Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Grönsaksbuljong  (läst 3317 gånger)

Vattenloppan

  • Inlägg: 111
    • Närke
Grönsaksbuljong
« skrivet: 16 maj-12 kl 16:52 »
Buljong av grönsaker kan jag göra.... Men... Går det att göra det så som det är i affären - alltså väldigt komprimerat? Kanske inte som tärningar(?) men ändå mycket mindre utrymmeskrävande... För infrysning, kanske?
Lite av en long shot... Men det finns ju så många klipska människor här...  :)
Bor, med två kissar, där skogsvägen tar slut i ett litet torp. Har el men inget vatten, det fungerar alldeles utmärkt :)
Hoppas lyckas fylla jordkällaren med hemodlat :)

färnevik

  • Inlägg: 2389
  • inte längre vingklippt
    • Västergötland
    • Älebergs lantbruk
SV: Grönsaksbuljong
« Svar #1 skrivet: 16 maj-12 kl 17:25 »
Reducera och frys in i istärningsformar?
"helst skulle varje människa ha en egen liten höna. en höna som tar tillvara på mat som blivit över, som ger ett ägg om dagen och gödsel till en blomsterrabatt..."

http://storaaleberg.blogspot.com

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
SV: Grönsaksbuljong
« Svar #2 skrivet: 16 maj-12 kl 17:40 »
Du kan fortsätta att reducera/koka ner den silade buljongen, till en sirapsliknande konsisten, men det tar tid och påverkar smaken. Bränns lätt vid mot slutet.

Jag tror att fabriken reducerar genom att sänka trycket, istället för att koka vid 100 grader. Det gör att de kan ta bort allt vatten och göra tärningar. Inte lätt att fixa hemma.

Vattenloppan

  • Inlägg: 111
    • Närke
SV: Grönsaksbuljong
« Svar #3 skrivet: 16 maj-12 kl 17:45 »
Reducera och frys in i istärningsformar?

Är det så enkelt? Eller är det som Färnevik skriver?
Har du testat?
Bor, med två kissar, där skogsvägen tar slut i ett litet torp. Har el men inget vatten, det fungerar alldeles utmärkt :)
Hoppas lyckas fylla jordkällaren med hemodlat :)

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Grönsaksbuljong
« Svar #4 skrivet: 17 maj-12 kl 09:25 »
Läst ingrediensförteckningen på fiskbuljongtärningarna och först står salt, sedan jästextrakt och sedan smakförstärkare (massa bråte) etc etc och innehåller endast 5,9 % fiskpulver... dom kanske bara pressat ihop en massa mer eller mindre torra substanser?
Har man plats i frysen så går det bra att frysa den buljong man kokar i mjölkförpackningar- dom är bra att packa ihop (när de väl är frysta) och är lättstaplade och kommer man inte ihåg att ta upp ur frysen så är det bara att spola förpackningen med hett vatten så går kartongen bra att riva bort.
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

Malines här igen

  • Gäst
SV: Grönsaksbuljong
« Svar #5 skrivet: 17 maj-12 kl 11:14 »
All buljong går att reducera ner, men bränns lätt som sagts innan. Att tänka på är att smaker förändras över tid vid uppvärmning, så det är inte alls säkert att din goda buljong smakar samma efter att den reducerats ner.

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: Grönsaksbuljong
« Svar #6 skrivet: 17 maj-12 kl 11:25 »
Jag gissar att du är ute efter nåt som smakar "mycket" och är van vid buljongtärning. Om du gör örtsalt, -gröna saker i mixer tillsammans med salt- kan du använda det isf buljong. Körvel, libsticka, basilika, kvanne, selleri, chilli, citronmeliss, vitlök, ramslök... havssalt/sk mineralsalt (mer kalium) eller vanligt. Torka en blåsig solig dag ute eller med fläkt inne(ingen/låg temp annars smakar det hö) eller i varmluftsugn på mycket låg temp. Mixa efter torkning om du vill ha det helt jämnt.
Du behöver dessutom lite fett vid tillagning av maten, då fett är smakbärare, men det fixar du med en kladd smör eller skvätt olja.
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

fågelfri

  • Gäst
SV: Grönsaksbuljong
« Svar #7 skrivet: 01 jun-12 kl 06:39 »
om den reducerade grönsaksbuljongen sinat, eller om snabbmat önskas: libbsticka, färsk eller torkar ersätter vilken knorrtärning som helst!  Jag torkar massor - nu är den som bäst

 

Vattenloppan

  • Inlägg: 111
    • Närke
SV: Grönsaksbuljong
« Svar #8 skrivet: 08 jun-12 kl 17:59 »
om den reducerade grönsaksbuljongen sinat, eller om snabbmat önskas: libbsticka, färsk eller torkar ersätter vilken knorrtärning som helst!  Jag torkar massor - nu är den som bäst

Tackar :)
Bor, med två kissar, där skogsvägen tar slut i ett litet torp. Har el men inget vatten, det fungerar alldeles utmärkt :)
Hoppas lyckas fylla jordkällaren med hemodlat :)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

408 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Precis som flera andra skriver så är det här en tidning som aldrig tycks bli inaktuell. Det senaste numret är precis lika intressant som det som kom för flera år sen. Att varje nummer har ett sorts register på baksidan som ger en snabb överblick av vad tidigare nummer sedan många år tillbaka har handlat om, gör det lätt att hitta precis vad man vill läsa om just nu.

Har man läs-svårigheter kan man dock ha lite invändning mot det lilla typsnittet och den täta texten, speciellt annonserna och baksidorna med extra liten text mot en flerfärgad bakgrundsbild.
/Jennifer

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser