Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Skinn beredning.  (läst 5673 gånger)

neleh

  • Gäst
Skinn beredning.
« skrivet: 18 okt-06 kl 12:10 »
Hej... Jag har ett nyflått rådjursskinn. Om jag vill ta tillvara på skinnet hur gör jag då? Det ser fint ut och fäller inte.
Kan nån beskriva steg för steg från att det är flått tills det är klart. För jag har noll koll. Har försökt titta här på forumet men jag förstår inte era "facktermer".

Tack pfh//

leifhh

  • Gäst
Re:Skinn beredning.
« Svar #1 skrivet: 18 okt-06 kl 13:26 »
kolla denna länk:
 http://www.alternativ.nu/yabb/index.php?board=19;action=display;threadid=6796;start=msg30308#msg30308
det suveräna inlägget handlar om beredning av kaninskinn men principen är den samma. Även om du får blanda till lite större satser ....
« Senast ändrad: 18 okt-06 kl 13:26 av leifhh »

neleh

  • Gäst
Re:Skinn beredning.
« Svar #2 skrivet: 18 okt-06 kl 14:39 »
Tack.. Det var lättförståligt och verkade inte allt för knepigt.

gimskogen

  • Inlägg: 1477
    • gimskogen.se
Re:Skinn beredning.
« Svar #3 skrivet: 22 okt-06 kl 10:36 »
Innan man bereder skinn i allafall fårskinn skall man alltid "blodsalta" först... innan beredningen...

Detta för att blodet skall d´ras ur skinnet...

Det inne bär att man täcker hela skinn sidan med mycket salt- det är viktigt att det kommer salt i alla skrymslen- annrs surnar skinnet och håremmen faller av vid beredningen -, gärna stensalt som inte smälter...
 
sedan skall man låte skinnet ligga i ca 2 veckor.. sedan skakar man av saltet och strör över ett nytt lager salt...

sedan går det bra att bereda.

detta har skinnberedaren på Delsbo skinnberederi berättat...
Mjölkbonde i norra hälsingland, Rödkullor, Fjällkor. Några Roslagsfår och Svärdsjöfår samt våra Linderödsgrisar och Gotlandskaniner o 3 Isländskafårhundar

Cordula

  • Inlägg: 154
    • Närke
Re:Skinn beredning.
« Svar #4 skrivet: 02 nov-06 kl 19:21 »
Vi ska få skinn under helgen, får det ligga ute under vintern? Jag kan inte göra det inomhus...

 

janani

  • Inlägg: 2
Re:Skinn beredning.
« Svar #5 skrivet: 03 nov-06 kl 13:04 »
Hej!
Efter att ha skrapat bort det mesta av fett och kött brukar jag salta skinnen några (2-3) omgångar tills huvudsakliga vätskan dragits ur och saltet trängt in ordentligt. (Torkar sedan saltet och återanvänder till andra skinn ett antal gånger.) Viktigt är att pälsen, ullen inte är blöt. sedan vad jag förstått och märkt hittills kan de frysas eller torkas eller förvaras svalt i ~ 6 månader (checkar upp dem då och då) Har du ngn garagebyggnad eller liknande med typ byggfläkt torkar de över ca ett dygn och kan tex förvaras hängande i papperssäck över vintern (akta för möss och mal). Finns lite olika varianter. Kolla in div. böcker om skinnberedning på traditionella (giftfria) metoder på bibliotek av tex Lotta Rahme.

Lycka till.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

489 gäster, 3 användare
Mr.O, Själv är bäste dräng, torparhulda

* Forum

* Om tidningen Åter



- Tidningarna blir utnötta och får fötter. Bara kompletterar gamla tidningar så alla finns :) Viktigt.
/Jandi

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser