Startsida | Dvärgkochin | Gotlandskanin | Myskanka | Norsk buhund | Påfågelduva | Åsenfår | Bin | Trädgård | Odling | Recept och tillvaratagande | Hantverk | |
HantverkBeredning av skinnPälsskinn
Det är viktigt att skinnet är färskt. Om man inte bereder direkt kan man spara skinnet en tid genom att antingen salta köttsidan med rikligt med grovsalt eller frysa skinnet. Skinnet ska sedan skrapas på köttsidan. Det är ett drygt arbete att få bort alla hinnor och köttslamsor. Lämpliga verktyg kan vara en riktigt slö kniv eller rundad spackelspatel. När alla hinnor är borta är det dags för själva garvningsprocessen.
Rådjursskinn och renskinn Fiskskinn
Fiskskinn garvas lättast med uringarvningsmetoden. Skrapa först skinnet rent på köttsidan, vilket inte är lika jobbigt som för däggdjursskinn. Fjälla sedan försiktigt så att mönstret i skinnet inte förstörs. Gör sedan en blandning av hälften urin och hälften vatten. Låt skinnet ligga i blandningen i 12-24 timmar. Tvätta sedan med såpa och vatten och låt torka. För att få ett smidigt skinn måste det mjukgöras på samma sätt som med pälsskinn. Vill man bara använda skinnet till någon dekoration som inte kräver ett mjukt skinn, kan man hoppa över processen. Om skinnet är från fet fisk som lax behövs ofta mindre mjukgörning, men om det är från exempelvis abborre eller gädda kan det vara idé att fetta in skinnet för att göra det extra smidigt.
Skinn från gädda och abborre Ljuslykta av fiskskinn
Man kan göra ljuslyktor av fiskskinn. Garva skinnet först, men mjukgör det inte. Gör en trästomme till lyktan och sy fast skinnet runt. Det krymper något så sträck inte alltför hårt, men låt det inte heller "hänga". Färst gärna skinnet mot träramen upptill och nedtill med t ex klädnypor medan det torkar. Lykta av gäddskinn
|