Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Misosoppa  (läst 8459 gånger)

Midvinter

  • Inlägg: 737
    • Dalarna
Misosoppa
« skrivet: 01 feb-11 kl 14:31 »
Jag har miso, och jag har wakamealger. Lägga i en skål och hälla på kokande vatten antar jag, men vad mer kan man ha i?
Watch your thoughts for they become words. Watch your words for they become actions. Watch your actions for they become...habits. Watch your habits, for they become your character. And watch your character, for it becomes your destiny! What we think,we become.

Vägs ände

  • Inlägg: 291
  • Tomtar finns
    • Uppland
SV: Misosoppa
« Svar #1 skrivet: 01 feb-11 kl 14:40 »
lök, nån form av buljong och tofu?
Anatidaephobia-the fictional fear that somewhere, somehow, a duck is watching you

Tindrah

  • Inlägg: 329
    • Uppland
    • Bloggen: Husmors Nyckelknippa
SV: Misosoppa
« Svar #2 skrivet: 01 feb-11 kl 14:42 »
En bra misopasta innehåller levande, nyttiga bakterier så använd inte kokande vatten på den (då dör bakterierna). Drickvarmt räcker. Eller börja med kokande vatten på algerna och tillsätt pastan när vattnet har svalnat lite.

Man brukar ha i några bitar tofu och några ringar av skivad sallatslök (alt. purjolök).

Vad jag vet så använder man inget annat i soppan. Den dricks till en vanlig måltid och ses alltså inte som en måltid i sig själv.

Tindrah

  • Inlägg: 329
    • Uppland
    • Bloggen: Husmors Nyckelknippa
SV: Misosoppa
« Svar #3 skrivet: 01 feb-11 kl 14:45 »
Glömde säga: Ett tips kan vara att använda misopastan istället för buljongtärningar/fonder i vanlig mat.

Förresten, är det torkad miso i enportionspåsar du använder? I så fall rekommenderar jag dig att köpa en burk riktig misopasta istället. Nyttigar, billigare och godare. Men svårare att få tag i.

Midvinter

  • Inlägg: 737
    • Dalarna
SV: Misosoppa
« Svar #4 skrivet: 01 feb-11 kl 16:49 »
Ja! tofu, självklart! Duger det med sån där som ser ut som en tvättsvamp med hål i, eller måste det vara den där krämiga, geleaktiga sorten? (längre att gå till den butiken *lat*)

Uh, är en röd kartong som det står miso på, köpte i en invandrarbutik, ingen aning om den är färsk eller torkad. Kanske skulle öppna och kolla... Kanske får ta och beställa från hälsokost i Bergen istället nästa gång, en galen skittrevlig tant med krulligt vitt hår som står rakt ut som säljer allt möjligt, (till och med rågflingor...  :-\) de har nog färsk misopasta. Om den inte är färskvara då, de skickar inte färskvaror.

Tack för tips!
Watch your thoughts for they become words. Watch your words for they become actions. Watch your actions for they become...habits. Watch your habits, for they become your character. And watch your character, for it becomes your destiny! What we think,we become.

Midvinter

  • Inlägg: 737
    • Dalarna
SV: Misosoppa
« Svar #5 skrivet: 01 feb-11 kl 16:56 »
Jau, det är sån där portionsförpackad, och det står till och med på hur man gör *känner mig dum* "Blend with hot water, add noodles, tofu and wakame if desired"

Nästa gång ska jag köpa riktig, men hur kallt ska vattnet vara då? För soppan ska väl vara varm ändå? Typ, dricka-te-varm?
Watch your thoughts for they become words. Watch your words for they become actions. Watch your actions for they become...habits. Watch your habits, for they become your character. And watch your character, for it becomes your destiny! What we think,we become.

alternaiv

  • Inlägg: 9389
    • Småland
    • Tvåleriet
SV: Misosoppa
« Svar #6 skrivet: 01 feb-11 kl 18:17 »
När jag gör misosoppa så kokar jag lök, vitlök, morötter och eller vad jag har hemma, under tiden blandar jag mison med kallt vatten till en tunnare tillsätter den när soppan har svalnat lite för att inte förstöra nyttiga alger, som Tindrah skriver.
Blanda i något grönt, purjolök, salladslök... utan att koka
Ingen annan buljong, möjligen lite havssalt.
PS Kombualger är min favorit, men den ska kokas länge så den är alldeles mjuk.
Tvättvålsmakare och importör av indiska tvättnötter.
www.tvaleriet.se

Tindrah

  • Inlägg: 329
    • Uppland
    • Bloggen: Husmors Nyckelknippa
SV: Misosoppa
« Svar #7 skrivet: 02 feb-11 kl 16:33 »
Ingen aning om vilken tofu man ska ha, men den geleiga brukar de ha i när man köper färdig misosoppa här i Stockholm.

Hahaa! Jag gillar galna tanter!  ;D Hon kan säkert beställa hem en burk, ingen aning om den räknas som färskvara. ??? Annars finns det flera olika sorter att köpa på hälsokostbutiken Örtagubben (om du har vägarna förbi Odengatan i Stockholm). Här är deras miso-sida i webbshopen: http://www.ortagubben.se/livsmedel/miso-c-317-1.aspx

Dricka-te varmt eller något varmare funkar bra.

Alternaiv: Åh, vilket bra recept! Tack för tipset, ska testa det framöver.

Midvinter

  • Inlägg: 737
    • Dalarna
SV: Misosoppa
« Svar #8 skrivet: 02 feb-11 kl 18:30 »
Ja, gillar den affärn. Synd att man inte bor i Bergen längre (eller inte... men affärn med tanten kunde gärna ha följt med till tromsö :) ) Nej, stockholm är inte ett ställe som jag kommer förbi särskilt ofta. Men ska kolla din länk i alla fall, kanske de har nåt intressant man kan beställa.

Vitlök! Det måste ju bli jättegott! Morrötter också kanske. Färska gröna blad... undra hur det blir med koriander? Och en aldrig så liten skvätt sesamolja kanske?

Chilli?
Fast den kanske inte ska vara stark?
Watch your thoughts for they become words. Watch your words for they become actions. Watch your actions for they become...habits. Watch your habits, for they become your character. And watch your character, for it becomes your destiny! What we think,we become.

alternaiv

  • Inlägg: 9389
    • Småland
    • Tvåleriet
SV: Misosoppa
« Svar #9 skrivet: 02 feb-11 kl 21:33 »
Färsk koriander mmums, min absoluta favorit, åt jag idag, igår i förrgår... ;)
Sesamolja är min favoritolja, men inte den rostade.
Tvättvålsmakare och importör av indiska tvättnötter.
www.tvaleriet.se

tuulis

  • Inlägg: 150
    • Uppland
SV: Misosoppa
« Svar #10 skrivet: 03 feb-11 kl 10:19 »
Om man vill riktigt fördjupa sig i matlagning med miso så finns det en fin bok av Aveline Tomoko Kushi, "How to Cook with MISO".

alternaiv

  • Inlägg: 9389
    • Småland
    • Tvåleriet
SV: Misosoppa
« Svar #11 skrivet: 03 feb-11 kl 22:32 »
Om man vill riktigt fördjupa sig i matlagning med miso så finns det en fin bok av Aveline Tomoko Kushi, "How to Cook with MISO".
Var kan man köpa den?
Har sökt utan att hitta.
Tvättvålsmakare och importör av indiska tvättnötter.
www.tvaleriet.se

 

tuulis

  • Inlägg: 150
    • Uppland
SV: Misosoppa
« Svar #12 skrivet: 04 feb-11 kl 10:48 »
Hej alternaiv,
Ja, det var nog inte lätt att hitta den boken ser jag nu. Beklagar att jag rekommenderade nått så svårhittat. Efter några sökrundor så hittade jag några begagnade kopior på http://www.alibris.co.uk/booksearch?mtype=B&keyword=How+to+Cook+with+Miso&hs.x=19&hs.y=15. Dock har jag aldrig hört om denna bokhandeln. Skulle hellre köpa via Amazon eller liknande som man känner till. Dock har dom inte just denna bok. Tittade även i LIBRIS, svenska bibliotekskatalogen men den fanns inte heller där.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

560 gäster, 1 användare
simon.arvestrand

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidningen. Köper ingen annan än denna.
/Christina K

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser