Om de högg huvudet av kaninen utan bedövning, så var det olagligt.
Enklast är om man är två, en håller kaninen, med ett fast grepp om bakben respektive framben, den andra tar ett bra tillhygge, t ex ett järnrör eller brynjärnet som man skärper knivar på, och slår kaninen i huvudet, precis framför öronfästet. Är man ensam håller man kaninen på ett bord med ena handen, och slår med andra.
Sedan avblodar man genom att med en kniv sticka precis under huvudet, framför ryggraden och sedan snabbt vända kniven så att eggen är riktad mot ryggraden. Man skär vid båda sidorna av ryggraden, så att båda halspulsådrorna skärs av. Med lite övning kan man göra detta utan att skära av matstrupen. Lämpligen övar man på en redan död och avblodad kanin. Själva momentet att slå kaninen i huvudet övar man lämpligen på ett mjukisdjur i lämplig storlek och form. Kaninen avblodas lämpligen hängande i bakbenen, man kan trä en repögla om benen, eller sätta s-krokar i senan vid fotleden.
När kaninen är avblodad ska den flås. Det kan man göra antingen på ett bord eller när den hänger i bakbenen. Man flår antingen som med större djur, att man skär upp huden på insidan av benen och längs med magen, eller genom att man skär upp vid analen och bakbenen och sedan kränger av huden så att den blir som ett rör. Då klipper man av frambenen vid fotleden och tar av huvudet när man kommer dit. Jag föredrar att göra som med större djur, eftersom det är det jag är mest van vid. Bra beskrivning finns i en gammal åter. Det är viktigt att man inte punkterar magen när man flår.
Sedan tar man ur kaninen. Man skär försiktigt upp buken, med början vid bäckenet. Man har ett finger som skyddar knivspetsen och som alltså följer med i knivrörelsen inne i kaninen, så att knivspetsen inte kan punktera mage och tarm. Sedan tar man ur tarmpaketet, genom att först packa avföringen så att man får en bit ändtarm som är fri från bajs, där skär man av ändtarmen. Man lyfter ut hela tarmpaketet, fram till mellangärdet. Ta vara på levern om kaninen är yngre än 1 år, och alltid varit frisk. Var försiktig så att gallan inte går sönder. Ta sedan ut hjärta och lungor, ta tillvara hjärtat. Skär upp bäckenet och ta bort det sista av ändtarmen. Skölj kaninen väl och häng den i bakbenen så att den torkar upp. Den ska hänga åtminstone tills likstelheten släppt.
Sedan styckas kaninen, eller packas hel. Eller tillagas direkt. Kanin är gott.