Startsida | Dvärgkochin | Gotlandskanin | Myskanka | Norsk buhund | Påfågelduva | Åsenfår | Bin | Trädgård | Odling | Recept och tillvaratagande | Hantverk | |
OdlingVintergröntSolrosskott är lätta att odla själv. Jag använder vanliga fågelfrön som jag tvättar noga. Fröna går att så på ett tunt lager jord eller på exempelvis bomull. Så tätt på ytan och håll sedan fuktigt med sprayflaska. Skotten gror på några dagar och ska skördas då de två första bladen utvecklats. Eftersom de gror lite olika så ger en sådd färska solrosfrön ett par veckor. Solrosskott är utmärkta att använda i salladen eller på smörgåsen.
Groddar finns många sorter av. Lättast att grodda är alfaalfafrö och mungobönor. Det finns speciella groddtråg, med det går lika bra att använda en stor glasburk med silduk över. Det går också att spara plåtlocket och göra små hål med en spik i det.
Lägg ett par matskedar groddar i en rymlig glasburk och fyll på med ljummet vatten. låt groddarna stå så över natten. Häll sedan av vattnet och skölj groddarna minst två gånger om dagen tills de utvecklats. Låt vattnet rinna av ordentligt efter varje sköljning och förvara groddarna mörkt i ett skåp. Vill man vara noga kan man ställa burken lite vinklad upp och ner på ett fat, så rinner det sista vattnet bort. Efter några dagar till en vecka, beroende på groddsort och temperatur, har groddarna utvecklats. Ställ dem då i fönstret en stund så utvecklas små gröna blad på alfaalfagroddarna.
Man kan ha en kryddträdgård i en kruka på balkongen såväl som utanför köksfönstret. Kryddväxter är lätta och roliga att odla och planteras de bara så att de får tillräckligt med sol ger de rikligt med skörd. De flesta sorter övervintrar bra och är lätta att föröka med sticklingar.
Oregano, timjan, dragon med flera förökas lätt genom att man klipper av några centimeter av plantan, plockar bort de nedersta bladen och sätter stjälkarna i en kruka med jord. Håll sedan jorden fuktig så utvecklas rötter på ett par veckor.
Oregano (Origanum vulgare), Kungsmynta, blir snabbt en stor och kraftig planta. Blad och unga skott kan användas färska eller torkade. Fjärilar, bin och humlor gillar blommorna. Övervintrar bra och kommer igång tidigt på våren. Blanda i oregano när maten nästan är färdig, annars förlorar oreganon lätt sin smak.
Timjan (Thymus vulgaris) är en vintergrön kryddväxt. Den vill ha väldränerad jord för att övervintra bra, och det kan därföra vara bra att blanda i en del sand när man planterar. Timjan kan koka med i maträtten och ger då extra mycket smak.
Fransk dragon (Artemisia dracununculus) finns som rysk och fransk dragon. Den ryska är härdigare men smakar mindre. Kan användas som smaksättare till vinäger, lägg då i en hel kvist i flaskan.
Mynta (Mentha) är ett helt släkte av olika arter. Pepparmynta kan användas till te eller klippas ner i kalla såser eller i tzatziki. Myntor sprider sig lätt via rotskott och kan lätt förökas genom att man gräver upp några skott. De behöver begränsas genom att ha en egen del i kryddlandet, annars tar de lätt över helt.
Gräslök (Allium schoenoprasum) bildar stora tuvor. Lite känslig för uttorkning och får då gula bladspetsar. Förvaras bäst fryst.
Persilja (Petroselinum crispum) är tvåårig och finns som slätbladig och krusbladig. Blir inte så bra torkad utan förvaras bäst fryst.
Oregano i blom
|