Ympning av honung
1. Beräkna mängden ympsats. Den skall vara 2-3% av den slungade flytande honungen som skall ympas.
2. Ympen skall bestå av 10% finkristalliserad honung och 90% nyslungad eller eventuellt smält honung.
3. Rör ihop ympsatsen snabbt och kraftigt med hjälp av borrmaskin och omrörare.
4. Ställ ympsatsen i kylskåp vid 8-10°C.
5. Efter 12 timmar röres ympsatsen som under punkt 3.
6. Upprepa rörningen var 12:e timma tills ympsatsen är stel mellan rörningarna.
7. Ympen är oftast klar efter 2-3 dygn.
8. Skumma den nyslungade honungen som varit förvarad vid rumstemperatur.
9. Tillsätt den kalla ympsatsen till den flytande honungen och rör kraftigt så att ympen är helt fördelad. Tappa ur kranen ett par gånger och häll tillbaka.
10. Låt honungen stå någon timma, så att inblandad luft stiger till ytan.
11. Tappa honungen på burk och kyl till 14°C (eller så nära som möjligt). Tänk på att transportera burkarna till kyllagret på ett sådant sätt att inte locket blir kladdigt på insidan.
12. Efter ca en vecka är honungen färdig för försäljning. Kontrollera honungsytan som skall vara matt.
mvh edward
