På fråga ett svarar vi: Ta så mycket mjölk som behövs för att få till en oststorlek som du vill ha. Orkar inte leta rätt på exakta siffror över värdena på fårmjölk, men på ko- och getmjölk brukar en säga att det blir ungefär ett kg ost på 10 liter mjölk.
På fråga två svarar vi: Råmjölk går inte att göra ost på, det kan du göra råmjölkspannkaka av istället (
lammdans ska det kallas om det är av fårmjölk, va

?). Men spara gärna råmjölk i små förpackningar i frysen så du har att ta till om något nyfött lamm är svagt och behöver lite extra näring!
På fråga tre svarar vi: Torka av juvret med fuktig trasa och mjölka i en ren behållare är bra, men det går att fler åtgärder för hygienens skull. Tvätta och/eller sprita dina egna händer direkt före mjölkningen, när du torkat av juvret och spenarna mjölkar du några strålar ur varje spene utanför ditt mjölkkärl (detta sköljer ur spenkanalerna och du kan dessutom se att mjölken ser bra ut och inte innehåller blod eller små klumpar eller så), sedan mjölkar du tackan, direkt efter mjölkningen silar du mjölken (en trådsil kan räcka, eller en tratt med en bomullstuss i) och häller upp i ytterligare ett rent kärl.
På fråga fyra svarar vi: Alla otrevliga bakterier förråder sig inte på smak eller lukt, nej. Det bästa du kan göra är att pastörisera mjölken innan ystning.
Lycka till!