Enligt gamlingarna på min nybörjarkurs kollar yrkesbiodlare typ aldrig sina kupor. De sätter på ett antal skattlådor på våren, och sedan skördar de på hösten. Om något samhälle svärmar så får det göra det.
Vet inte om det gällar alla yrkesbiodlare, eller om det är en skröna. Själv tror jag att man får igen för nerlagd arbetstid i form av högre skörd, och att man i tid kan upptäcka fel, som kalkyngel, yngelröta, varroa, puckelsamhällen osv.
Biodlare tycks tro att man kan tjäna pengar utan att lägga ner någon arbetstid. Men om man drar in en halv årsinkomst, eller för den delen en hel, så får man ju lägga ner arbetstimmar som motsvarar det också. Och biodling är ju säsongsbundet, så om man lägger många timmar på sommaren så lägger man ju inga på vintern.
Sen är det ju frågan om man kan kombinera biodlingen med annan verksamhet, så att man får rimlig arbetsbörda året runt, om man nu inte har så många bisamhällen att man får en årsinkomst från bara det.
Därmed inte sagt att man ska lägga jättelång tid på bina, man får såklart arbeta effektivt, ergonomiskt och göra rätt sak vid rätt tidpunkt, annars lägger man mer tid utan att få mer utbyte. Det är väl det man ska lära sig på sina första år som biodlare, innan man utökar och blir mer eller mindre yrkesbiodlare, om det är det man vill.