Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Tre frågor: avhorning, bockar i gethage samt mjölkning i kontrollkärl  (läst 2437 gånger)

thedwarf

  • Inlägg: 8
    • Västergötland
God morgon allesammans!

Jag sitter just nu och läser Erik Sjödins bok om getter - det väcker många nybörjarfrågor!

1. Sjödin skriver om både avhorning och avluktning. Jag undrar om detta är någonting som ska göras rutinmässigt - och kan man i så fall göra det själv eller tillkallas veterinär?

2. Vidare undrar jag hur ni gör som har bockar, låter ni dem gå i en egen hage (kanske en självklar fråga). I så fall; försöker de smita mycket?

3. Vid mjölkning ska man först mjölka i ett kontrollkärl. Vad är det då man ska se i kontrollkärlet - är det något speciellt man ska kolla efter?

Tacksam för svar!

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3973
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
1: Avhorna getter kan en göra om en tycker det är nödvändigt, isf ska det göras av veterinär när killingarna är riktigt små. Andra väljer att sätta olika typer av knoppar och grejer på hornspetsarna för att de inte ska vara så vassa. Ytterligare andra, däribland jag själv, låter getter och bockar ha sina horn som de är, och det går bra det med, en får passa sig lite för hornen på en vuxen bock som har 70-80 cm mellan hornspetsarna ;) , men det är en vanesak.

2: Jag har bockarna i egen hage, annars kommer getterna att killa 2 ggr per år, och det tycker jag är för slitigt för dem. Jag har flera bockar tillsammans, och jag tror att det underlättar för att få dem att trivas i hagarna, förutsatt att de är sams. Att ha en ensam bock kan vara upplagt för rymningsproblem, eftersom getter är flockdjur.

3: En ska titta så att mjölken ser OK ut, att det inte är några konstigheter som blod eller så. Och sen har den urmjölkningen oxå en lite urspolande effekt på spenkanalerna, att den första mjölken sköljer med sig orenheter ut.
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
Djurskyddslagen är ändrad sen Sjödin skrev sin bok om getter.  Som jag ser det är avhorning totalt onödigt; med god djurhållning får man snälla djur som inte gör illa varann.  Allt som har med mjölkningshygien att göra - som till exempel kontrollkärl - kan du be att få titta på i närmastae mjölkkolagård.  Där kollas mjölken i mejeriet, så bonden har inte råd att slarva det minsta!  Mjölkkobönder kan sånt i sömnen!

Mackenzies bok är bättre, om än ännu äldre än Sjödins.

Välkommen till Gettavlan, har jag sagt det?
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

 

Sussilo

  • Gäst
1.   Om du ska avhorna eller ej beror, som jag ser det, på vilken typ av gethållning och inte minst stängsel som du ska ha. Du kan ju också välja naturligt kulliga (hornlösa) getter. Avhorning får bara göras av vet.

2-3.  Se Skräptantens svar.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

532 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Å vilken härlig tidning
/Susanne

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser