Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Lagring av ost  (läst 6682 gånger)

Stadsbarn

  • Gäst
Lagring av ost
« skrivet: 22 nov-09 kl 10:06 »
Är det någon som har några tips på hur man bäst kan lagra sina hemmaystade ostar?
Olika ostar kräver ju olika temperatur. Just nu sprider jag ut ostarna på alla möjliga ställen i hemmet.
En ost ska i början lagras i 18 grader, en annan i 7, en tredje i 12 osv. Så småningom kan man ju sedan lägga dem i kylen. Tror ni att det funkar med en kyl / sval (där man bara förvarar ost) som man försöker att dela upp temperaturmässigt? Hur gör man för att öka fuktigheten?

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: Lagring av ost
« Svar #1 skrivet: 22 nov-09 kl 10:29 »
Jag hade en läskkyl. Och så gjorde jag en sort i taget i perioder och ändrade tempen efter det. Slutförvaringen hade jag i en annan kyl. Man kan lägga en långpanna med vatten, som man ställer tegelstenar i för fuktens skull.

Uddabudda

  • Inlägg: 1327
  • Mitt hem på jorden
    • Västergötland
SV: Lagring av ost
« Svar #2 skrivet: 15 mar-11 kl 22:50 »
Detta undrar jag också! Har fullt sjå att försöka hålla 14-18 grader för lagring av min första hårdost just nu, jättesvårt! Funkade bra i ett svalare rum så länge det var relativt kallt ute men så fort vårsolen började skina så var det svårare
Självhushåll till nytta och nöje

Uddabudda

  • Inlägg: 1327
  • Mitt hem på jorden
    • Västergötland
SV: Lagring av ost
« Svar #3 skrivet: 16 mar-11 kl 15:01 »
Först blev osten torr, lade då lite plast över vilket fick möglet att komma. Skrapade bort det och har penslat med saltlösning då och då och tog bort plasten. Sedan har den sett jättefin ut fram till i dag då jag vände på den, fullt med mögel på undersidan. En del hade letat sig in en bit och var lite svårt att få bort, gjorde så gott jag kunde och penslade med brännvin. Men vad gör jag nu är frågan? Har inte lyckats hitta något bra utrymme med rätt temperatur i huset. I jordkällaren är det knappt frostfritt. Dessutom behöver den ju nästan kunna hänga i något slags nät runtomkring sig för att det inte ska bli för tätt på undersidan?

Har nu hängt den i en nätanordning i kylskåpet, men där är bara 6 grader...avstannar hela mognadsprocessen då?
Självhushåll till nytta och nöje

Uddabudda

  • Inlägg: 1327
  • Mitt hem på jorden
    • Västergötland
SV: Lagring av ost
« Svar #4 skrivet: 05 apr-11 kl 11:06 »
Nu ger jag snart upp! I kylen blev osten torr och hård, tog ut den i rumstemperatur igen med följden att den blev mjuk och svettig....nu har den åkt in i kylen igen fast i en plastpåse...

Hur gör man egentligen när man inte har tillgång till kyl med lämplig temperatur?
Självhushåll till nytta och nöje

ninna b

  • Gäst
SV: Lagring av ost
« Svar #5 skrivet: 05 apr-11 kl 11:59 »
Man får ta en medelväg.....försök hålla sådär 8-9 grader.
Har du osten i ditt sval/kylskåp så låt den ligga direkt på gallret. Ta ut den med jämna mellanrum och skura osten. Kallt rinnande vatten och en bra borste, det tar bort mögel och återfuktar ytan på osten.
Efter ett par månader kan du plasta in.

 

Djursam

  • Inlägg: 82
SV: Lagring av ost
« Svar #6 skrivet: 11 apr-11 kl 22:44 »
Mot mögel oljar (torkar med trasa och matolja) jag mina ostar.
Blir jätte bra.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

582 gäster, 1 användare
Baberg

* Forum

* Om tidningen Åter



- Som alltid mycket nöjd. Stycket med "Att ta vara på en gris" var kanon på alla sätt! Gillar nybörjarbreven mycket.
/Marie Mårtensson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser