Nu har jag forskat lite i 'Animal Nutrition'.
Ett försök till översättning:
"Selenets betydelse blev känd på 1950-talet då man förstod att man kunde hindra muskelvävnadsstörningar på får och nöt genom att lägga till selen eller vitamin E i dieten", "Selen har en sparandeeffekt på vitamin E genom att säkerställa normal absorption av vitaminet".
Och lite om vitamin E:
"Lagras inte länge i kroppen, därför viktigt att det regelbundet ingår i dieten", "Finns i grönfoder, speciellt i ungt gräs och mindre i äldre grövre gräs", "förlusterna vid hötillverkning kan vara så stora som 90%", "fungerar som en antioxidant, skyddar cellerna från oxidering av fria radikaler", "Även viktigt del i immunförsvaret", "det vanligaste bristsymptomet av vitamin E i lantbruksdjur är myopati (muskelvävnadsstörning), dyker frekvent upp på nöt, speciellt kalvar när de släpps på vårbete.", "Myopati drabbar främst skelettmusklerna och de drabbade djuren får försvagade benmuskler, de kan vara oförmögna att resa sig", "Hjärtmuskeln kan också drabbas varpå djuret dör". "Myopati drabbar även lamm och unga grisar".
Det var lite utdrag

Jag syftar alltså inte på kalv
ningsförlaming.