Jag experimenterade lite med bakningen häromdagen och testade något som visade sig vara oväntat supergott! För de som tycker blomkål är gott så måste detta testas, trust me!
Ingrediener:
1 blomkålshuvud
2 ägg
Salt (så mycket/lite som önskas)
Vetemjöl (mängden anpassas efter hur degen blir...)
Lite lite torrjäst (hade jag i, men är osäker på hur mycket det egentligen hjälpte...)
Så här gjorde jag!
1.Rev blomkålshuvudet på vanligt rivjärn, plockade bort de träigaste stammarna.
2. Blandade i två ägg och lite salt.
3. Tillsatte lite torrjäst.
4. Blandade i lite vetemjöl åt gången tills degen var smidig.
5. Plattade ut degen i en rund form (några centimeter i höjd blev det bara).
6. Insåg att torrjästen behöver lite värme för att komma igång och stoppade därför in det hela i ugnen på minimal värme. Så fort ugnstempen lyckats komma upp till behaglig värme stängde jag av den och lät degen stå i en 45 minuter. Det jäste liiiite.
7. Satte upp ugnstempen till 175 grader (om jag inte minns fel, kan ha varit 225 också...) och bakade brödet tills det såg gyllene och fint ut.
Tro det eller ej, men det här brödet blev absolut delikat! Framförallt lämpligt till mat, eftersom det finns en (svag) blomkålssmak. Men konsistensen och känslan är som "riktigt" bröd. Serverade det till maken och svärfar och båda tappade hakan när jag sa att det till större delen bestod av just blomkål. Svärfar granskade brödet och liksom letade efter blomkålen, utan att hitta något som avslöjade det... Både dom och jag tyckte resultatet var toppen, och då bör nämnas att maken är en ytterst petig brödätare som helst bara äter vitt vetebröd. Men det här gick hem!