Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hett tips: blomkålsbröd!  (läst 2285 gånger)

Fny

  • Inlägg: 272
    • Uppland
    • Handicraft by Agis
Hett tips: blomkålsbröd!
« skrivet: 15 okt-12 kl 08:31 »
Jag experimenterade lite med bakningen häromdagen och testade något som visade sig vara oväntat supergott! För de som tycker blomkål är gott så måste detta testas, trust me!

Ingrediener:
1 blomkålshuvud
2 ägg
Salt (så mycket/lite som önskas)
Vetemjöl (mängden anpassas efter hur degen blir...)
Lite lite torrjäst (hade jag i, men är osäker på hur mycket det egentligen hjälpte...)

Så här gjorde jag!

1.Rev blomkålshuvudet på vanligt rivjärn, plockade bort de träigaste stammarna.

2. Blandade i två ägg och lite salt.

3. Tillsatte lite torrjäst.

4. Blandade i lite vetemjöl åt gången tills degen var smidig.

5. Plattade ut degen i en rund form (några centimeter i höjd blev det bara).

6. Insåg att torrjästen behöver lite värme för att komma igång och stoppade därför in det hela i ugnen på minimal värme. Så fort ugnstempen lyckats komma upp till behaglig värme stängde jag av den och lät degen stå i en 45 minuter. Det jäste liiiite.

7. Satte upp ugnstempen till 175 grader (om jag inte minns fel, kan ha varit 225 också...) och bakade brödet tills det såg gyllene och fint ut.

Tro det eller ej, men det här brödet blev absolut delikat! Framförallt lämpligt till mat, eftersom det finns en (svag) blomkålssmak. Men konsistensen och känslan är som "riktigt" bröd. Serverade det till maken och svärfar och båda tappade hakan när jag sa att det till större delen bestod av just blomkål. Svärfar granskade brödet och liksom letade efter blomkålen, utan att hitta något som avslöjade det... Både dom och jag tyckte resultatet var toppen, och då bör nämnas att maken är en ytterst petig brödätare som helst bara äter vitt vetebröd. Men det här gick hem!


Lijing

  • Inlägg: 317
  • Medeålders 3-barnsmamma med mat- odlintresse.
    • Västerbotten
SV: Hett tips: blomkålsbröd!
« Svar #1 skrivet: 15 okt-12 kl 08:41 »
Det där låter ju vansinningt spännande! Man kanske inte behöver så mkt mjöl då? Jag borde nämligen hålla mig undan sådant...o socker...men hur svååårt är det inte!!! :P
Be the kind of woman that when your feet hit the floor each morning, the devil says "Oh crap, she´s up"!

 

Fny

  • Inlägg: 272
    • Uppland
    • Handicraft by Agis
SV: Hett tips: blomkålsbröd!
« Svar #2 skrivet: 15 okt-12 kl 08:53 »
Det där låter ju vansinningt spännande! Man kanske inte behöver så mkt mjöl då? Jag borde nämligen hålla mig undan sådant...o socker...men hur svååårt är det inte!!! :P

Precis! Försöker själv hålla nere på mjölintaget... När jag sökte på nätet om bröd utan mjöl hittade jag sidor som förespråkade bröd på enbart blomkål och ägg, men eftersom jag var liiiite skeptisk till idén bestämde jag mig för att göra en sån här variant först. Som sagt, inte så mycket mjöl utan bara så att degen blir mer behaglig att knåda. Men nästa gång ska jag testa att utesluta mjölet helt, nu när jag vet att blomkålen faktiskt funkar och blir god i brödform. =)

Synd att blomkål är dyrare än mjöl... :-\ Måste leva väldigt snålt den närmaste tiden då vårt husbygge har slukat alla pengar samtidigt som jag inte kunnat jobba... :'(


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

639 gäster, 1 användare
MartiPalfr

* Forum

* Om tidningen Åter



- Kan bara varmt rekommendera denna tidning!
/Sanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser