Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Tips ang förädling av bär  (läst 3175 gånger)

Bodhgaya

  • Inlägg: 145
    • Uppland
Tips ang förädling av bär
« skrivet: 24 jul-11 kl 00:55 »
Har plockat skogshallon några dagar i rad nu och sålt till en gårdsbutik här i samhället. Har fått 120:- kg och skrapat ihop lite extrapengar som kommer till hands när vi nästa år planerar att leta gård. Men försäljningen har gått sådär, dom tar 35:- för en plastkopp som kanske innehåller 2dl bär. Det kanske är för dyrt? Eller finns det inget större intresse för att köpa hallon? Det verkar inte vara många som plockar bär i skogarna, under alla mina utflykter i år har jag inte träffat på någon i skogen. Ändå bor jag nära ett litet samhälle med centrum.

Så nu är ägarna inte lika sugna på att köpa bär. Så jag funderar på att förädla hallon och kanske också blåbär. Sålde lite kantareller igår också men jag har inte hittat något bra ställe här än, fyndet igår var det första av ansenlig mängd. Jag antar att jag egentligen måste ha ett godkänt kök för förädlingen, men jag har ju inte tänkt att starta fabrik direkt.. Kan jag hamna i knipa om jag gör lite sylt och säljer? Burkarna jag behöver är jätte dyra! 15kr och uppåt! Är det lönt att göra sylt i så liten skala? Både jag och ägarna av gårdsbutiken ska ju göra vinst på varje burk. Vad kan man sätta för pris till konsumenten egentligen? Eller är det lönsammare att satsa på någon annan produkt, hallonsaft? Nästa fråga är vart man kan köpa billiga och bra burkar, jag har läst att dom kan vara av varierande kvalitet.

Jag vet inte riktigt vart denna tråd hör hemma..

Allt gott! / Tomas
Flyttade från betongen till landet. Bor numera i Örsundsbro i ett litet rött hus som håller på att renoveras.

Wonderingsanna

  • Inlägg: 27
  • "Think and wonder, wonder and think." /dr Seuss
    • Halland
    • Wonderings
SV: Tips ang förädling av bär
« Svar #1 skrivet: 30 jul-11 kl 00:23 »

Gör ekologiska (och gärna veganvänliga) gelehallon och lägg i en snygg burk, säljer nog superbra på en bra julmarknad. (Jag har sett "fingelehallon" med gelatin i i plåtburk för 140kr i en tjusig tebutik. Det var igen stor burk utan ungefär en sån där plåtburk, i muggsize som man kan köpa lakrits i på färjan till Danmark). Jan Hedh har ett jättebra recept (långt, skriver därför inte in det här) i boken Sylt och Marmelad ISBN: 91-518-4641-1 som går att modifiera om man vill.


Ja, det finns massor av regler kring det där med att sälja hemmagjort, men kolla vad som gälelr för just sånt här, torkad svamp tror jag inte det är sådär jätteskumma/hårda krav för, det är värre med kokande och sånt...

Sen kan man göra urgoda veganska hallonremmar också... tyvärr har jag förlagt mitt recept på dem men det ska bara äppelmos (givetvis egengjord) som bas och sen i med hallon å så ska det bli tjockt. Sen brer man ut ett tjockt laget på ett bakplåtspapper och torkar så alltihop i ugn eller torkapparat. När det är "torkat" och seeeeegt (av sockret i bären så blir det så inte torrt och hårt) klipper man långa remmar och äter njutningsfyllt.
de går inte att spara sådär jättelänge men det gör inte så mycket för de brukar ta slut fort...

Både hallon och blåbär kan torkas och sedan användas til att göra dryck/kräm på eller så har man lite i sin teblandning.


Det där med var man köper många burkar billigt kan jag inte, webbshopen Husmodern och liknande är nog för kostsam/styckevis men de kanske kan hjälpa dej till sina grossar om du ska ha många burkar ;) frågan e ju fri liksom. Å du... kör med pant på burkarna ;) så att man kan lämna in en burk år 2 och få en liten slants avdrag på nya burken.




tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: Tips ang förädling av bär
« Svar #2 skrivet: 30 jul-11 kl 01:40 »
Du kanske hittar nåt här.
http://www.flaskorburkar.se/
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

mita67

  • Inlägg: 464
    • Blekinge
    • Sitt, Ligg och Lek
SV: Tips ang förädling av bär
« Svar #3 skrivet: 30 jul-11 kl 06:30 »
det finns ju alltid burkar på loppis och dom är inte dyra.

