Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Övrigt hantverk / SV: Hur farligt är epoxy????
« Senaste inlägg av ensamvarg_17 skrivet Idag kl. 18:30 »
Jo jag är medveten om blyet i gammal emalj men jag tänker som så att om man förseglar muggen så borde inte blyet vara ett problem? Eller tänker jag fel där? Ja lite märkligt att använda muggen igen efter alla år i jorden osv men du vet hur det är med gamla saker som man en gång har använt man blir ju en aning fäst vid dom dessutom skulle väl du hoppa till när någon drar upp en smårostig småknölig och dan mugg som man fyller på med lite the i den och dricker med välbehag
2
Övrigt hantverk / SV: Hur farligt är epoxy????
« Senaste inlägg av malarmaster skrivet Idag kl. 18:18 »
jag använder numera mest produkten Bondic till det mesta. Det är en UV-härdande plast som funkar både som lim och spackel. fäster på det mesta utom fet plast. Genomskinligt och härdar blixtsnabbt med hjälp av UV-pennan som medföljer. Används även inom tandläkaryrket så det bör vara riskfritt. Försök hitta svensk leverantör och det bör finnas fler fabrikat på samma produkt.
sedan blir jag bara så nyfiken på folk som vill laga en upprostad mugg för att använda den som just mugg. Har ju själv mina dopgåvor i behåll,emaljerad tallrik samt bestick men de är numera prydnadsföremål. skulle aldrig tänka tanken att använda dem. Sedan bör man också fundera på just emaljerade föremål. Det användes bly flitigt i emalj förr. Idag är ju sådant kontrollerat men 40-50 år gammal emalj kan man ju inte garantera att den var blyfri. En anledning till att jag aldrig använder gammal emalj till livsmedel. Så mormors kaffekanna tillverkad av Kockums är också prydnadsföremål liksom alla andra emaljerade kockumsgrejor jag har. Jag växte upp i Ronneby där dessa produkter tillverkades,därav intresset.
3
Övrigt hantverk / Hur farligt är epoxy????
« Senaste inlägg av ensamvarg_17 skrivet Idag kl. 17:55 »
Jag har lyckats hitta en riktigt gammal emaljerad mugg som var min redan när jag jag var liten vilket helt enkelt är SKITKUL MEN nu är det ju som så att den legat i marken i ca 35 år så rosten har jag slipat bort samma sak med lös emalj tyvärr så finns det ett litet hål i botten :'( .
Så hur tätar man en gammal mugg som man vill kunna använda igen, det får hemskt gärna synas att den har legat i marken en gång i världen. Skulle det funka med epoxy? Jag har läst ett säkerhetsblad för epoxy och i det så stod det inget om att dom avrådde från någon användning men jag känner mig en aning tveksam till epoxy även om jag vet att det är i flytande form den är som farligast men som sagt om det finns något annat man kan täta muggen med som är genomskinligt och som binder rostflagor så man slipper sila rostflagorna mellan tänderna (börjar bli glest mellan tänderna på sina ställen  :'(
4
Bygga och renovera / SV: Råd om jordkällare under hus
« Senaste inlägg av Vargtand skrivet Idag kl. 16:20 »
Framsidan ser ju ut att vara av betong så den går kanske att hugga ur en bit, tex med en betongbilningsmaskin (stenborr med huggmejsel)  man kan hyra gavlarna har egentligen ingen bärande funktion för valvet.

Så länge du inte gräver för djupt vid valvets långsidor bör det inte vara några problem att lägga i dränering tror jag.

Behöver ni gräva djupt nära valvets långsidor skulle jag dock rekommendera att ta kontakt med en fackman först.

5
Bygga och renovera / SV: Kostnad för att flytta en större timmerstomme?
« Senaste inlägg av Vargtand skrivet Idag kl. 15:16 »
Jag tror det delvis är samma typ av granit häruppe, en del block är rödaktiga (men alla verkar lika hårda...), Bohusgraniten är ju också ökänd för att tåla nästan vad som helst.  ;) Jag har för mig att granit bildades först av alla vanligt förekommande bergarter, dvs det är en geologiskt sett mycket gammal bergart.

Det är lätt att flytta en sådan stengrund, man märker upp stenarna på samma vis, det går att avväga med betong sedan om man vill, i mitt tycke gör det enorm skillnad på hur det färdiga huset uppfattas fastän många inte tänker på det.

Edit, det brukar gå att lyfta stenarna med en saxklo om man är försiktig.
6
Bygga och renovera / SV: Bygger uthus/förrådsbod
« Senaste inlägg av DennisCA skrivet Idag kl. 12:08 »
Sista takåsen blev färdig nyss.Varje stock gick snabbare och lättare än den förra åsen tyckte jag, började få in vanan och tekniken allt mera. till sist började jag få det korrekta mönstret med ganska slät yta med diagonala skär nästan hela vägen. Trixet var att börja svinga yxan så att man drar den mot sig så man får en skärande effekt. Då började allt gå mycket lättare.Jag tog också och improviserade ett verktyg som hjälper mig hålla koll på stockens bredd och höjd:Nockåsens fick jag till mellan en till två 16-delar av en tum i variation på höjden.
7
Bygga och renovera / Råd om jordkällare under hus
« Senaste inlägg av RebeccaEA skrivet Idag kl. 11:13 »
Hej.

Hade varit tacksam för råd kring min gamla jordkällare som finns under en del av huset. Huset och jordkällaren har stått orörd i minst 20 år.  Ovanför jordkällaren och under vardagsrumsgolvet verkar den vara täckt av jord och sand.

På våren och vid kraftig nederbörd verkar vatten komma in vid utrymmet utanför jordkällaren och marken i jordkällaren håller en del vatten. Bör jag som första åtgärd kanske gräva ur jorden en del och fylla på med typ singel?

Utrymmet utanför källaren ger mig också bryderier då det är svårt att komma in och ur. Ingången är väldigt liten och 2 meter högre än golvet utanför källaren. Hur skulle jag kunna göra ingången och taket på ett bättre sätt?

Tacksam för svar.

Bifogar några bilder.


8
Hushåll / SV: Hjälp med symaskin: Husqvarna 2000
« Senaste inlägg av Själv är bäste dräng skrivet Idag kl. 10:51 »
Kan vara så, och då brukar det fungera med slag.

Har man ingen slagskruvmejsel så är nödlösningen som jag beskrev. Du tar den mejsel som passar bäst i skåran, trycker den hårt mot skruven och vrider så hårt du törs utan att slinta och förstöra skruvskallen. Så tar du en lätt hammare eller något annat hårt med inte för stor tyngd och knackar till på toppen av mejselns skaft. Det kan fungera, även om det inte är lika effektivt som en slagande mutterdragare.

Värme är ju också en lösning, men det brukar vara svårt på sådana maskiner.
9
Bygga och renovera / SV: Bygger uthus/förrådsbod
« Senaste inlägg av DennisCA skrivet Idag kl. 09:34 »
Har nästan gjord den tredje och sista takåsen färdig, den blir mindre på cirka 6x7 tum medan de andra är 7x8 tum.

Nu funderar jag på stolpar. Takåsarna ska stå på stolpar men det är väldigt dyrt att köpa. 72e euro för 3 meter med 115x115mm och jag behöver närmare 5,5 meter.

Tyvärr börjar jag ha slut på egna stockar också. Ska prova bandsåga det jag har och se hur många stolpar jag kan få ur det men tvivlar det räcker till allt. Men jag har ju också tillgång till en massa 4x4 stolpar via pappa. Som jag använde till syllar tidigare. Tror ni impregnerat virke duger som stolpar eller ska det vara oimpregnerat? Och är en 4x4 stolpe för liten för en takås som är 7 tum bred (man kunde väl lägga två brevid varandra förstås och limma dom med PU lim)
10
Höns finnes / Skånsk Blommehöna Genbank
« Senaste inlägg av Torkil skrivet Idag kl. 09:19 »
Behöver göra av med lite kycklingar i olika omgångar.
Även höna med kycklingar kan säljas
Goda ruvanlag
Genbank
Finns i nordöstra Skåne, Vånga
torleiflundahl@hotmail.com
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

424 gäster, 8 användare (2 dolda)
Berberis, tranberga, ärt, LMC400, bergh, Palle500

* Forum

* Om tidningen Åter- Mycket intressant och inspirerande läsning! Jag har lärt mig mycket användbart, bl.a inför eventuella framtida getter. Tidningen är dessutom väldigt fin att bläddra i. Otroligt prisvärd! En får mycket för sina 30 kronor.
/Sofie S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser