Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  När vet man när honungen är färdig rörd?  (läst 3372 gånger)

ivigtut

  • Inlägg: 713
  • Ett leende och ett vänligt ord kan göra någon glad
När vet man när honungen är färdig rörd?
« skrivet: 30 jul-10 kl 20:36 »
När vet man när honungen är färdig rörd?

Edward.

  • Inlägg: 3134
  • A NOBLE SPIRIT EMBIGGENS THE SMALLEST MAN
    • Gästrikland
SV: När vet man när honungen är färdig rörd?
« Svar #1 skrivet: 03 aug-10 kl 12:41 »
När du har rört det till de konsistens du vill ha så är det klart     mvh edward  :P
"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh

Abigail

  • Inlägg: 655
SV: När vet man när honungen är färdig rörd?
« Svar #2 skrivet: 03 aug-10 kl 14:43 »
Ska man inte sluta strax innan den är klar eftersom att den kommer att fortsätta att kristallisera lite till efter den är färdigrörd?

OBS Jag är nog den i forumet som kan minst så det stämmer kanske inte alls.

Edward.

  • Inlägg: 3134
  • A NOBLE SPIRIT EMBIGGENS THE SMALLEST MAN
    • Gästrikland
SV: När vet man när honungen är färdig rörd?
« Svar #3 skrivet: 03 aug-10 kl 16:04 »
Ympning av honung

1.   Beräkna mängden ympsats. Den skall vara 2-3% av den slungade flytande honungen som skall ympas.

2.   Ympen skall bestå av 10% finkristalliserad honung och 90% nyslungad eller eventuellt smält honung.

3.   Rör ihop ympsatsen snabbt och kraftigt med hjälp av borrmaskin och omrörare.

4.   Ställ ympsatsen i kylskåp vid 8-10°C.

5.   Efter 12 timmar röres ympsatsen som under punkt 3.

6.   Upprepa rörningen var 12:e timma tills ympsatsen är stel mellan rörningarna.

7.   Ympen är oftast klar efter 2-3 dygn.

8.   Skumma den nyslungade honungen som varit förvarad vid rumstemperatur.

9.   Tillsätt den kalla ympsatsen till den flytande honungen och rör kraftigt så att ympen är helt fördelad. Tappa ur kranen ett par gånger och häll tillbaka.

10.   Låt honungen stå någon timma, så att inblandad luft stiger till ytan.

11.   Tappa honungen på burk och kyl till 14°C (eller så nära som möjligt). Tänk på att transportera burkarna till kyllagret på ett sådant sätt att inte locket blir kladdigt på insidan.

12.   Efter ca en vecka är honungen färdig för försäljning. Kontrollera honungsytan som skall vara matt.
mvh edward  :P
"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh

Edward.

  • Inlägg: 3134
  • A NOBLE SPIRIT EMBIGGENS THE SMALLEST MAN
    • Gästrikland
SV: När vet man när honungen är färdig rörd?
« Svar #4 skrivet: 03 aug-10 kl 16:14 »
Och här kommer en länk från webben  :)

Dags att röra honungen

       mvh edward  :P
« Senast ändrad: 03 aug-10 kl 22:20 av Edward. »
"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

1060 gäster, 1 användare
beekeepern

* Forum

* Om tidningen Åter



- Denna tidning snubblade jag över redan 2002 typ, det bästa att lära sig de mästa. Varje person i detta avlånga land borde läsa denna. Butiker borde ta in dessa... älskar denna tidning. Köpte förut mycket böcker i butiken för många år sedan, men dom kom bort, syrakulturen , ost till husbehov och en del andra.
/ Anna-karin A

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser