Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  NÄSSLOR  (läst 21264 gånger)

finne-robin

  • Inlägg: 25
    • -
Re:NÄSSLOR
« Svar #20 skrivet: 15 maj-07 kl 19:56 »
skall man alltid förvälla nässlorna?? eller räcker det med torkning? hur länge ska de koka isåfall?? räcker 5min???

jag är lite nybörjare på sånt här  ??? ;D

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
Re:NÄSSLOR
« Svar #21 skrivet: 16 maj-07 kl 13:01 »
Man kan antingen förvälla eller torka. Koka upp saltat vatten och ha i nässlorna, ca 5 min.
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar

finne-robin

  • Inlägg: 25
    • -
Re:NÄSSLOR
« Svar #22 skrivet: 16 maj-07 kl 20:08 »
Tack Nettus för svaret  :)
« Senast ändrad: 16 maj-07 kl 20:09 av finne-robin »

urdus

  • Inlägg: 283
    • Gotland
    • Koorpmusic
Re:NÄSSLOR
« Svar #23 skrivet: 16 maj-07 kl 22:25 »
Nässlor, ringblomma, kamomill.. Mycket mumsig blandning till te...
Jag behöver ingen karta... Jag har kompass..

 

Plupp

  • Inlägg: 76
Re:NÄSSLOR
« Svar #24 skrivet: 20 maj-07 kl 18:18 »
dalatös: såg att du inte fick svar på din fråga riktigt. Nässlor kan användas som spenat ungefär. Då är det färska och förvällda. Torkar du nässlorna går de att ha i det mesta. Som, du uttryckte det,  torkad persilja...bara att strö i allt  efter behag :).

Ge mig sinnesro
att acceptera det jag inte kan förändra
Mod att förändra det jag kan Och förstånd att inse skillnaden

Bengt i ALE

  • Inlägg: 82
    • Västergötland
SV: Re:NÄSSLOR
« Svar #25 skrivet: 09 apr-11 kl 22:22 »
Hur stora ska nässlorna vara? Är det så att näringsinnehållet minskar ju högre/äldre de blir? Nu finns det ju massor av små fina skott, ska jag bege mej ut redan och skörda?
JA DEN FRÅGAN SÖKER VI SVARET PÅ?  När är nässlan som bäst att skörda? för förvällning o, infrysning.          mvh,  Barbro o, Bengt.

senior61

  • Gäst
SV: Re:NÄSSLOR
« Svar #26 skrivet: 09 apr-11 kl 22:32 »
JA DEN FRÅGAN SÖKER VI SVARET PÅ?  När är nässlan som bäst att skörda? för förvällning o, infrysning.          mvh,  Barbro o, Bengt.

Som vanligt.....primörer är bäst!  Skörda....nya kommer...skörda igen!  På äldre: ta bara topparna!

Ninnae

  • Inlägg: 19
    • Ångermanland
SV: NÄSSLOR
« Svar #27 skrivet: 10 apr-11 kl 10:14 »
Jag brukar plocka nässlor , med stjälk o blad ,torkar  dom  och smular sönder , sedan förvaras dom i en hink med ett tätt lock och ger  till hundarna i deras mat vintertid , nässelsoppa gör jag också men bara på färska nyplockade .Har hört att man ska plocka innan midsommar , att de smakar bäst o innehåller mest näring då , vet inte om det stämmer.
Lycka till o toppen med så mycket andra bra tips  :)

Clementine

  • Inlägg: 123
    • Skåne
SV: NÄSSLOR
« Svar #28 skrivet: 15 apr-11 kl 00:08 »
Jag kom i somras på att man kan STEKA dem. så har man dem som en sidogrönsak till maten, eller vad det nu heter.
Man smälter ganska mycket smör i en stekpanna (mycket smör och de blir nästan knaprigt friterade och underbara), sen slänger man i dem färska. vet inte hur länge jag steker dem men ett tag, de måste vara genomstekta överallt. Jag rör runt en del så allt blir stekt.

Jag testade att frysa färska oförvällda i en glassburk i somras. För någon vecka sedan tog jag upp dem och stekte, det fungerade faktiskt utmärkt.

PESTO, de är fantastiskt underbart på nässlor. förväll, krama ur, mixa i mixer med olja. sen kan man ha i vitlök, salt, hackade hasselnötter, solrosfrön, mandel, permesanost, etc, allt efter behag.
Jag har babylonsjukan!

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Re:NÄSSLOR
« Svar #29 skrivet: 15 apr-11 kl 00:23 »
skall man alltid förvälla nässlorna?? eller räcker det med torkning? hur länge ska de koka isåfall?? räcker 5min???

jag är lite nybörjare på sånt här  ??? ;D
Om man ska äta direkt så går det bra att lägga nässlorna i stekpannan med en smörklick eller olja, krydda med  lite salt eller några drp soja, socker och lite buljongpulver eller prova att bryna ihop smör och curry och sedan låta nässlorna gå med i pannan. Eller vitlök och curry eller bara bryna pressad vitlök och /eller gul lök innan nässlorna . När nässlorna varit en stund i pannan kan man köra ner lite kokbar creme fraiche eller lite vispgrädde.
Ja egentligen är det ju bara fantasin som sätter gränser.
Går bra att torka oxå fast jag tycker att färgen blir grådaskig så de ser inte så goda ut.
Har inte provat att frysa in utan förvällning men ska testa det - tänkte man kan göra som med dillen - pressa ner i plastspannar och frysa utan tillagning/förvällning.
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

evamarta

  • Inlägg: 611
    • Skåne
SV: Re:NÄSSLOR
« Svar #30 skrivet: 19 apr-11 kl 18:34 »
Jag plockar allt..stam och hela skiten...kokar upp, silar av o kör ner i mixxern till en härlig smet.


Ett tips helt i min smak!  ;D

Måste fixa en mixer och skrida till verket.
evamarta@live.se
0767-933525

Noomi

  • Inlägg: 17
    • Uppland
    • Idas Visor
SV: NÄSSLOR
« Svar #31 skrivet: 02 maj-11 kl 18:09 »
Jag har precis förvällt lite nässlor- det blev inte mycket men mina händer gör för ont för att fortsätta....Nu undrar jag om det finns något jag kan göra med spadet som blev när jag förvällde nässlorna? Jag hade inte salt i som jag har läst här att man skulle, missade visst det.... ::)
Ung agronomstuderande tjej med många ambitioner och drömmar här i livet

Bo

  • Inlägg: 4238
SV: NÄSSLOR
« Svar #32 skrivet: 02 maj-11 kl 23:30 »
Förvälla nässlor hänger med från gamla recept när man inte begrep bättre. - Men man kan göra allt med nässlor som man gör med spenat.

Jag skär nyplockade nässeltoppar och rör ner i en smält smörklick på järnet och knäcker ett ägg över och rör om, vänder och strax är det färdigt. - Varje dag månader i sträck.

evamarta

  • Inlägg: 611
    • Skåne
SV: NÄSSLOR
« Svar #33 skrivet: 04 maj-11 kl 07:51 »
....Nu undrar jag om det finns något jag kan göra med spadet som blev när jag förvällde nässlorna?

Baka med det! Frys in det om du inte ska baka just nu. Eller använd som bas i någon soppa.
evamarta@live.se
0767-933525

Elin G

  • Inlägg: 370
    • Uppland
    • Radhusträdgården - köksträdgård på radhustomten
SV: NÄSSLOR
« Svar #34 skrivet: 04 maj-11 kl 09:46 »
Baka med det! Frys in det om du inte ska baka just nu. Eller använd som bas i någon soppa.

Är det verkligen nyttigt? Jag har hört att man kan vattna plantor med det, men att det ej är bra för människoföda (mycket nitrat kanske?).
Köksträdgård på radhustomten
http://radhustradgarden.blogspot.com

Bo

  • Inlägg: 4238
SV: NÄSSLOR
« Svar #35 skrivet: 04 maj-11 kl 12:38 »
Förvälla nässlor gjorde ängsliga som var rädda att de skulle bränna i munnen annars.

Man kan få nässlorna beskedliga genom att stoppa dem i en påse som man knådar lite.

Nässlor är inte giftiga. Alla tusentals träffar man får om man googlar på förvälla nässlor, är från folk som har lärt fel av varandra.

evamarta

  • Inlägg: 611
    • Skåne
SV: NÄSSLOR
« Svar #36 skrivet: 04 maj-11 kl 13:28 »
Är det verkligen nyttigt? Jag har hört att man kan vattna plantor med det, men att det ej är bra för människoföda (mycket nitrat kanske?).

Tanken slog mej också, precis när jag hade skrivit.  ???
Men jag har ju problem med att slänga vad som helst, så jag liksom bara måste använda det...  ::)

 

Nässlor är inte giftiga. Alla tusentals träffar man får om man googlar på förvälla nässlor, är från folk som har lärt fel av varandra.
Det kanske betyder att man kan sätta i sig kokvattnet, då? Om man till varje pris vill koka dem.
evamarta@live.se
0767-933525

Daisy

  • Inlägg: 87
    • Bohuslän
SV: Re:NÄSSLOR
« Svar #37 skrivet: 04 maj-11 kl 14:25 »
Jag plockar allt..stam och hela skiten...kokar upp, silar av o kör ner i mixxern till en härlig smet.

Favvorit Recept: snabbt o gott

Feta ost pasta med nässlor o vitlök..
koka pasta.
fräs lite vitlök, lägg i nässelsmeten och rör om tills det är blandat.
tärna fetaosten och planda allt i en bytta...

Gjorde det här nu.
Grymt gott och enkelt och snabbt! Ni bara måste pröva!
Jag har 3 barn, man, 2 katter och höns av raserna Orpington, Isbar och Hedemora

Michan

  • Inlägg: 26
    • Småland
SV: NÄSSLOR
« Svar #38 skrivet: 04 maj-11 kl 17:13 »
Detta kanske är lite off topic, men när jag varit ute och plockat nässlor stöter jag ibland på nässlor som blivit vita i färgen. Vad kan detta bero på?

Jonte76

  • Inlägg: 219
    • -
SV: NÄSSLOR
« Svar #39 skrivet: 04 maj-11 kl 17:20 »
 Vet inte men om det är jordbruks mark dom är plockade på så kan ju roundap göra att det blir såna skador o färskiftningar i bladen / jonas


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

580 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Dessa välarbetade tidningar ger stor inspiration till att klara sig själv.!
/Inspiration

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser