Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  konstruktion av rök  (läst 19798 gånger)

leifhh

  • Gäst
konstruktion av rök
« skrivet: 03 nov-06 kl 11:32 »
Det är dags för mig att bygga en rök här på gården. Så nu undrar jag:
1/ hur har ni byggt era rökar
2/ hur tycker ni att de funkar (positivt/negativt)

Jag är alltså ute efter praktiska erfarenheter och råd.

Fred

  • Inlägg: 2872
  • Fort Stewart, GA, USA
    • Övriga världen
Re:konstruktion av rök
« Svar #1 skrivet: 03 nov-06 kl 13:56 »
Det är dags för mig att bygga en rök här på gården. Så nu undrar jag:
1/ hur har ni byggt era rökar
2/ hur tycker ni att de funkar (positivt/negativt)

Jag är alltså ute efter praktiska erfarenheter och råd.
Jag har en varmrök och en kallrök.
Varmröken är ett 55 gallons plåtfat som ställts på tegelstenar över en eldstad. rökbränslet läggs i botten på tunnan och maten läggs på en grov ståltrådsställning som klätts med stålnätoch hänger från ovankanten med grova ståltrådskrokar. som lock har jag en spånskiva.
Kallröken är skalet från mitt gamla kylskåp som jag rivit ut all plast ifrån.
c.a fem meter från skåpet grävde jag en eldgrop och drog därifrån vanligt skorstensrör i plåt under marken som leder in röken i skåpet när gropen täcks över.
Bägge fungerar bra. "Kylskåpsskal" blir ypperliga kallrökar men glöm inte ta bort all plast, lämnar du den så kan en massa otrevliga ämnen frigöras när den värms upp.
Jag har sett en hel del hemmagjorda elrökar också av soptunnor i plåt. Borra då upp ett hål i tunnans nederkant stort nog att leda ut en sladd igenom och ställ i en liten elektrisk spisplatta. Ställ en stålbytta på plattan och fyll den med rökmaterielet, häng in ett grillgaller och lägg på maten och sätt på locket.
En mycket billig lösning som dock kräver att du har el vid grillplatsen.

mvh/
Fredsivrande knallpåkebärare.
"Freedom isn't free. We all have to give something.
Some give it all."

torparn

  • Inlägg: 208
    • Övriga världen
Re:konstruktion av rök
« Svar #2 skrivet: 03 nov-06 kl 18:03 »
Fred,
varför så långt rör som 5 meter? kylning av rökgaserna antar jag...  Är kylskåpet stängt, är det kanske så glest efter att du rivit ut innanmätet att det blir drag i a f.?
flyter runt  i världen på båt. Ny utsikt så ofta man vill ju!

Fred

  • Inlägg: 2872
  • Fort Stewart, GA, USA
    • Övriga världen
Re:konstruktion av rök
« Svar #3 skrivet: 03 nov-06 kl 19:10 »
Fred,
varför så långt rör som 5 meter? kylning av rökgaserna antar jag...  Är kylskåpet stängt, är det kanske så glest efter att du rivit ut innanmätet att det blir drag i a f.?
Jag har dörren stängd och låst med hasp. draget har jag satt in ett vanligt luftspjäll för.
Jag prövade först med en eldgrop närmare skåpet men det blev för varmt i skåpet då.

mvh/Fred
Fredsivrande knallpåkebärare.
"Freedom isn't free. We all have to give something.
Some give it all."

leifhh

  • Gäst
Re:konstruktion av rök
« Svar #4 skrivet: 03 nov-06 kl 21:49 »
Jag har en varmrök och en kallrök.
Varmröken är ett 55 gallons plåtfat som ställts på tegelstenar över en eldstad. rökbränslet läggs i botten på tunnan och maten läggs på en grov ståltrådsställning som klätts med stålnätoch hänger från ovankanten med grova ståltrådskrokar. som lock har jag en spånskiva.
Kallröken är skalet från mitt gamla kylskåp som jag rivit ut all plast ifrån.
c.a fem meter från skåpet grävde jag en eldgrop och drog därifrån vanligt skorstensrör i plåt under marken som leder in röken i skåpet när gropen täcks över.
Bägge fungerar bra. "Kylskåpsskal" blir ypperliga kallrökar men glöm inte ta bort all plast, lämnar du den så kan en massa otrevliga ämnen frigöras när den värms upp.
Jag har sett en hel del hemmagjorda elrökar också av soptunnor i plåt. Borra då upp ett hål i tunnans nederkant stort nog att leda ut en sladd igenom och ställ i en liten elektrisk spisplatta. Ställ en stålbytta på plattan och fyll den med rökmaterielet, häng in ett grillgaller och lägg på maten och sätt på locket.
En mycket billig lösning som dock kräver att du har el vid grillplatsen.

gracía,
låter ungefär som kallröken vi har vid fjällstugan (men den har något kortare rökgång så den kallrökta öringen och rödingen blir snarare varmrökt typ) respektive svärfars varmrök ute i skärgården.

Får se om vi kan få några fler konstruktionsförslag....


 

Fred

  • Inlägg: 2872
  • Fort Stewart, GA, USA
    • Övriga världen
Re:konstruktion av rök
« Svar #5 skrivet: 04 nov-06 kl 16:58 »
Kom just att tänka på en annan konstruktion av kallrök jag sett.
Den följde samma princip som min men var byggd helt ovan jord på en kulle.
Eldstaden var en murad "box" av samma sorts fyrkantiga betongstenar som man använder på trädgårdsgångar och placerad nedanför kullen men det funkar givetvis att mura en med tegel, rökröret var vanligt skorstensrör men låg ovan jord. Själva rökboxen var ett vanligt "oljefat".
Det spelar nog egentligen ingen större roll vad man använder som själva rökhuset, principen är ju densamma oavsett. Men fördelen med att använda plåttunnor eller plåtskåp är ju att de är lättare att hålla fria från andra varelser som möss och råttor m.m som kan bli nyfikna :P. Träbyggnader behöver kläs med finmaskigt stålnät invändigt för att hålla skadedjur borta.
Dessutom brukar det bli den billigaste (om än inte snyggaste) lösningen.

mvh/Fred
 
Fredsivrande knallpåkebärare.
"Freedom isn't free. We all have to give something.
Some give it all."


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

562 gäster, 3 användare
johber, Rosanne, Tångräkan

* Forum

* Om tidningen Åter



- Var väldigt intressant att läsa om vinterskörd. Så blir att försöka sig på det iår. Även mitt intresse för permakultur har väckts och jag hoppas på att det kommer fler artiklar om detta ämne och hur man kan starta upp det hemma.
/Sanna J

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser