Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Ålder  (läst 2924 gånger)

roggster

  • Gäst
Ålder
« skrivet: 04 jun-06 kl 15:31 »
Hur gammal blir en göingeget?
« Senast ändrad: 04 jun-06 kl 15:32 av roggster »

allmogeget

  • Gäst
Re:Ålder
« Svar #1 skrivet: 06 jun-06 kl 13:05 »
Föreningen Allmogegeten bildades 1993, så därför finns inget register över göingegetter födda tidigare än då. Därför är det lite svårt att svara korrekt på din fråga om just göingegetens livslängd.

Den äldsta nu levande göingegeten är född 1993 och är alltså 13 år. Den näst äldsta göingegeten är 12 år och har fått en killing i år. Förra året dog en göingeget från ursprungsbesättningen, hon blev 14 år gammal. Den äldsta nu levande bocken är född 1996 och alltså 10 år gammal.

Getter i allmänhet blir ungefär lika gamla som en hund, dvs 12-15 år. Jag vet inte exakt hur gammal världens äldsta get blev, men har hört talas om getter som blivit en bra bit över 20 år.

I "getlitteraturen" rekommenderas ofta att man pensionerar geten från avel när hon är runt 10 år, eftersom risken för komplikationer vid killning ökar vid högre ålder. En sådan pensionerad get bör kunna leva ganska länge, åtminstone så länge hon har tänder kvar att tugga med.

MVH
Camilla, genbanksansvarig för göingegeten
« Senast ändrad: 06 jun-06 kl 13:31 av allmogeget »

myggholken

  • Inlägg: 48
  • www.myggholkenjokkmokk.se
    • Lappland
    • myggholken
Re:Ålder
« Svar #2 skrivet: 10 jun-06 kl 11:45 »
Visserligen var det dvärgget jag hade men bocken blev 27 år gammal. Lugn och fredlig. Toppen härlig getabock som vi tyvärr till slut blev tvugna att avliva. Så dessa djur kan bli otroligt gamla...
elizabeth


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Fantastisk tidning, börjat prenumerera nu xoxo
/Robbin

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser