Jag har eldat med briketter i 14 år nu, jag har bara gott att säga om det, mycket rent, pannan behöver inte sotas mer än en gång om året, då jag eldade med ved fick jag sota ur pannan en gång i månaden ungefär. En annan fördel är att det brinner mycket jämt, man blir snabbt en hejare på att få upp pannan i exakt lagom värme.
Vårt hus är ganska litet och jag gör av med cirka 4 - 4,5 ton om året, hämtar på släpkärra från ett lokalt hyvleri, betalar 1,10 per kilo, tar ca 600 - 750 kilo per lass. så en resa på våren, en på hösten och fem på vintern. Och där är den enda nackdelen jag kan komma på; Att behöva hämta när det är som sämst väglag och därmed åxo sämst väder. Briketter är enormt känsliga för fukt så jag har inte ens funderat på att bygga ett förråd att ha briketter i.
Men detta är väl att gå ifrån ämnet va, jag ville ju veta om askan efter briketter kan spridas i grönsakslandet.