Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Någon som gjort halloumi?  (läst 12399 gånger)

Valma

  • Inlägg: 602
  • Och allt är början, mittoppi och slut..
Någon som gjort halloumi?
« skrivet: 11 dec-05 kl 18:40 »
Undrar om det finns någon som gjort egen halloumi? Vore kul att höra hur den blev.

/Valma
Får, höns, hund, katter, grisar och heltidsjobb.

jim.be@telia.com

  • Gäst
Re:Någon som gjort halloumi?
« Svar #1 skrivet: 22 dec-05 kl 13:30 »
Jag har provat att göra halloumi på vanlig Ko-råmjölk

Jag köpte löpe på apoteket och följde receptet
kramade ur all vätska ur massan,om det blir kvar vassle i
massan så flyter osten ut när man steker den,gör en svag saltlake och lägg ner osten i laken.
Osten blev rätt så god men innehöll för mycket vassle.
Nästa gång så ska jag prova att använda någon form av något slag för att osten ska få rinna av,av sig själv.

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:Någon som gjort halloumi?
« Svar #2 skrivet: 22 dec-05 kl 14:59 »
Lägger man nypressad färsk ost som den är i saltlake får man feta. Haloumi är knådad, därav den trådiga koncistensen. Tror man "tvättar" den i ett ljummet bad genom att dra ut och vika ihop, dra ut och vika ihop tills all vassle är uttvättad som med mozzarella. Titta på en haloumi i genomskärning så ser ni lagren och att den är vikt i tre delar.

Valma

  • Inlägg: 602
  • Och allt är början, mittoppi och slut..
Re:Någon som gjort halloumi?
« Svar #3 skrivet: 22 dec-05 kl 17:55 »
Hmm, då är det inte en hel vetenskap bakom tillverkningen, alltså? Borde ju "bara" vara och göra som jim.be@telia.com gjorde och sedan knåda och tvätta den på det sätt Gruff beskrev.
Men, sen?
Lägga in den i saltlake? Och hur gör man saltlake...? :-[

/Valma
Får, höns, hund, katter, grisar och heltidsjobb.

torparn

  • Inlägg: 208
    • Övriga världen
Re:Någon som gjort halloumi?
« Svar #4 skrivet: 22 dec-05 kl 20:20 »
Per definition ska förstås Feta göras på fårmjölk och mozzarella på buffelmjölk.

Säljglada danska mejerister har ju i några år försökt få oss att
tro annirlunda. :P

God Jul på er Alla
flyter runt  i världen på båt. Ny utsikt så ofta man vill ju!

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:Någon som gjort halloumi?
« Svar #5 skrivet: 22 dec-05 kl 21:29 »
Valma, lake till feta gör man genom att röra ut så mkt. salt i vatten att vattnet blir mättat. D.v.s. då vattnet kan lösa mer salt.

Valma

  • Inlägg: 602
  • Och allt är början, mittoppi och slut..
Re:Någon som gjort halloumi?
« Svar #6 skrivet: 22 dec-05 kl 21:43 »
Å sen låter man bara osten vara, eller kan jag äta den ögonaböj?

/Valma :-[
Får, höns, hund, katter, grisar och heltidsjobb.

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:Någon som gjort halloumi?
« Svar #7 skrivet: 23 dec-05 kl 00:51 »
Nu är jag ingen ystare, ännu. Men har jag förstått det rätt ska den ligga i laken 4 dagar och sen så förvarar man fetan i laken tills man ska äta den. I grekland har jag köpt sån som legat i veckor, ja kanske längre så. Är den för salt lakar man ur den över natten i friskt vatten.
« Senast ändrad: 23 dec-05 kl 00:53 av Gruff »

Valma

  • Inlägg: 602
  • Och allt är början, mittoppi och slut..
Re:Någon som gjort halloumi?
« Svar #8 skrivet: 23 dec-05 kl 11:07 »
Ja, det är ju bara till att försöka när julstöket är över. Tack för alla råd!

/Valma
Får, höns, hund, katter, grisar och heltidsjobb.

LillaLiza

  • Gäst
Re:Någon som gjort halloumi?
« Svar #9 skrivet: 12 jan-06 kl 17:59 »
Oj vad spännande!! Har ni, som kan göra halloumi, lust att dela med er av receptet? Vore himla kul att testa. Jag är även intresserad av recept och beskrivning av Fetaosttillverkning.

Tack på förhand!!

johanna

  • Inlägg: 11
Re:Någon som gjort halloumi?
« Svar #10 skrivet: 08 apr-06 kl 14:43 »
Jag har gjort halloumi några gånger och då på komjölk.

Recept

10 l opastöriserad mjölk värms till 32-34 grader häll i löpet och rör direkt efter i ca 3 min, sätt på lock och låt stå i 40-60 min
Skär sedan ostmassan i ca 2 cm kuber, låt stå 5 min med lock på.
Rör sedan med en stor platt sked försiktigt från sidorna och in och värm upp massan till 40 grader på 20 min. Rör med jämna mellan rum (ända ner i botten ). Blir det 40 grader för fort så ställ åt sidan tills 20 min har passerat. Det är bra om varslet är klart istället för mjölkaktigt. Om ostmassan är för blaskig betyder det att det är för mycket varsle i ostmassan, rör då oftare för att få bort vätskan, ca vad 5 min.
När 20 min passerat ta av och låt massan sjunka till botten, detta går snabbt, häll sedan av varslet, rör igen och låt massan sjunka till botten gör så här några gånger för att få bort så mycket varsle som möjligt.
Lägg ostmassan i en ostform, gör detta snabbt då massan är lättast att forma när den är varm, pressa ner ostmassan i formen. Ställ formen på ringar på en plåt så att varslet kan rinna ut, pressa med en hink med vatten ovan ifrån för att få ut så mycket varsle som möjligt. Låt stå i press ca 1 timme.

Under tiden värm varslet upp till 90 grader och häll i 1/3 vinäger utblandat i lite vatten häll detta i varslet när det har kommit upp i 90 grader och rör runt sätt på locket och efter bara nån minut när du lyfter på locket har du ricotta (En typ av cottagecheese) flytande på ytan ta upp detta med en sked med hål i så att du bara får upp Ricottan och lägg i en sil så den får rinna av. Smaksätt efter eget tycke.

När osten har pressats klart tar du ur den från formen och delar i fyra delar och lägger ner i det redan uppvärmda varslet., få inte koka utan bara sjuda. När osten kommer upp till ytan är den klar och detta brukar ta 20 min. Lägg den då i saltlake.

Lycka till!

Mvh Johanna

Nystugus

  • Inlägg: 115
    • Dalarna
Re:Någon som gjort halloumi?
« Svar #11 skrivet: 07 maj-06 kl 12:10 »
Hej!

Haloumi har jag inte testat att göra, men har ett recept. Det liknar nog ovanståendes på de flesta punkter.

Feta har jag gjort två gånger. Den första gången blev den bra! Den andra gången blev den för lös och sladdrig!

FETA

Ko/får/get mjölk
1% syrakultur av fil och 1% syrakultur av youhurt.
Låt förmogna med syrakulturen ca 30 min.
Håll temp 30-32'C
Häll i löpe-löptid ca 30-40 minuter.

Bryt osten i kuber ca 1,5 cm

Rör några minuter när du bryter, låt ostmassan vila i 20-25 min.
Rör igen, försiktigt, några minuter, låt ostmassan vila igen, ca 20-25 min.
Rör en 3:e gång, försiktigt, när du ska ösa upp ostmassan i formar.
Gärna små formar med höga kanter (ca 10 cm i alla fall) Ös upp ostmassan med mycket vassla i formarna, så osten blir tät när den rinner av.

Vänd ostarna några gånger under dagen.

De ska sen stå och rinna av tills dagen efter.

Sen ska ostarna ligga i saltlake. Tryck ner dem, under ytan, med något, inget lock.
Efter 5 dagar kan de ätas. Men man kan fortsätta lagra dem i saltlaken (5-12'C) tills den går åt, vet inte riktigt hur länge.

Saltlaken kan man göra av vasslen (den håller ju samma surhetsgrad som osten). Till 4 liter vassle går det åt ca 2,5-3 dl salt.
Men den ska vara mättad. Det kan man känna med handen, vätskan kan inte "ta mera" salt.

Lycka till!

Jag tror min senaste Feta blev för lös p.g.a att jag inte vände tillräckligt den första dagen. Hade inte rätt ostformar.

/Kent
« Senast ändrad: 07 maj-06 kl 12:16 av Kent och Tommy »
Lever i vackra, magiska Grangärde finnmark i stugan på berget i skogen!

 

Ajon

  • Inlägg: 112
    • -
SV: Någon som gjort halloumi?
« Svar #12 skrivet: 17 maj-12 kl 17:34 »
Jag pastöriserar mjölken i 63 grader i 30 min. Sedan kyler jag ner den till ca 38 grader och har i löpe. Löp i 40 min. Bryt och låt stå 30 min. Värm sedan upp långsamt medan du rör. Det är färdigt när man knappt kan ha handen i och ostkornen är lite elastiska. Slå upp i en form. Vänd efter 30 min och sätt på en tyngd så att all vassla rinner ut. Sen brukar jag låta den stå till nästa dag. Doppa sedan ner formen i 80 gradigt vatten i 30 min. Ta upp och låt svalna. Skär halloumin i skivor. Varva med hackad mynta och salt och låt stå i kylskåp tills den ska ätas. Lycka till!
Vi bor utanför Valdemarsvik, har två barn och hund, katter, Gotlandskaniner, Kindahöns, Svensk blå anka, fjällkor, linderödsvin, nordsvenska brukshästar som skötter jord- och skogsbruket. Odlar fett med grönsaker. Tror på den svarta fanan.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

366 gäster, 1 användare
javill

* Forum

* Om tidningen Åter



- Dessa välarbetade tidningar ger stor inspiration till att klara sig själv.!
/Inspiration

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser