Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Frukt & bär / SV: Mask i vartenda äpple
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Idag kl. 12:10 »
Det finns en del artiklar hos bl a Jordbruksverket om rönnbärsmal och annan ohyra på äppelträd. Exempelvis en skrift som heter "Rönnbärsmal i ekologisk äppelodling" , https://www2.jordbruksverket.se/download/18.7311bc90176430fc5e6a7f07/1607677397151/jo20_13.pdf

De fällor som finns för rönnbärsmal och äppelvecklare tycks vara ganska ineffektiva. De är mest till för att storodlare ska kunna se på förhand om det blir gott om insekter och eventuellt dags att sätta in bekämpning. Att sätta ut fällor och hoppas på att de ska lösa problemet fullständigt är bara att kasta pengar i sjön.

Mot rönnbärsmal verkar det effektivaste medlet vara att se till att det - varje år - är säker tillgång på rönnbär i närheten av ens äppelträd, då kan man lita på att malen föredrar att lägga ägg i rönnbären.  Om inte det är genomförbart, så är ett annat alternativ att ta bort alla rönnar inom ca 150 m radie, då kan man räkna med att malen försvinner från trakten inom några år. Men det kan bli desto mer angrepp första året efter att rönnarna är borta.

Mot äppelvecklare verkar det vara effektivt att vara snabb med att plocka bort fallfrukt och angripen frukt, så att inte larverna får chans att krypa ner i jorden och förpuppa sig. Äpplen med sådana larver i kanske man inte bör kompostera i egen kompost.
Ett annat knep ska vara att linda wellpapp runt äppelträdens stammar, så att vecklarlarverna som kryper längs grenar och stam från äpplen som inte har fallit, förpuppar sig i wellpappen istället för i jorden. Fram på senhösten tar man bort och bränner upp wellpappen.

Mot båda sorternas angrepp tycks det vara bra om det är luftigt och blåsigt runt äppelträden. Beskär dem så det inte blir totalt tjockt med löv inne i trädkronan, och ta gärna bort eller beskär annan växtlighet i närheten också.
2
Finns det möjligen en  sammanfattning. 1h är lite väl lång tid om de handlar om att blanda ut med klorin
3
Kor finnes / Fjällnära ungtjur
« Senaste inlägg av Fjeldman skrivet Idag kl. 10:38 »
Fjällnära ungtjur (82497-9623) 2 år. Efter Mulle (20064-1301), född i mjölkbesättning.  Undan Röda (82497-9087) som härstammar från Klövsjö-M, ursprunglig mjölkbesättning. Vit, röd, ngt flerfärgad. Född 2020-07-12. Lugn och stabil. Rasgodkänd och införd i lantraskodatabasen, https://db.fjallko.se/  Finns i norra Dalarna.
4
Grönsaker, vegetariskt / SV: Vad äter ni idag? Vegetarisk version.
« Senaste inlägg av Znibban skrivet Idag kl. 09:32 »
Sista semesterveckan och jag förbereder mat att frysa in. Hittills har det blivit 6-7 portioner chili sin carne, 3 morotssoppa och 12 pannbiffar med soltorkad tomat.
Förslag på mer grejer mottages tacksamt! :)
Tanken är att man gör tillbehören allt eftersom för att få lite variation + att jag inte gillar att frysa ris/mos/pasta.

Har matlåda till jobbet varje dag, så det är skönt att ha lite klart att ta av.
Vanligtvis har jag mängder med tomater men inte i år, de vill inte alls...
Kokar in tomater och mixats med skal och allt.Låter det ståflera timmar så det reduceras ordentligt. Fryser in denna tomatmis i lagom stora förpackningar och har som bas till allt.
Tomatsås, tomatsoppa, chilie con carne, köttfärssås, grytor, till fisk (stekt laxbit på tallrik med tomatsoppa ovanpå är urgott), vegetariskt eller till kött. Ratatoille, fylla zuccini och pumpor och paprikor med tomatvarianter. Ovanpå pizza. Ketchup är en bra sak att göra.  Yess
Tomat är perfekt att ha i frysen. Dessutom kan du ju torka dem i ugn eller svamptork. Torkar du helt kan det bli flakes om du mixar dem. en utmärkt krydda.
5
Fordonsdrift / SV: Solcellsdriven autonom traktor
« Senaste inlägg av Znibban skrivet Idag kl. 09:22 »
Beror naturligtvis på plogdjupet och marken.

Skulle vara mycket intressant att få lite exempel!!!!!
6
Biodling / Arga bin
« Senaste inlägg av enSAM skrivet Idag kl. 09:12 »
Vid skattningen igår var bina i ena kupan GALNA. När jag lyfte bort bakersta täckbrädan så bara vällde dom ut och började attackera mig, grannens barn var ute och dom blev åxå bitna. Det gick ej att vara ute på tomten på kvällen, bina hovrade utanför dörren och direkt som jag stack ut näsan så anföll dom. Tog några ramar med honung och stängde kupan, i morse satt jag för flustret och ska flytta bina till skogen. Har tidigare i sommar klippt gräset runt kuporna utan problem. Blev så stressigt så jag såg inte om det var någon drottning i kupan men flera ramar med täckt yngel såg jag. Varför detta?? Har krainer, men det finns även nordiska ett hundratal meter från mig så kan det vara en nordisk drönare som varit framme så det blivit en "snetändning"?, samhället är en avläggare från ifjol där dom drog upp en egen drottning. Bilden på handsken tog jag efter kampen med bina, gaddar överallt.
Samuel 
7
Fordonsdrift / SV: Solcellsdriven autonom traktor
« Senaste inlägg av borsdorfer skrivet Idag kl. 07:50 »

Samt har ni någon data på vad som krävs kwh för att plöja en viss bredd?
Beror naturligtvis på plogdjupet och marken.
8
Biodling / Sevärt ang fodring av bin, se den, förstår du inte, se den igen.
« Senaste inlägg av hofboss skrivet Idag kl. 00:11 »
Del 1.
https://www.youtube.com/watch?v=aN428TJpDuw

Del 2.
https://www.youtube.com/watch?v=P96pK2aNpM0

1/16 hål = 1,6 mm

1 us gallon = 3,8L

Ang klorin. volymen han pratar om är kring 2,5 cl/ 20L sockerlösning.

https://www.metric-conversions.org/length/inches-to-millimeters.htm
9
Bygga och renovera / SV: Hur fräschar jag upp utedasset?
« Senaste inlägg av Fiskartorpet skrivet Igår kl. 22:13 »
Träpellets är drygt och effektivt, prova med det.
Ja, ska prova något sånt.
10
Ankor och myskankor / SV: Köpa ankägg
« Senaste inlägg av Philip Sundström skrivet Igår kl. 22:10 »
Även intresserade.
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

374 gäster, 6 användare (1 dolda)
Orakad, Koaala, DennisCA, Lena på Högen, Besksöta

* Forum

* Om tidningen Åter- Underbar tidning eftet att jag läst flera nummer hos en väninna är det nu dags för egen prenumeration
/lena S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser