensskydd, ekologiska garner samt miljövänliga och naturliga hud- och hårvårdsprodukter från Eilas och tvättnötter från tvåleriet. www.svingsasen.se


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

481 gäster, 3 användare
-kaja-, Jepsson, Mattis Karlsson

* Forum

* Om tidningen Åter



- Underbar tidning eftet att jag läst flera nummer hos en väninna är det nu dags för egen prenumeration
/lena S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser