Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Gåsleverpastej recept önskas (kycklinglever har jag också)  (läst 5214 gånger)

jag71

  • Inlägg: 590
  • varma höns
    • Skåne
Letar efter ett recept som jag kan använda gås och hönslever i. Funderade på att ta ett vanligt leverpastejrecept men vet ju inte om det finns recept som gör gåslevern extra god. Jag har runt en halv liter gåslever och lika mycket hönslever och ajg tänkte inte blanda dem.
Det är från våra gäss och höns så ingen behöver ens antyda att de haft det dåligt och börja skrika om tvångsmatning och sånt skit för det skulle aldrig falla mig in (men det tror jag inte att någon här tror men jag har sökt på nätet och hittar bara en massa "skrik" ang tvångsmatning så fort gåslever nämns - känns det som i allafall)
har lite djur... mest fjäderfän. ;)

tringeling

  • Gäst
SV: Gåsleverpastej recept önskas (kycklinglever har jag också)
« Svar #1 skrivet: 07 nov-11 kl 21:12 »
Om du har ett vanligt leverpastejrecept och ökar mängden grädde för att på så sätt få in mer fett, så blir det säkert extra gott. Att foie gras (lever från gödda gäss) enligt dem som förstår sig på sådant är extra gott, beror nog på att den innehåller så mycket fett. Vanlig lever innehåller 3-4 % fett. Foie gras innehåller 45-50 % fett. Men jag har aldrig lagat egen leverpastej så jag vet inte utan det är mer en teoretisk spekulation. 

jag71

  • Inlägg: 590
  • varma höns
    • Skåne
SV: Gåsleverpastej recept önskas (kycklinglever har jag också)
« Svar #2 skrivet: 07 nov-11 kl 22:32 »

Tack för svaret. Då är jag inte helt ute och cyklar. Lite lever som lever på något sätt. Och det verkar inte finnas något recept där man använder gåslever som jag hittar.
Hittade ett leverpastejsrecept då jag en dag stod med en grislever och inte visste vad jag skulle göra av den. Den pastejen blev mer som en pate. :)
har lite djur... mest fjäderfän. ;)

 

tringeling

  • Gäst
SV: Gåsleverpastej recept önskas (kycklinglever har jag också)
« Svar #3 skrivet: 08 nov-11 kl 12:11 »
Ja, för din del är det nog lever som lever. Du får väl gå på recept för kycklingleverpastej. Sådana recept innehåller varierande mängder grädde, smör eller kanske ägg, för att göra smaken mildare och konsistensen krämigare. Foie gras däremot, är redan fet och krämig så där används inga sådana tillsatser. Det finns många recept på engelska eller franska, men de är inte aktuella för din del eftersom du inte har den råvaran. Som jag har förstått av recepten så tillagas foie gras utan några tillsatser förutom salt och peppar. Det är vanligt att krydda ytterligare med någon spritsort som cognac eller whisky. Och man kan stoppa i tryffel (svamp) eller något annat dyrt och lyxigt. Att det är svårt att hitta svenska recept beror väl på att råvaran foie gras inte är vanligt förekommande i Sverige. Det är ju tack och lov förbjudet att tvångsmata gäss och ankor här. Jag använder ordet foie gras och inte "äkta gåslever" eftersom jag tycker att din gåslever är mer äkta  :)
 
Skillnader och likheter mellan pastej, paté, terrin, paj och pasta skall jag inte försöka reda ut här.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superbra tidning, väldigt intressanta artiklar.
/ Jimmy

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser