För några generationer sedan så fanns det flera krusbärsbuskar i varenda trädgård i vårt land. Man gjorde saft, kompotter, marmelader, krämer för att inte tala om hemkörda viner!
Varför ser man då bara strövis av krusbärsbuskar i moderna trädgårdar?
För det första, så tror jag, att krusbär tyvärr har en lite gammalmodig smak! Därtill så har trädgårdsbär tappat över huvud taget i odling. Men den helt förkrossande orsaken till krusbärsodlandets tillbakagång i landet är dock krusbärsmjöldaggen.
De gamla europeiska stammarna av krusbär är föga tåliga denna sjukdom enligt vedertagna källor i litteraturen. Min egen erfarenhet dock där jag bor, är att i min trädgård har jag sett angrepp av mjöldagg en gång på 50 år! Jovisst jag har haft dessa urgamla europeiska sorter, som borde vara hopplösa!
Det man har gjort i förädlingen, är att korsa in amerikansk krusbär, för att höja tåligheten mot mjöldagg. Detta har lett till, att vi numera har ett handelssortiment krubärsbuskar, som ger oätliga bär!
Själv så odlar jag krusbär på luftiga ställen, och ser till att buskarna växer i tämligen kvävefattig jord! Egentligen så gödslar jag bara dessa buskar med någon näve träaska då och då.
Vi vanliga odlare borde ta tag i trångmålet, hur får vi tag i smakliga krusbär! Själv så fick jag en ide´ förra sommaren. Här i Södermanland och Uppland ser man ofta krusbärsbuskar där det har funnits torp och gårdar. Dessutom växer det ofta vilda krusbär på åkerholmar.
Jag har gått runt på dylika ställen och spanat efter tänkbara odlingsvärda och friska buskar.
På fyra ställen så upptäckte jag utmärkande, välsmakande och friska bär. Nu till våren skall jag gå ut och knipsa sticklingar på dessa platser.
Det flesta vet ju att POM har ett frukt och bär upprop, men varför skall vi förlita oss till detta?
Jag tycker att det är bättre om vi gör något själva på gräsrotsnivå!
Tänk om ett femtiotal personer ginge ut och samlade in några kloner var! Självfallet kunde vi på detta sätt finna odlingsvärda välsmakande bär att sprida till varandra!