Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  konservering  (läst 8384 gånger)

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: konservering
« Svar #20 skrivet: 24 feb-08 kl 13:55 »
Jag brukar skölja burkar och flaskor í varmt vatten med natriumbensoat och sedan värma i ugnen på 100 grader. Ännu har jag inte blivit sjuk...
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Byracka

  • Inlägg: 1561
    • -
SV: konservering
« Svar #21 skrivet: 24 feb-08 kl 14:50 »
Har inga värden, men det går naturligtvis att hitta. Jag har varit runt på en hel del amerikanska sajter om bl.a. konservering och där framhåller man väldigt starkt detta med säkerheten vid konservering (det är ju USA  :P). Kött ska man (enligt amerikansk uppfattning) alltid konservera med övertryck så man kommer över 100 grader (krävs specialutrustning för det). Grönsaker likaså. Men salt, surt och sött förhindrar tydligen även botulism. Jag brukar ta 1-2 tsk salt per burk, beroende på storlek eller lite citron. Mäter inte så noga...

Men i Europa har man uppenbarligen kokat in kött utan tryckkokare i generationer utan att drababs av botulism... vet inte riktigt vad jag ska tro.  ???

Jag som hade hoppats på att du hade en liten nätt tabell...
Själv konserverar jag ingenting än så länge eftersom jag inte är övertygad om fördelarna gällande energiförbrukning och näringsvärde. Däremot kan det vara en kunskap värd att kunna innan apokalypsen sänker sig över oss.
Men. Jag vill inte dö på kuppen och det jag hittills vet om botulism får mig att vilja tryckkoka om inte  syra/salt/socker nivån är den rätta.
Jag vet inte vad prevalensen är och innan jag vet vill jag inte salta på en höft.
Visst finns det botulism även i Europa även om den är ganska ovanlig:
http://www.eurosurveillance.org/em/v04n01/0401-222.asp

antoorn

  • Inlägg: 3
SV: konservering
« Svar #22 skrivet: 16 apr-08 kl 13:41 »
har köpt ringar från företaget kuntze i stockholm. innermått 55mm 85mm 92mm dyra men bra passforn till gamla burkar från surta både rak kant 92mm sned kant85mm små sned kant 55mm. fins på nätet www.kuntze.se man får leta en del på sidan för att hitta ringarna.

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
SV: konservering
« Svar #23 skrivet: 20 aug-12 kl 13:10 »
Oj, det var en gammal tråd som väckts till liv!  :) Så steriliserar jag burkar och flaskor till sylt och saft och sånt. Jag Förvarar det i min matkällare.
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: konservering
« Svar #24 skrivet: 21 aug-12 kl 22:13 »
Jag tror att den bubblande burken var tät, och den andra läckte lite.

Efter hand som burkens innehåll svalnar, så minskar trycket inuti burken, och kokpunkten sjunker, vattnet koker då vid lägre temeratur osv.
Om burken inte är riktigt tät, så läcker luft in och trycket ökar över kokpunkten.

Kontrollera vacuum på burkarna!

 

Tur-Johan

  • Inlägg: 322
  • Många skulle va fega om dom bara våga.
    • Dalarna
    • Hemskogen
SV: konservering
« Svar #25 skrivet: 26 aug-12 kl 20:43 »
Gummiringar jag har köpt på Husmodern.
http://www.hus-modern.se
Går man in på husmodern och under safta där finns då gummiringar i olika storlekar.
Jag har köpt till mina burkar jag kokar in med och det har fungerat bra.

Här är en direktlänk till gummiringarna.
http://www.hus-modern.se/safta/gummipackningar-c-158-1.aspx
Många skulle va fega om dom bara våga.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

527 gäster, 1 användare
imlo

* Forum

* Om tidningen Åter



- Dessa välarbetade tidningar ger stor inspiration till att klara sig själv.!
/Inspiration

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser