Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Recept på riktigt grova och tunga surdegsbröd, gärna med hela korn  (läst 5665 gånger)

ieenilorac

  • Inlägg: 8434
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
Jag skulle gärna få fler recept på den typen av tunga surdegsbröd som de är så duktiga på i Baltikum/Ryssland (och på en del andra håll i världen också, vi ska inte diskriminera bland länderna), så om någon har recept översatta till svenska på olika sådana, så skulle vi kunna utbyta recept och erfarenheter kring sådant bröd i denna tråd.

Surdegsrecept finns det gott om, men oftast är det bröd med ganska mycket vetemjöl. Och recept från andra delar av världen innehåller ofta ingredienser som är svåra att hitta här, så därför vore det bra med en tråd att diskutera recepten i, så man kan dela erfarenheter av vilka ersättningsingredienser som fungerar.

Det här med hela korn, eventuellt groddade eller skållade i bröd tycker jag är intressant.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Bakasurdeg.se

  • Inlägg: 2
    • Uppland
Här är ett recept av typen danskt rågbröd, mycket gott!
www.bakasurdeg.se/ShowRecepy.aspx?ID=406

Tindrah

  • Inlägg: 329
    • Uppland
    • Bloggen: Husmors Nyckelknippa
Danskarna är ju väldigt duktiga på grövre surdegsrågbröd. Här kommer ett recept från Camilla Plum, en av deras kändiskockar (hon är för övrigt en härlig madam som brinner för ekologiskt och närproducerat, har egen gård och pysslar med självhushållning.) Du kan se en dansk film om hur hon gör brödet (och andra bröd) här: http://www.dr.dk/DR2/CamillaPlum/boller%20af%20staal/index.htm  Titta på avsnittet: ”Camilla Plum - Boller af stål 5:6” Jag har inte ätit brödet själv än, men det verkar så himla gott! :)


Mogens rågbröd

Ingredienser
3 dl    rågsurdeg - se separat recept på surdeg
0,5 liter    krossade eller skurna rågkorn
0,5 liter    rågmjöl
7-8 dl    vatten
0,5 liter    vetemjöl
1 msk    sirap
1 msk    grovt salt
1 dl    linfrön
1,5 dl    solrosfrön
    smör till formen och till att smöra det färdiggräddade brödet med
       
Gör så här:

Surdeg till rågbröd

Den här rågsurdegen kan göras både med och utan jäst. Man kan tillsätta en msk honung, en smula surmjölksprodukt, till exempel ekologisk yoghurt, och en aning jäst, ca 1 g, för att sätta lite fart på det hela, men speciellt jästen är inte nödvändig och surdegen blir bättre utan.
200 g grovt rågmjöl

1 g ekologisk jäst

1 tsk salt

1 tsk honung

1 dl ekologisk yoghurt

2 dl vatten
Man gör surdegen genom att röra ihop ingredienserna. Låt det stå på köksbänken i en skål med en kökshandduk över ett dygn. Nästa dag rör man i 2 dl rågmjöl till och tillräckligt med vatten för att få en lös, jämn deg. Låt den jäsa ett dygn till. Sedan borde surdegen helst dofta syrligt, bubbla som en lavasjö och vara i toppform. Om inte, upprepas processen tills man lyckas.

Surdeg utan jäst
Om du hellre vill så kan du använda en surdeg utan jäst, använd samma recept som ovan, men ta bort jästen. Räkna med att det tar längre tid att få en bra surdeg. Brödet jäser av mjölksyrebakterierna från yoghurten, naturliga jästsporer från honungen och båda delarna från mjölet och luften. Om det ska fungera måste det vara bra mjöl, honungen får inte ha värmts upp, för då är det inga jästsporer i, och viktigt! det får inte vara klor i vattnet, det tar död på allting. Använd eventuellt källvatten i stället. Har man tur så jäser degen som en dröm, annars tillsätter man en aning jäst i den färdiga degen. Men spara lite surdeg innan du lägger i jästen, annars tar den över allting. Bakar du igen inom några dagar låter du den vara. I annat fall mår den bra av att bli föryngrad ibland, liksom dag 2-5. Den här degen är en variant av honung/salt-jäsning. Fullkornsmjölet ska vara nymalet, mjöl som har stått på en hylla i flera år duger inte.

Nu till själva brödet:
Blanda alla ingredienserna. Rör grundligt så att ingen mjölfickor finns kvar. Degen ska vara extremt blöt och slabbig (vätskan sugs in under degvila och gräddning). Häll degen i en smörsmord eller bakpappersfodrad, stor rågbrödsform (eller två mindre formar). Låt jäsa cirka 12 timmar i rumstemperatur, täckt av en fuktig bakduk tills degen når formens överkant. Stick hål på bröden ända ner i botten med en tunn sticka minst 20 gånger för att få fram lufthål som ångan kan komma ut genom. Annars uppstår det lätt ett mellanrum mellan skorpan och brödet. Gräddas i 75 minuter i 200 grader. Brödet tas ut och smöras med en msk kallt smör per bröd. Låt svalna. Brödet kan skäras upp efter cirka 4 timmar. Mjukare skorpa fås om man lägger bröden i plastpåse när de är nästan kalla. Då går kondensen in i brödet och mjukar upp skorpan. Brödet är väldigt hållbart och blir godare av att ligga till sig lite.

 

Norrsken

  • Inlägg: 4264
    • -
Tja... Surdeg har jag inte provat baka med ännu (har min första på tillväxt just nu, spännande!), men... Hela korn är ju bara att koka tills de blir mjuka och "grötar" sig... Blir jättesaftiga bröd på det! Oftast har jag i linfrön eller nåt sånt också, kanske kummin eller nån annan rolig krydda att variera sig med... Följer aldrig recept, utan bakar lite på känn... Eller efter humör kanske man kan säga.

Förra veckan lyckades jag dock göra degen lite väl kladdig, och funderade vad jag skulle göra åt saken. Drog mig till minnes att jag läst nåt om att man visst kan baka i lergrytor. Sökte lite information om det, och så provade jag. Brödet blev just så där mörkt och tungt som du beskriver. Jättegott och väldigt mättande! Använde mestadels grovt rågmjöl, men även lite dinkel. Lite mörk sirap, och så hade jag nog russin i.. Blev väldans populärt hos Skogsvilde!

Idag har jag bakat i lergrytan för tredje gången. Om nåt par dar bör min surdeg vara klar att använda, så det ska bli riktigt spännande att se hur det kan tänka sig sammarbeta! Skulle tro att det gör sig riktigt bra i lergrytan...
If we don't take care of the earth, earth will take care of us


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

477 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Förvånansvärt väl sammansatt och innehållsrik tidning! Kanske är det just för att den är skriven av entusiaster, inte professionella skribenter, som den andas så mycket glädje och inspiration.
/Jeuce

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser