Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Varför mjöl på alungarvat skinn  (läst 2332 gånger)

Kanin-Eva

  • Inlägg: 785
    • Dalarna
Varför mjöl på alungarvat skinn
« skrivet: 19 feb-13 kl 08:44 »
Håller just på att bereda några kaninskinn och använder mig, som vanligt, av recepten i Lotta Rahmes bok. Där står det att man efter alunbetningen och sköljning men före mjukgörningen ska lägga ut skinnen och strö ett lager mjöl på köttsidan. Tidigare har jag både struntat i detta och gjort det här momentet och inte kunnat se någon uppenbar skillnad i resultat.

Nu är alltså min fråga VARFÖR man ska strö på mjölet? Vad uppnår man med detta steg? Någon som vet?
Lever min dröm på världens vackraste plats med min man, kaniner, hundar, höns och odlingar.

grimbart

  • Inlägg: 4821
  • fångstman/jägare söker uppdrag!!!
    • Västergötland
SV: Varför mjöl på alungarvat skinn
« Svar #1 skrivet: 19 feb-13 kl 08:46 »
Suga upp fett
Fjäderfän och kaniner

Kanin-Eva

  • Inlägg: 785
    • Dalarna
SV: Varför mjöl på alungarvat skinn
« Svar #2 skrivet: 19 feb-13 kl 08:52 »
Men i det läget finns ju inget fett på skinnet. Och man skakar ju av mjölet innan man fettar in? Eller...?
Lever min dröm på världens vackraste plats med min man, kaniner, hundar, höns och odlingar.

Monica

  • Inlägg: 535
SV: Varför mjöl på alungarvat skinn
« Svar #3 skrivet: 19 feb-13 kl 09:27 »
Nu fettgarvar jag bara, så det här är en gissning. Funderar på om det kan ha något att göra med alunet? Kanske att mjölet neutraliserar det?

Tänker så eftersom det ska göras innan mjukgörningen...

Potatisblomma

  • Inlägg: 2404
    • Södermanland
SV: Varför mjöl på alungarvat skinn
« Svar #4 skrivet: 19 feb-13 kl 09:31 »
Jag har läst någonstans att det är stärkelsen som man vill åt. Det går tex utmärkt att använda potatismjöl eller vilken stärkelse som helst.

...och stärkelsen är fuktupptagande, vilket väl kanske kan göra att skinnen behåller sin mjukhet?
Eftersom många äldre skinnberedningsrecept innehåller stärkelse, så har det väl haft någon nyttig betydelse, kan jag tro. Kanske blev mer effekt när skinnen användes i fuktiga hus, på slädar osv, i jämförelse med dagens varma torra lägenheter och hus.

Har ingen källa på detta, utan det är egen påhittad slutsats  :P  o:)
Landsflykting i storstan...

ångman

  • Gäst
SV: Varför mjöl på alungarvat skinn
« Svar #5 skrivet: 19 feb-13 kl 21:05 »
Mjölet suger upp fukt ur skinnet. Du får det alltså torrt fortare.

Martina

  • Inlägg: 200
    • Uppland
    • Bomärkt
SV: Varför mjöl på alungarvat skinn
« Svar #6 skrivet: 22 feb-13 kl 18:56 »
Mjölet suger upp fukt ur skinnet. Du får det alltså torrt fortare.

Detta har jag också lärt mig. Plus att skinnet skall bli vitare. Men det vet jag inte om jag tror på!  :)

/Martina

 

ångman

  • Gäst
SV: Varför mjöl på alungarvat skinn
« Svar #7 skrivet: 22 feb-13 kl 22:53 »
Detta har jag också lärt mig. Plus att skinnet skall bli vitare. Men det vet jag inte om jag tror på!  :)

/Martina

Vill man ha köttsidan vitare kan man ta krita (pulver) och med skapan fösa ut den över skinnet och skrapa runt den så den fastnar i skinnet. Skaka bort överflödet.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

515 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Underbar tidning eftet att jag läst flera nummer hos en väninna är det nu dags för egen prenumeration
/lena S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser