Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  bagge med urinsten  (läst 6269 gånger)

spamsy

  • Gäst
bagge med urinsten
« skrivet: 06 sep-06 kl 00:25 »
Hej alla!

Min älskade bagge har fått urinsten. Han är bara 2,5 år gammal! Vet. fick komma akut och avlägsna "bihanget" alltså spetsen på urinröret, som gått i nekros. Hade legat grus där alltför länge. Hon sa att efter en sådan operation är prognosen inte god. Han fick urinflöde direkt efter och har haft det sedan dess. Ibland ser han lite besvärad ut när han kissar så förmodligen ligger det något skräp kvar eller så har det inte läkt ännu.
Vi började ge homeopatmedicin för att lösa upp stenarna, ser till att han dricker mycket och får i sig salt och han blir bättre och bättre.

Vi brukade locka baggarna mellan stall och hage med lite pellets och förmodligen är det den lilla givan som är boven. Självklart har vi bara morötter nu men den andre baggen mår prima så jag undrar också om någon här känner till andra orsaker till urinsten?

Har hört från en källa att magnesium och fosfor bidrar till bildandet av urinsten hos får och att kalk och salt motverkar, (samt att a-vitamin förebygger stenbildning).
Men läser man om människor och andra djur så kan överdosering av kalk leda till kristallbildning och magnesium däremot lösa upp kristallerna. Förvirrande! Finns här någon som har kunskap i ämnet???

En bagges kalcium-fosforkvot skiljer sig väl från vissa andra djur, då de vad jag förstår ska ha mer på kalksidan.
Någon som vet det exakta förhållandet?
Ger jag baggarna ren kalk så äter de gärna, men nu vågar jag inte ge det eftersom det verkar vara så olika bud.
Vet. sa att det såg "kalkigt" ut på hans penisspets, fick aldrig någon förklaring om vad hon menade.

Har du baggar, var uppmärksam på om de står länge i urineringsställning utan att urinera! Vi misstolkade detta tydliga tecken och ingreppet kom i sista stund. Han hade fått en knuff i sidan av sin kompis tidigare och vilade samtidigt på ena bakbenet, så vi och vet. trodde det berodde på det och avvaktade.
Nu när jag läst om hur vanligt det är med urinsten hos baggar så är jag lite besviken på veterinären. Och mig själv naturligtvis
:(

Hoppas att någon här har erfarenhet och kunskap i ämnet, alla tips och råd välkommna!!

svekhult-ia

  • Inlägg: 569
    • Västergötland
    • Svekhult-ia
Re:bagge med urinsten
« Svar #1 skrivet: 06 sep-06 kl 15:11 »
Den information jag fått av fårhälsoveterinär är att numer är man ganska säker på att största problemet för urinsten är inte kraftfodret som man tidigare trott, utan det faktum att baggarna dricker för dåligt. Rådet har därför varit att man ska se till att baggen dricker ordentligt (kolla hinken!), se till att han alltid har färskt, och byta vattenkälla om han inte tycker om det färska vatten han hittills erbjudits. Man kan också salta höet, hur konstigt det nu än låter, för att stimulera törsten. Tillförde det något?
Glad människa med mindre finullsbesättning i Stenstorp utanför Falköping.

http://svekhultia.wordpress.com

Henning

  • Inlägg: 706
Re:bagge med urinsten
« Svar #2 skrivet: 06 sep-06 kl 16:27 »
Hej,
Efter operation är det ungefär hälften av baggarna som klarar sig. Det låter ju bar att din bagge blir allt bättre. Urinvägarna är ofta svullna och inflammerade så att även om stenarna är borta kan det gå trögt med urineringen. Min erfarenhet är att stenarna lätt fastnar lite högre upp, där urinröret bildar första (eller kanske sista) knycken, lite vid sidan av penisspetsen. Det brukar gå att känna var stenen sitter och då gör man ett mkt litet längssnitt, rakt över stenen. Urinsten hos bagge ser ut som små hagel, hårda, och glatta. Det är inte "grus" som hos katter. Det anses viktigt att baggen dricker normalt. Tillgång till rent vatten ska det vara. Det är olika bakgrunder till uppkomsten av urinsten hos olika arter (växt- eller köttätare) bl.a. beroende på om urinen är sur eller basisk.Om fåren äter en mer kraftfoderbaserad kost blir det torrare inombords och även surare. Vilket som predisponerar mest kraftfodret eller för lite vatten har jag ingen åsikt om men det händer också att betesgående baggar med god tillgång på vatten och som inte får ett uns kraftfoder, drabbas. Urinrörets fria del som skurits av på din bagge har en viss funktion för spridandet av sperman vid betäckningen. Jag känner dock till flera fall där baggens fruktsamhet inte verkar ha påverkats negativt efter radikaloperation. De baggar som inte blir bra efter operationen har ofta fler stenar på väg. Jag har själv varit med om att plocka bort ett 10-tal stenar i rask följd ur samma snitt men den baggen överlevde inte. Han hade väl ett stort lager längre upp.

 

spamsy

  • Gäst
Re:bagge med urinsten
« Svar #3 skrivet: 06 sep-06 kl 17:52 »
Tack för de jättebra svaren!

Vi har faktiskt saltat på morotsbitarna som vi lockar med, det äter han! Från början spädde vi ut vattnet med lite äppeljuice och båda baggarna dricker mkt av det, men jag antar att det inte är bra i längden.
 
Enligt veterinären fanns det inget att göra när urinrörets fria del väl avlägsnats. Får han en ny sten som blockerar urinvägarna var enda utvägen avlivning inom visst antal timmar.
Inte ett ord om det du skrev om Henning, att ett längdsnitt kan utföras över stenen! Vilken veterinär kan göra det???
Vi har vänt oss till distriktsveterinärerna i området där vi bor. De verkar inte känna till baggar särskilt bra. Får man öht. komma i kontakt med fårhälsoveterinärer om man inte är med i fåravelsförbundet och bara har två baggar som sällskapsdjur? Vi bor i Ånge kommun i Medelpad. Vem kan man vända sig till??


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

482 gäster, 1 användare
Karlsdotter

* Forum

* Om tidningen Åter



- Genuin och läsvärd! Bra tips och idéer för att stå på egna ben.
/Camilla W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser