Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Jäsa i keramik-kärl  (läst 1458 gånger)

koko

  • Gäst
Jäsa i keramik-kärl
« skrivet: 11 jan-10 kl 19:27 »
Har någon provat/har nån teori om att jäsa vin i kärl av keramik, tänker då på oglaserad, porös sådan.
De första lerkärlen lär ha varit till för att jäsa och syra i, kanske har vissa egenskaper som gynnar vildjäsning, nån som vet?
Själv har jag misslyckats med vildjäsning av äpplen i plastkärl, förmodligen alldeles för renligt, men god saft blev det... Håller på med keramik och skulle kunna tillverka ett kärl för jäsning.

Brukspatronen

  • Inlägg: 774
  • Bakåtsträvande Dåtidsromantiker
    • Hälsingland
SV: Jäsa i keramik-kärl
« Svar #1 skrivet: 11 jan-10 kl 20:29 »
Tror att den kultur som används vid jäsningen/syrningen blir kvar i kermiken vilket gör att det bara är att hälla i det man vill jäsa i en tidigare använd kruka.

 

koko

  • Gäst
SV: Jäsa i keramik-kärl
« Svar #2 skrivet: 12 jan-10 kl 12:01 »
Ja, lite som ett gammaldags surdegstråg i trä. Som man inte diskar :P

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
SV: Jäsa i keramik-kärl
« Svar #3 skrivet: 12 jan-10 kl 12:25 »
Orena kärl tror jag inte är så lyckat. De flesta tom steriliserar jäskärlen. Ska man vildjäsa bör det väl vara mikrorgansimer som finns på den frukt/bär man jäser.

Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

koko

  • Gäst
SV: Jäsa i keramik-kärl
« Svar #4 skrivet: 12 jan-10 kl 12:30 »
Ja just det ja...
Men då kanske oglaserade keramikkärl bara innebär en risk, då vätska lär tränga in i de porösa väggarna och stanna kvar där inne, trots att man diskar?
Bättre med glas eller plast i alla fall då... tänkte bara om keramik hade nån fördel för just jäsning...


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

485 gäster, 1 användare
LarryGeano

* Forum

* Om tidningen Åter



- Jättenöjd och glad över tidskriften Åter!
/ Märit

* Nya inlägg

СÑылка Ðа Сайт Kraken Онион ; Рекомендации Ð”Ð»Ñ Ð’Ñ…Ð¾Ð´Ð° на КРÐ
i Spannmål och foder
[Idag kl. 08:53]


Зеркало Сайта Кракен Онион ; Ðктуальные ССЫЛКИ ИЮÐЬ 2025:
i Inomhusodling
[Idag kl. 08:52]


СÑылка Ðа Сайт Кракен Даркнет ; Рекомендации Ð”Ð»Ñ Ð’Ñ…Ð¾Ð´Ð°
i Växthusodling
[Idag kl. 08:51]


СÑылка Ðа Сайт Кракен Даркнет ; Ð’Ñе ÐКТУÐЛЬÐЫЕ ССЫЛКИ, Ð
i Grönsaker
[Idag kl. 08:51]


Зеркало Сайта Kraken Даркнет ; СпиÑок Ð’Ñех Рабочих СÑылок
i Frukt & bär
[Idag kl. 08:50]


Зеркало Сайта Kraken Тор : Рекомендации Ð”Ð»Ñ Ð’Ñ…Ð¾Ð´Ð° на КРÐКЕ
i Frukt & bär
[Idag kl. 08:35]


Зеркало Сайта Kraken Даркнет : СпиÑок Ð’Ñех Рабочих СÑылок
i Frukt & bär
[Idag kl. 08:21]


СÑылка Ðа Сайт Kraken Онион ; Рекомендации Ð”Ð»Ñ Ð’Ñ…Ð¾Ð´Ð° на КРÐ
i Frukt & bär
[Idag kl. 08:07]


СÑылка Ðа Сайт Kraken Онион ; СпиÑок Ð’Ñех Рабочих СÑылок и
i Frukt & bär
[Idag kl. 07:54]


Зеркало Сайта Кракен Онион ; СпиÑок Ð’Ñех Рабочих СÑылоÐ
i Frukt & bär
[Idag kl. 07:34]

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser