Är sedan ett par år en inbiten hobbystenhuggare.
Använder mest verktyg som var moderna i slutet på 1800-talet. Eftersom jag inte vill gå över till moderna verktyg med hårdmetallspets så måste jag förr eller senare bli min egen smed.
Man slipar ju inte dessa verktyg utan smider ut dom och sedan härdar.
Vad jag har förstått så skall utsmidningen inte vara något större problem att lära utan det är härdningen som är kruxet. Eftersom stålet skall slås emot sten så är det ett väldigt litet tolerans område mellan för blöt och för hård härdning.
Man använde vatten som härdvätska och gjorde vad jag tror kallades anlöpning eller löpning. När mejseln uppnåt rätt temperatur (det kritiskaste är ju just att veta detta, har för mig att stålet nästan skall övergå i vitt när det är dax) doppade man mejselspetsen i vattnet ett ögonblick och lät sedan värmen åter gå ut i spetsen och upprepade detta ett antal gånger.
Tyvärr kan jag inte denna processen mer utförligt än såhär.
Därför;
Är det någon här som har kunskaper i stenhuggarsmide eller vanligt smide som kan ge mig lite tips och ideer angående detta?