Nu har du väl lite fel iaf !
MEN den gängse normen för ensilage är att det ska innehålla spätt gräs som inte gått i blommning. Ett näringsrikt och finbladigt foder. Ensilaget kan vara olika förtorkat men kallas iaf alltid för ensilage. Att vi skulle använda kadavermjöl och andra konstiga tillsatser är FEL.
Jag skrev att
jag inte använder kadavermjöl och inte heller foder som djuren som art naturligen inte är utvecklade för att konsumera. Jag är jag och du/ni är du/ni. De begreppen kan inte blandas ihop och om jag gjort detta så har det inte varit meningen.
Vad ni använder för foder är upp till ert samvete och förstånd. De eventuella problem och följdverkningar som beror på ert användande av ert foder till djuren är ert ansvar. Inte mitt.
Jag kan bara berätta om hur jag gör och varför jag inte gör si och så och varför jag inte utfodrar med foderslag som är onaturliga för djuren. Om det sedan uppfattas som en indirekt kritik av er kan inte jag rå för.
Om du berättar för en skara konstgödsel/giftbesprutande bönder om hur du brukar din gård ekologiskt och också ger en förklaring till varför du inte giftbesprutar och konstgödslar så kommer åhörarna att uppfatta som att du indirekt kritiserar dom. Ändå följer de lagens alla bokstäver och menar att de producerar mat på bra och riktigt sätt och har en god ekonomi av detta.
Du och Rosa och kanske någon mer angriper ju mig för mitt "mera ekologiska" och "mera djuretiska" (eller extrema eller vad man nu vill kalla det) sätt att se på djur och ekologi.
Avel och förädling är nog bra i sig om den användsförnuftigt. Som exempel kan vi dock hitta mängde med mjölkkor som är så förädlade och framavlade och kastar iväg så mycket mjölk att de inte täcka sitt näringsbehov med stråfoder. Stråfodret ges då i så minimala mängder för att förhindra våmsår. Protein och energi (och var det kommer ifrån verkan man inte bry sig det ringaste om) måste ges i form av koncentrat för att förhindra för kraftig avmagring.
Det spelar ingen roll om det är ekolgioska kor och ekologiskt foder eller inte. För min del är förfarandet främmande.
Om vi då återgår till vad som kallas hösilage och ensilage så måste vi använda oss av det som är officiellt eller någorlunda auktoritativt.
SLU (Sverige Lantbruksuniversitet) säger
http://hippocampus.slu.se/fragorsvar/arkiv.cfm?Call=fragorsvar&PageAction=1&id=18Hösilage är ett namn som har kommit till i efterhand för sådant ensilage som har höga torrsubstanshalter (ts-halter). Det finns inga absoluta gränser för vad som är ensilage och vad som är hösilage, men då ts-halten överstiger ca 50 % brukar fodret kallas för hösilage.
Det finns också en mängd producenter av hösilage.
http://www.hastnet.se/hastnet/kategori/utrustning.php?aid=74Om du går in och läser vad de indivduellt säger om hösilage och produktionen därav så framgår att det rör sig om torrsubstanshalter över 50% när man klassificerar ensilaget som hösilage.
SVA
http://www.sva.se/dokument/stdmall.html?id=562&searchstring=h%F6silage&visaarkiv=1Vid ts-halter över 60% sker praktiskt taget ingen produktion av syror. Sådant foder kallas ibland, hösilage och kan liknas vid ett ofullständigt torkat hö som förvaras under relativt gastäta förhållanden.
den som vill kan ju fråga producenter av ensilage och hösilage och som har egna kor vad som är skillnaden, t.ex.
http://www.backslantbruk.se/3.htmlMen eftersom skörden sker när den sker och vädret kan ändra sig snabbt så kan foder som var tänkt som ensilage bli hö och tvärtom. Olika partier kan ha olika torrsubstanshalt.
Ska man ha fodret till "köttdjur" (liknande) så har jag inte hittat någon som inte förespråkar annat än den högre halten av torrsubstans på ensilaget (=hösilage) av just ekonomiska skäl.
Näringsinnehållet mäts självklart per kg torrsubstans. Torrt hö har en vattenhalt på 16% och en torrsubstanshalt på 84%.
Ensilage har däremot en varierande vattenhalt på mellan 25 och 80% och en torrsubstanshalt som varierar mellan 20 och 75%.
http://ensilagenytt.se/vad_ar_ts.htmJag har aldrig hört talas om någon som provtager varje enskild bal med avseende på ts-halt och vattenhalt, oavsett om det är egenproducerat eller inköpt. Det är ett medeltal och som du ser så varierar medeltalet väsentligt.
Med hösilage (liksom med hö) får man därför också en bättre koll vad man ger djuren. Utan att man behöver provtaga in absurdum.
För egen del tycker jag den här diskussion är för djuplodande. Jag föredrar hösilage (ensilage med högre tshalt än 50%) eftersom den inte är frusen. Frusen ensilage försöker jag undvika.