Du kan ju grodda bönorna. Det är mindre arbete än att krossa dem, men smältbarheten bör bli bättre, och det blir även mer vitaminer, vilket är bra främst vintertid.
Jag har inte groddat just åkerböna, så jag vet inte hur lång tid den behöver, men de flesta bönor/linser brukar behöva 3-5 dagar. Du får prova helt enkelt.
Du skaffar lämpligen stapelbara plastbackar som var och en rymmer det som går åt på en dag. En back för varje dag som åkerbönan behöver på sig att bli klar. I alla utom den som ska stå underst borrar du hål. Om backarna kräver lock för att kunna staplas måste hålen i lock och botten passa så att vattnet kan rinna av. Gör lämpligen en mall och borra med träborr.
Dag 1 på kvällen lägger du torra bönor i den hela backen, och häller på vatten till dubbla bönornas höjd, dvs om bönorna fyller till 10 cm höjd fyller du vatten till 20 cm.
Dag två på morgonen häller du av vattnet, häller över bönorna i en låda med hål i botten och sköljer noga med kallt vatten. Lådan placeras ovanpå den hela lådan, så att överskottsvatten hamnar i den.
Dag 2 på kvällen lägger du torra bönor i den hela backen, och häller på vatten, men lite mindre eftersom det kommer lite från backen över. Så sköljer du bönorna i den andra backen, skaka runt så att alla blir väl sköljda, och ställ den på plats.
.... Morgon och kväll sköljs bönorna, och på kvällen läggs nya i blöt, de äldsta är i den översta backen, och sedan gradvis yngre längre ner. Eftersom vattnet rinner ner i den hela backen så blir det inte spill runt om. De förvaras i rumstemperatur. När groddarna blivit lagom, troligen när roten är ca 2-4 cm så ger man dem till grisarna (eller tillagar/äter själv om man groddat till sig själv). Det sista dygnet får groddarna gärna placeras ljust, antingen att man ställer dem i en genomskinlig back i fönstret eller någon annan lösning, så bildas klorofyll och vitamininnehållet stiger.
Vill man inte ge groddar varje dag, så kan man bara göra en sats nu och då. Har man plats i kylskåp så kan man göra en större sats och förvara i kyl 3-5 dagar efter att de är klara. De ska då sköljas morgon och kväll även under kylförvaringen.
Om du provar, berätta gärna hur det gick, och vad grisarna tyckte om groddarna.