Morotsfröodling har gått ganska bra i år. Lökfröodling sisådär. Övrig fröodling har jag tyvärr inte hunnit med.
Man kan ta in för eftermognad, men man bör ta in så stora delar av fröställningen eller t o m plantan som möjligt. Ju längre det är kvar till mognad desto större delar av plantan och desto svalare och (relativt) fuktigare luft önskas, för att undvika brådmognad.
Vissa växter kräver mer värme än andra för att fröet ska mogna (kanske utan att därför vara direkt frostkänsliga). Ett exempel är selleri. Jag har lyckats med denna variant: på våren andra årets planteras selleri (t ex rotselleri) i stora krukor (5 liter eller mer) som får stå på ljus och skyddad plats. Lite senare sätts de ut på friland. Plantan får stå i krukan men krukan grävs ned i jorden (kanske halvvägs), så kan rötterna leta sig ut och hämta vatten. Dock lite torkkänsligt! Om det sen är för svalt i aug eller sep så att det gröna men fullmatade fröet inte vill mogna (bli torrt och tappa den gröna färgen) så tar man in krukorna på ljus och hyfsat varm plats (rumstemp). Då mognar fröet snabbt, men inte för snabbt. I alla fall har detta lyckats en gång för mig.