Existens?

  • Gäst
SV: Tips ang förädling av bär
« Svar #4 skrivet: 30 jul-11 kl 07:37 »
Varför blandar du in gårdsbutiken? Har du ingen stad i närheten med ett torg eller nåt så du kan sälja själv.? Det är alltid något enklare att själv sälja små mängder direkt, än att sälja det via nån annan, både regelmässigt och framförallt ekonomiskt.
Man ska försöka kapa antalet mellanhänder, inte öka på det i onödan. 35 kr för 2 dl hallon är ju ett typexempel på när man inte är riktigt verklighetsförankrad. Det kan gå att sälja så på en marknad eller nåt annat tillfälle där massor av folk passerar förbi och några % av dom grabbar en sån ask för att äta stående utan tanke på kostnad. Men man ska inte tro att folk åker ut till en gårdsbutik och betalar vad som helst för några hallon.

djurskydd

  • Inlägg: 276
    • Ångermanland
SV: Tips ang förädling av bär
« Svar #5 skrivet: 30 jul-11 kl 09:10 »
Jag har köpt burkar på Biredskapsfabriken. Mycket bra priser och snabb leverans!

http://www.biredskapsfabriken.se/svensk/index.html

Bor med make, barn, rya- och gutefår, katter, kaniner, kalkoner och höns mellan nor och fjärd i vackra Häggvik, Höga Kusten.

Bodhgaya

  • Inlägg: 145
    • Uppland
SV: Tips ang förädling av bär
« Svar #6 skrivet: 31 jul-11 kl 01:00 »
En del av dom färska hallonen sålde faktiskt och resten frös dom in. Gjorde för första gången hallon saft och blåbärssaft som dom säljer i glas i caféet dom har i butiken. Nu har jag plockat lite blåbär och tänkte göra blåbärsmarmelad, ska få köpa små plastburkar via dom för ändamålet. Tycker att jag får bra betalt för tiden jag lägger ner på allt och kan sälja lite allt möjligt som finns i skogen. Har ungefär mellan 70-100 kr/timmen när jag håller på med bären, och något fribelopp siktar jag nog inte på att komma upp till så pengarna är skattefria. Målet var först kantareller eftersom jag tycker att det är så roligt att plocka, tyvärr har jag knappt hittat några och har gett upp letandet för att istället plocka bär.. Trattisarna blir nog lättare att hitta här. Nu kommer lingonen.. sen väntar jag på att slånbären och rönnbären ska bli frostnupna ;) Finns det förresten något som heter drottninggelé? Sylt vet jag ju att det finns, men jag skulle vilja göra gelé på något och just nu har jag en del blåbär och hallon.

Tack för alla tips på burkställen.. ska nog beställa hem ett lass, det verkar ju som att sylt och marmelad kommer gå åt.
Flyttade från betongen till landet. Bor numera i Örsundsbro i ett litet rött hus som håller på att renoveras.

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: Tips ang förädling av bär
« Svar #7 skrivet: 31 jul-11 kl 11:05 »
Kul att det bär sig med plockandet!
Citera
Finns det förresten något som heter drottninggelé? Sylt vet jag ju att det finns, men jag skulle vilja göra gelé på något och just nu har jag en del blåbär och hallon.
Gelé kräver mycket pektin, därför det kallas drottningsylt .. Rosenkvitten är pektinrikt men inte så märkvärdigt i övrigt, funkar fint ihop med "slabbigare" bär/frukter. Paradisäpplen likaså. Frysa och invänta mognad på dem? Tillsätta pektin från affären?
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

 

Jessica i Småland

  • Inlägg: 20
    • Småland
SV: Tips ang förädling av bär
« Svar #8 skrivet: 03 aug-11 kl 22:04 »
Även jag har beställt från Biredskapsfabriken och de var mycket bra, snabb leverans :)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

437 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har tappat räkning på alla år vi läst denna. En av FÅ vettiga skrifter/guider till ett roligare o uthålligare liv. Aldrig tråkig. En idealisk present till alla som "vill själv" Tack Petter. (Behåll tian :-) )
/Allan o Kajsa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser