Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Ekologiskt, krav mm  (läst 2065 gånger)

alfredsson

  • Inlägg: 142
    • Västergötland
Ekologiskt, krav mm
« skrivet: 28 sep-14 kl 14:18 »
Hej pa er.
Vad finns for erfarenheter har om ekologisk mat etc?
Jag ar skeptisk till livsmedelsindustrin.
Undantag finns naturligtvis.
Salta i Jarna har jag besokt och en anhorigs vistelse pa Vidarkliniken fick mig att studera antroposofin lite grann (koper ej allt)
Sa salta koper jag om jag ej kan skaffa det sjalv.
Vad tycker ni om anglamark?
Forvisso ej mat, men deras deodorant ar nog inte sa bra (gick en utbildning for manga ar sedan dar vi bl a gick igenom en del olika skadliga ingredienser. Sa anglamark = coop = stort bolag.
Stora bolag hur nara konsumenten och det som efterfragas ar de?
Jag tanker; har de ej koll pa deodoranten, har de da koll pa maten?
Har gatt in och last pa krav:s och liknande sidor. Undrar om jag ar FOR misstanksam, eller  .....
Den gamle kommunisten Jan Hammarlund skrev en sang: "Vem i hela varlden kan man lita pa?"
Manniskan ar girig av naturen.

Visst, skall jag leta efter det perfekta svalter jag val ihjal om jag maste kopa det och inte har tillrackligt med pengar.
Ser jag pa halsokostbranschens butiker som life bl a kanner jag stor misstanksamhet.
Vi maste ju alla betala hyror och rakningar mm.
Fast nar jag ser voltaren i jamte svenskdroppar skakar jag bara pa huvudet.
Kraver ej att voltaren inte far kopas. Men  ......   ??????
KUNSKAP!
ELLER ar kunskapen om att salja storre an kunskapen om produkterna viktigare?
I Goteborg var jag inne i en halsokostbutik vid redbergsplatsen (life?)
Mannen sa att de var tvugna att salja voltaren (kommer ej ihag varfor) En bekant var i lifebutiken i kristinehamn, dar visste de ej vad svenskdroppar var bra for. I Gbg aterigen finns en halsokostbutik (leva sunt) pa hisingen, agarinnan vagrar salja voltaren.      Gar det valja bort GMO, mycket av industrimat utan att odla sjalv, eller kanna nagon som odlar?

Ja, detta var bara borjan  ...... 
Kommentera garna. Aven negativ kritik.

Ha det gott.
Filosofiska Leffe
« Senast ändrad: 28 sep-14 kl 17:20 av alfredsson »

qeliott

  • Inlägg: 60
    • Skåne
SV: Ekologiskt, krav mm
« Svar #1 skrivet: 28 sep-14 kl 17:15 »
Hej,
jag vet inte riktigt vad du är ute efter?

För min del har jag aldrig köpt någonting i någonsomhelst såkallad hälsokostbutik, men jag har aldrig fått intryck av att de säljer ekologiska produkter i någon större omfattning?

Man hör ofta att ekologisk mat är dyrare än "konventionell" mat. Men det behöver inte vara sant! Läs vidare.

För några år sedan lade jag om hur jag handlar matvaror. Jag övergick till ekologiskt och/eller närodlat. Visserligen kostade en ekologiskt odlad tomat mer pengar, än en "konventionell" importtomat - MEN eftersom det inte fanns (finns?) några ekologiska ballerinakex eller ekologiska ostbågar eller ekologiska fabrikstillverkade bearnässåser eller ekologiska fabrikstillverkade örtkryddade plastburksostar, slutade jag köpa ballerinakex och ostbågar och allt det där andra. Det gick alldeles utmärkt att leva utan skagen-och-Enummer-röra i plastburk eller färskost smaksatt med syntetiska aromer och förtjockningstillsatser vars namn jag inte ens kan uttala. FRAMFÖR ALLT sänkte jag familjens totala matkostnad.

Jag ändrade hela vårt synsätt på vad vi kan äta. Vi är absolut inte några hemstickade grönavågare, utan en alldeles ordinär medelklassfamilj. Men som sagt, vi sänkte matkostnaderna med ca en tusenlapp i månaden.

Sen upptäckte jag också att grönsaker kan ha SMAK. Jag köper tomater när det är säsong, inte i januari när de smakar disktrasa. Jag upptäckte att riktiga grönsaker ruttnar i kylskåpslådan om de blir gamla, så nu köper jag mindre mängder - och slänger mindre, eftersom vi hinner äta upp det. En konventionell apelsin kan ligga på köksbänken och se dekorativ ut i tre veckor. En ekologisk möglar. Det känns friskare och klokare att äta grönsaker som har ett liv, hellre än något som är så konserverat i kemikalier att det inte ens är möjligt att kompostera det. (Min erfarenhet är att konventionella apelsinskal inte ens ruttnar efter ett år i komposten). 

Vad gäller änglamark och icas ekologiska sortiment, och liknande produktserier, tänker jag så här: Läs texten på baksidan av förpackningen. Är ärtorna odlade i Sverige, eller bara packade i Sverige? Är tomaterna odlade i EU, eller i Mexiko? Ju längre resa de gjort, desto mindre är kvar av den ekologiska tanken. Det finns somliga fabrikat som saluför varor som kanske odlats ekologiskt, men sedan rest runt hela jorden. Vad är vinsten med det? Tja, bistånd till fattiga bönder i Asien eller Afrika, visst - och då är vi inne på ett annat spår, nämligen det om Fair Trade.

Tja, så tänker jag i alla fall.

hälsningar Qeliott



alfredsson

  • Inlägg: 142
    • Västergötland
SV: Ekologiskt, krav mm
« Svar #2 skrivet: 28 sep-14 kl 23:53 »
Qelliott. Haller val med vad du skriver om att kopa ekologiskt som transporterats langt. Och alla dessa tillsatser.
Koper ocksa hellre flackiga applen t ex (forvisso ingen garanti, men de blanka ar finare som prydnad kanske)
Vad jag bl a tanker pa, KRAV, vad/vilka star bakom?
Hur tanker man, det kan salja ekologiska applen fran Nya Zeeland ex till Sverige. Syftet med att KRAV ar val att vi skall varna om allt liv pa planeten, inte bara, att bara vi inte far i oss div. tillsatser.
En annan sak ar bananer ex.
Star det kravmarkta och de ar lika stora som de "vanliga" koper jag aldrig dem. Pa resor i tropiska lander har jag ofta sett sma bananer pa marknader (ibland saljs ju ekologiska bananer i sverige som ar sma, dessa litar jag pa) Tror ju att naturligt odlade vaxer till sin "naturliga" storlek.

Tillbaks till din inledning: "Jag vet inte riktigt vad du ar ute efter"?
Pusselbitar som gor mitt liv som konsument mindre lurad.
Och det du skrev var bra.

Just nu spanar jag bara, kastar ut olika tankar.
Kanske kan nagot konkretare komma sen.

Ha det gott.
Kritiska Leffe.

qeliott

  • Inlägg: 60
    • Skåne
SV: Ekologiskt, krav mm
« Svar #3 skrivet: 29 sep-14 kl 19:04 »
Hej igen Leffe,
Vad gäller bananerna, finns det tjogtals olika sorter i olika tropiska länder. Precis som våra äpplen, blir väl somliga mindre, somliga större gissar jag.

KRAV är en förening som har satt upp en lista över krav som producenten skall möta för att få använda deras märke. Jag har inte sett listan, men kanske finns delar av den på deras hemsida? Förra året träffade jag en man som i yngre dagar jobbat som inspektör för KRAV. Han berättade att föreningen ändrat lite i sina regler för att anpassa sig till storindustrin. Syftet med detta skulle vara att om de kan få med industrin på det ekologiska "tåget" skulle en större andel av all tillgänglig mat kunna vara ekologisk, jämfört med hur det var för länge sedan då KRAV mest riktade in sig på småskaliga bönder och liknande.

Jag blir också konfunderad när jag ser KRAV-produkter från utlandet, eftersom KRAV är en svensk organisation. Men jag antar att Findus eller Ica eller vilka det kan vara, köper upp så stor del av den utländska producentens gröda så Findus/Ica/Änglamark kan diktera hur bonden ska bruka sin gård.

Sen finns det ju motsvarande regelverk i utlandet. En del är oerhört strikta, andra inte.

Jag läste en artikel av en småskalig ostproducent i USA (Gianaclis Caldwell), som berättade att hon inte brytt sig om att försöka få sin produktion certifierad. Enligt de regler för certifiering som gäller i hennes delstat, får hon inte ge sina getter vissa mediciner ifall de blir sjuka. Hon tycker om sina getter, varje get är en personligehet och en vän, och hon vill kunna ge dem medicin om de behöver det. Därför vill hon kunna rucka på regelverket ibland för att rädda livet på en av sina getter - och har då valt att inte ha någon certifikation. I övrigt ger hon getterna bästa foder, bästa hagmark etc för isåfall ger de mjölk av bra kvalitet med god smak, och ostarna blir godare och säljer bättre. Getternas hälsa är hennes försäkran om att kunna fortsätta driva sitt lilla företag och försörja sin familj.

Det gläder mig att höra att du tyckte det jag skrev var bra. Livet är tillräckligt svårt ändå, så jag förstår hur du menar om att hitta pusselbitar som gör det enklare.

Ha det gott
Qeliott


 

alfredsson

  • Inlägg: 142
    • Västergötland
SV: Ekologiskt, krav mm
« Svar #4 skrivet: 27 okt-14 kl 01:29 »
Tja, kan forsta att det ar svart for manga att veta vad man skall kopa.
Vi lar oss hela tiden. Senaste "lardomen" fran en hollandare som arbetat pa de de gigantiska vaxthusen dar tomater, paprika  etc mm osv odlas.
Koper INGA hollandska gronsaker nu.

Dessilussionerade Leffe



 


Dela detta:

* Inloggade just nu

580 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Som alltid mycket nöjd. Stycket med "Att ta vara på en gris" var kanon på alla sätt! Gillar nybörjarbreven mycket.
/Marie Mårtensson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser