Hantverk

Beredning av skinn

Pälsskinn

Det är viktigt att skinnet är färskt. Om man inte bereder direkt kan man spara skinnet en tid genom att antingen salta köttsidan med rikligt med grovsalt eller frysa skinnet. Skinnet ska sedan skrapas på köttsidan. Det är ett drygt arbete att få bort alla hinnor och köttslamsor. Lämpliga verktyg kan vara en riktigt slö kniv eller rundad spackelspatel. När alla hinnor är borta är det dags för själva garvningsprocessen.

Först kan skinnet saltas på köttsidan, det kan då lämnas ett par dagar. Man kan sedan använda olika gavningsmetoder, men jag brukar använda alun. Blötlägg skinnet i en blandning av två delar alun och en del salt i ett till två dygn. 100 g alun till en liter vatten kan vara lagom. Skär eller klipp försiktigt i skinnet för att testa om det är färdiggarvat. Ett färgiggarvart skinn är vitt rakt igenom. Om det finns en genomskinlig eller blåaktig rårand bör det ligga lite till. När skinnet är genomgarvat är det bra att strö över mjöl på köttsida och låta det torka, mjölet gör skinnet vitt och fint. Därefter är det dags för mjukgörning. Bearbeta skinnet över exempelvis en stolsrygg tills det mjuknar, vilket tar några timmar. Därefter kan skinnet fettas in med valfri smorning och sedan användas. Alungarvade skinn kan inte tvättas.

Rådjursskinn och renskinn



Fiskskinn

Fiskskinn garvas lättast med uringarvningsmetoden. Skrapa först skinnet rent på köttsidan, vilket inte är lika jobbigt som för däggdjursskinn. Fjälla sedan försiktigt så att mönstret i skinnet inte förstörs. Gör sedan en blandning av hälften urin och hälften vatten. Låt skinnet ligga i blandningen i 12-24 timmar. Tvätta sedan med såpa och vatten och låt torka. För att få ett smidigt skinn måste det mjukgöras på samma sätt som med pälsskinn. Vill man bara använda skinnet till någon dekoration som inte kräver ett mjukt skinn, kan man hoppa över processen. Om skinnet är från fet fisk som lax behövs ofta mindre mjukgörning, men om det är från exempelvis abborre eller gädda kan det vara idé att fetta in skinnet för att göra det extra smidigt.

Skinn från gädda och abborre



Ljuslykta av fiskskinn

Man kan göra ljuslyktor av fiskskinn. Garva skinnet först, men mjukgör det inte. Gör en trästomme till lyktan och sy fast skinnet runt. Det krymper något så sträck inte alltför hårt, men låt det inte heller "hänga". Färst gärna skinnet mot träramen upptill och nedtill med t ex klädnypor medan det torkar.

Lykta av gäddskinn