Har för första gången i år sått bondbönor. Nu hänger många stora baljor från plantorna och jag antar att det börjar bli dags att skörda. Jag har sått ganska mycket för att även kunna spara under vintern. Vill helst inte frysa mer än nödvändigt. Är det någon som har någon erfarenhet av att konservera bondbönor i konserveringsglas? Hur gör ni då i så fall? Kokar man in dem råa eller förväller man först och plockar bort skal och sedan kokar in?
Först om skal:det finns en del som menar att man ska plocka bort skalet. mycket jobb tycker jag och jag har inte farit illa av att äta bondbönor med skal i alla dessa år. däremot blir skalet rätt grovt om bönorna blir äldre.
en variant är givetvis frysa: förväll dem, frys dem
en annan variant som jag tycker är kul, är att lägga in dem i olja:
koka upp dem i salt vatten med ättika, 1 msk salt och 1dl ättiksprit per liter vatten. låt koka i ca en minut
häll bort vätskan
bred ut de heta bönorna på en ren duk och låt dem torka av
lägg dem i rena burkar tillsammans med lite salviablad eller andra kryddor av din smak
häll på olivolja (eller en annan fin olja i fall du inte gillar olivolja)
bönorna ska vara helt täckta med olja, om nån böna sticker upp, möglar den (konserveringen sker genom att luften inte kommer åt bönorna)
FÄRDIG!
de kan stå länge (flera månader)
det var de två varianter som jag använder för att konservera mina bondbönor.
internt i familjen brukade vi kalla bondbönor i olja för norrlandsoliver