Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Avläggare och byte av ramformat  (läst 14104 gånger)

quintus

  • Inlägg: 224
SV: Avläggare och byte av ramformat
« Svar #60 skrivet: 12 jan-10 kl 22:47 »
Jag har aldrig hört talas om att det blivit importförbud av honung pågrund av yngelrötesporer.
Har du något exempel? Därimot så har en del länder export förbud till EU på grund av förekomst av antibiotika i honungen. Kina har jag för mig fast det kanske är lyft nu.

Det finns någonting som heter snabbt varningssystem för livsmedel och foder (Rapid Alert System for Food and Feed - RASFF) som kommer med veckorapporter. Jag har för mig att man varnade några år sedan för parti honung från Argentina när det gäller yngelröta. Man varnar även för exvis botulinsporer i honungen.

Databasen finns på:

https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/portal/

och sök i rubriken "subject"  på honey

Du kan även Googla på RASFF eller på "honey AFB import" eller "honey AFB export"

« Senast ändrad: 13 jan-10 kl 06:16 av quintus »

Björn Jacobson

  • Inlägg: 7
    • Västergötland
SV: Avläggare och byte av ramformat
« Svar #61 skrivet: 13 jan-10 kl 08:42 »
För undvikande av missförstånd hänvisar jag till mitt tidigare inlägg om vaxbyte. Enligt min åsikt behöver man inte växla vax om man har koll på de sjukdommar som följer gammalt vax.
Vi har testat utrensning under flera år och ännu inte haft något samhälle som inte rensat 100 % enligt Buckfast normer. Vi har sedan 1983 inte haft Am, Yr. Forskning (SLU, Fries ) har påvisat att ut-
rensning påverkar förekomsten av Am. Yngelröta.

Vi har sedan flera år testat potentiella avelssamhällen för Nosema.
Det har blivit bättre och bättre.  2009 års test av 11 smh. visade inget Nosema !!!!
Vi har betydligt större honungsskörd än
våra grannar som inte har våra drottningar.
Båda sjukdommarna sitter i alla kakorna i samhället. Nosema kan avlägsnas med Ättiksyra överst i lådstapeln under lagringen .
Tar då även vaxmott.       Men inte Yngelrötesporer.

SAMMANFATTNING  :  Har man inte koll på ovan nämnda sjukdom-
mar bör man byta vax, och då ser ju yngelrummet också trevligare ut

quintus

  • Inlägg: 224
SV: Avläggare och byte av ramformat
« Svar #62 skrivet: 13 jan-10 kl 11:55 »
För undvikande av missförstånd hänvisar jag till mitt tidigare inlägg om vaxbyte. Enligt min åsikt behöver man inte växla vax om man har koll på de sjukdommar som följer gammalt vax.

1. Vi har testat utrensning under flera år och ännu inte haft något samhälle som inte rensat 100 % enligt Buckfast normer.

2. Forskning (SLU, Fries ) har påvisat att ut-
rensning påverkar förekomsten av Am. Yngelröta.

3. Båda sjukdommarna sitter i alla kakorna i samhället. Nosema kan avlägsnas med Ättiksyra överst i lådstapeln under lagringen .
Tar då även vaxmott.  Men inte Yngelrötesporer.

4. Har man inte koll på ovan nämnda sjukdommar bör man byta vax,

1. Hur ser Buckfast normen ut?

2. YR har ett antal olika stammar med MYCKET olika virulens, aggressivitet och förmåga att bryta ut. . Det krävs en viss minimigräns av sporer för att ett bi bli smittat. Så visst utrensningsförmågan är positiv bidragande faktor, men inte det ultimata medlet.

3. Yngelröta kommer primärt utifrån (precis som alla andra sjukdomar INKLUSIVE nosema) och inte från vaxet. Risken att det kommer från vaxet växer med åldern på vaxet. Hur skaffar man sig koll på sjukdomar som kommer utifrån?

för att

4. I Salatrakten har AY inte förekommit på decennier och ifjol bröt ut den inte bara i enstaka samhällen men i flera bigårdar hos flera biodlare. Inklusive tillsynningsmannens. Ingen av dessa drabbade biodlare har någonsin haft YR. Inte deras grannar heller. Har du något råd om vad gjorde de för fel för att de tydligen inte haft "koll" och vad skulle de har gjort att skaffa sig kollen?

Till syvende och sist - när vi pratar sjukdomar måste vi prata om preventiva medel och preventiva åtgärder. Som exvis att tvätta händer!

Det finns inga garantier att man inte bli drabbat av olika sjukdomar. Nosema, kalkyngel, yngelröta. Även biodlare som byter vax kan bli och är drabbade. Att byta vax är ingen garanti. Heller. Men man löper mindre risk än de som inte byter vax. Eller har du en annan åsikt om det? Du vill väl inte påstå att NI BUCKFASTODLARE fick ingen yngelröta PGA att ni INTE byter vax?


« Senast ändrad: 13 jan-10 kl 12:03 av quintus »

Hans Hultén

  • Inlägg: 191
    • Södermanland
SV: Avläggare och byte av ramformat
« Svar #63 skrivet: 13 jan-10 kl 12:02 »
Jag vill bara säga att jag tycker det är trevligt att även yrkesbiodlarna har hittat till
detta forum, då deras eget forum nu är nästan ”dött”, vad det nu kan bero på?
Hans

ersam

  • Inlägg: 2875
    • -
SV: Avläggare och byte av ramformat
« Svar #64 skrivet: 13 jan-10 kl 15:51 »
Jag vill bara säga att jag tycker det är trevligt att även yrkesbiodlarna har hittat till
detta forum, då deras eget forum nu är nästan ”dött”, vad det nu kan bero på?
Hans
Jag tycker det är trevligt när nybörjare och andra kan träffas under naturliga former och utbyta erfarenheter. Att stänga ett nybörjarforum sänder ju vissa signaler. Och kanske det kliar lite i fingrarna att få skriva lite...  ;)

quintus

  • Inlägg: 224
SV: Avläggare och byte av ramformat
« Svar #65 skrivet: 13 jan-10 kl 16:15 »
Jag vill bara säga att jag tycker det är trevligt att även yrkesbiodlarna har hittat till detta forum,

Jag tycker det är trevligt när nybörjare och andra kan träffas under naturliga former och utbyta erfarenheter.

För att inte göra de som vill att jag skall skölja munnen emellanåt besvikna:

Till skillnad till anal alpinism ovan tycker jag att det vore mycket trevlig om dessa herrar hade något vettig – utifrån sin ”proffsighet” - att tillföra. Och det har de – åtminstone här – inte visat minsta exempel på. Snarare tvärtom. Tyvärr.

« Senast ändrad: 13 jan-10 kl 16:49 av quintus »

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: Avläggare och byte av ramformat
« Svar #66 skrivet: 13 jan-10 kl 17:36 »
Så .. är vi klara med diskussionen om vaxförnyelse nu då och kan återgå till huvudtråden, "byte av ramformat" som sannolikt intresserar många då man kommer i kontakt med många olika format och hemskt gärna vill ha bin trots att formatet många gånger inte är samma som man själv har.


Anders Wizping

  • Gäst
SV: Avläggare och byte av ramformat
« Svar #67 skrivet: 13 jan-10 kl 18:44 »
Jag har köpt lite svea kupor imellanåt när priset varit rätt. Har LN och LS så jag brukade sätta min låda över och när drottningen börjat lägga i min låda så har jag lagt spärrgaller  imellan och sedan väntat 3-4 veckor. Sedan är det bara att ta bort lådan oftast bara pollen kvar.
Anders

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: Avläggare och byte av ramformat
« Svar #68 skrivet: 13 jan-10 kl 19:23 »
Så har jag också gjort med 3 st samhällen och det har fungerat bra, en metod som alltid fungerar.

poze

  • Inlägg: 630
    • Östergötland
SV: Avläggare och byte av ramformat
« Svar #69 skrivet: 13 jan-10 kl 19:41 »
Den metoden fungerar bra, annars kan man kombinera det infekterade vaxbytet med formatbytet genom att skaka över alla bin på nya mellanväggar på hösten vid invintringen om man avnänder bara mellanväggar är det lämligt att ge lite extra sockerlösning.
Why make it fast when you can make it beautiful ? Jag har alltid rätt, är min provisoriska bedömning tills motsatsen gjorts trolig.

Anders Wizping

  • Gäst
SV: Avläggare och byte av ramformat
« Svar #70 skrivet: 13 jan-10 kl 22:21 »
Ja att passa på att byta allt vax vid invintringen det köper jag och ett enkelt sett att byta ramformat
Har för mig att Norrmännen gör så

 

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: Avläggare och byte av ramformat
« Svar #71 skrivet: 28 jan-10 kl 08:06 »
Jag läser en del om amerikansk yngelröta och andra sjukdomar och ser att många sjukdomar i kupan sitter till stor del i vaxet, i yngelkakorna.

"I stor utsträckning är amerikansk yngelröta en vaxbunden smitta, och regelbundet vaxbyte reducerar risken för att det byggs upp spornivåer i samhällena som leder till sjukdomsutbrott. För att minska risken för nya utbrott är det en god regel att invintra samtliga samhällen i bigården på mellanväggar i bigårdar där kliniskt sjuka samhällen påträffats (och förintats), samtidigt som utbyggt vax bör smältas ner. "

Man kan läsa hela avsnittet (ett par sidor) om man önskar. Men det står klart och tydligt att vaxförnyelse fungerar preventivt mot sjukdomar. Att aldrig byta i yngelrum är alltså likställt med stor risk för problem. Att man sedan inte fått problem genom att aldrig ha bytt är kanske mera tur än skiklighet i det fallet.

Men om smitta bryter ut får det garanterat störst utbredning bland dem som anser sig inte behöva byta sitt vax alls.

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: Avläggare och byte av ramformat
« Svar #72 skrivet: 03 feb-10 kl 07:23 »
Här har jag hittat mera läsvärt!  www.wermdobiodlare.se 
Här finns det samlat en hel del nyttigt för dem som vill ha lite mera dokument och argument varför det är viktigt att ha god hygien i kupan och att byta vax, städa bottnar och reglera varroa destructor tillväxten i kupan.
God hygien = friskare bin = bättre honungskvalitet!
http://www.wermdobiodlare.se/under/waerm-s/werm09.pdf


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

550 gäster, 2 användare
johber, Nataks

* Forum

* Om tidningen Åter



- Precis som flera andra skriver så är det här en tidning som aldrig tycks bli inaktuell. Det senaste numret är precis lika intressant som det som kom för flera år sen. Att varje nummer har ett sorts register på baksidan som ger en snabb överblick av vad tidigare nummer sedan många år tillbaka har handlat om, gör det lätt att hitta precis vad man vill läsa om just nu.

Har man läs-svårigheter kan man dock ha lite invändning mot det lilla typsnittet och den täta texten, speciellt annonserna och baksidorna med extra liten text mot en flerfärgad bakgrundsbild.
/Jennifer

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser