Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  min katt har utslag/eksem  (läst 17869 gånger)

MNehm

 • Inlägg: 73
min katt har utslag/eksem
« skrivet: 19 nov-09 kl 13:48 »
Hej
Min ena katt har massa utslag och eksem som det ständigt är sårskorpor på runt öron, haka, ögon och nu har jag även upptäkt på benen. Hon kliar sig inte särskilt mycket vad vi ser.

Vi åkte till vetrinären i våras, men de kom inte på vad det var och gav oss lite salvor att smörja med och det blev bättre. Men nu är det lika illa igen.

Jag funderar lite på om det är något allergiskt kanske mot fodret. Våra två katter får friskas(?) torrfoder.

Nåong som har likande erfarenhet.
Jag funderar lite på att ge henne BARF och se om det blir bättre, men jag kan ingenting om BARF. Vår andra katt äter överhuvudtaget inget annat än torrfoder (ratar krov, skinka, färsk fisk mm) så det skulle inte vara några probelm att bara ge honan BARF.

Lejonhjärta

 • Inlägg: 555
  • Västergötland
SV: min katt har utslag/eksem
« Svar #1 skrivet: 19 nov-09 kl 16:47 »
Friskas är ju inte kännt för att vara ett bra foder. Skulle nog prova med ett normalt kvalitetsfoder i första hand. Hjälper inte det så finns det oftast kval.foder som tagit bort det som katter vanligtvis är känsliga mot, tex fisk.
För dig är det bara katter. För mig är det håriga barn som går på alla fyra och inte kan prata rent.
Bor med sambo, 2 barn, katter, hästar, kossor, getter, kaniner, marsvin, höns, gäss, ankor, bin, fiskar och hund på en liten gård lagom ödsligt på landet.

Tant Jansson

 • Inlägg: 248
  • Östergötland
SV: min katt har utslag/eksem
« Svar #2 skrivet: 19 nov-09 kl 20:52 »
Jag har haft en katt som var matallergiker. Tålde inte fisk, skaldjur, mjölkprodukter samt fågel (de föder upp djuren på fisk). Han kliade sig hysteriskt i ansiktet när han fått i sig något som han inte tålde. Matalleriger är vanligare än man tror bland katter.
Tant inte fru, om jag får be. :D

Alissa

 • Inlägg: 72
SV: min katt har utslag/eksem
« Svar #3 skrivet: 24 nov-09 kl 15:15 »
Jag har också haft en katt som plötsligt blev allergisk mot fisk och skaldjur. Det är mycket vanligt att våra katter är allergiska mot fisk och skaldjur, sade veterinären, och han hade en teori om att våra vatten blivit så förorenade.

Läs noga innehållsförteckningen på all kattmat innan du köper nytt. Det kan finnas fisk- eller skaldjursbiprodukter även i annat foder och då fortsätter allergin i alla fall.

Hoppas kissen snart blir bra igen! Skriv och berätta. / Alissa

Kålrabbis Mamma

 • Inlägg: 1136
  • Värmland
SV: min katt har utslag/eksem
« Svar #4 skrivet: 27 nov-09 kl 13:59 »
Rekommenderade inte vet. något specialfoder till katten?, "våran" veterinär har massor med olika foder för både katt och hund för olika foderproblem. Svindyrt men värt att prova.
"Alltid något sa kärringen som hitta rävskit i hönshuset"

Tant Jansson

 • Inlägg: 248
  • Östergötland
SV: min katt har utslag/eksem
« Svar #5 skrivet: 27 nov-09 kl 19:32 »
Jorå, han rekommenderade specialmat. Den som då bara fanns att köpa på Valla Djursjukhus här Linköping. Men antingen var det fisk i eller fågel. Minns inte vilket.

Så i Oskars fall bidde till att köpa de få varianter av burkar som gick att köpa på ICA MAXI och varje gång kolla innehållet i burkarna. För jag upptäckte efter att i flera år tagit samma burkar att han plötsligt börja klia sig igen. Och märkligt nog hade nästa sändning i butiken (men inte de burkarna jag hade hemma) märkts med fiskinnehåll. Ringde tillverkaren som slog ifrån sig... Men jag tror mer på katten än dem. För varför skulle han börja klia sig annars? Om de inte petat i fiskinnehållet innan burketiketterna var förbrukade.
Tant inte fru, om jag får be. :D

Kålrabbis Mamma

 • Inlägg: 1136
  • Värmland
SV: min katt har utslag/eksem
« Svar #6 skrivet: 27 nov-09 kl 19:37 »
Fiskmjöl är inte bra för några djur. De utvecklar ofta allergier av det. Det värsta jag varit med om är när farmors schäfer höll på att klia ihjäl sig men det var inte fodret utan han tålde inte heltäckningsmattorna!! Det var bara att riva ur hela husets mattor och sen slutade han att klia sig.
"Alltid något sa kärringen som hitta rävskit i hönshuset"

najjie

 • Inlägg: 44
  • Dalarna
  • Palmkvist.nu
SV: min katt har utslag/eksem
« Svar #7 skrivet: 07 dec-09 kl 11:24 »
litet tips innan ni börjar köpa dyra specialfoder: mjau burkmat har en väldigt kort innehållsförteckning och smakerna som heter "kött" och liknande innehåller ingenting annat. Min älskade eddie som annars har problem med magen mår bra av deras mat.

Sen om katter som bara äter torrfoder, det är inte naturligt utan den är designad för att lura katterna att äta den. Behöver inte vara farligt, bara att kattens instinkt att äta bra saker inte fungerar som den ska. Som när vi äter godis..

Sunniva

 • Inlägg: 14
SV: min katt har utslag/eksem
« Svar #8 skrivet: 14 dec-09 kl 14:12 »
Hej!

Jag svarade även på en liknande fråga i tråden Allergisk katt, då vi också har en katt som är matallergiker - en kort sammanfattning: undvik spannmål (speciellt vete och liknande, ris är rätt så okej, men bäst att undvika det med), undvik fisk, skaldjur, nötkött, konserveringsmedel. Prova med att ge katten lite fiskolja ibland (funkar även om katten är allergisk mot fisk, i alla fall om man utgår från våran katt, eftersom oljan inte innehåller de ämnen som framkallar allergin) - omega 3-fettsyror är bra mot inflammation! Du kan även prova nattljusolja då det ska vara bra för huden. På det sättet fick vi vår katts eksem under kontroll.

Förresten håller jag med najjie: Mjau burkmat är bra (passar dock inte alla katter heller).

Och som torrfoder skulle jag rekommendera James Wellbeloved, det innehåller ris istället för vete och ska vara specialanpassat för katter med allergi och känslig mage. Vår katt verkar kunna äta det utan problem, men å andra sidan får hon inte mycket torrfoder överhuvudtaget.

Och en sak till: BARF är en jättebra idé! Skulle gärna själv vilja köra med det, men just nu känns det för krångligt (om man bodde nära en av gårdarna som erbjuder BARF-ingredienser hade det varit mycket enklare...).

MNehm

 • Inlägg: 73
SV: min katt har utslag/eksem
« Svar #9 skrivet: 14 dec-09 kl 20:14 »
Hur är era erfanheter, blir katten bättre om man minskar de ingredienser hon inte tål genom att delvis BARFA? (Vill inte helbarfa då jag kan för lite och inte har tillgång till hjärta och lever). Eller måste man ta bort de allergena ingredienserna helt för att få någon som helst effekt?

Katten är ganska stabil och eksemen har inte blivit sämre i alla fall.

Det ända jag hittils har gjort är att byta från fiskas fisk till friskas kött och att prova ge henne kycklingvingar för att se om hon överhuvudtaget ville äta det utan att trugas, vilket hon gjorde med glatt mod, även benen. Tyvärr måste kycklingbitar som man inte vill äta just nu ligga på hallmattan eller köksmattan :P

cress

 • Inlägg: 27
  • Närke
SV: min katt har utslag/eksem
« Svar #10 skrivet: 21 dec-09 kl 10:18 »
Min katt fick också allergi.. Hon testades och cvaret som kom var allergi mot animaliska produkter..

Och det finns inte att köpa vegitariska kattmats produkter och förresten är det ju skadligt i sig om det hade funnits.. ::)

Vi kör med torrfoder med vegitabiliska fetter i.. Fungerar hyffsat blöt foder fungerar inte alls då får hon riktiga sår över hela kroppen.. Det har hänt att hon råkat "provsmakat" de andra katternas "festmåltid"..
Men såren återkommer ju titt som tätt iaf.. ev kommer vi att testa kortison spruta
Stolt ägare till: 2 islandshästar,3 maine cooner ,Några brahmor,faveroller,hedemora,australorp,silkes och holländska vithättor..

MNehm

 • Inlägg: 73
SV: min katt har utslag/eksem
« Svar #11 skrivet: 22 jan-10 kl 15:48 »
Nu har båda katterna gått över till blötmat, mjau kött. Och redan efter två dagar hade sårskorporna minskat drastiskt! Kanske kan hon bli helt bra nu. Vi får se.

Tant Jansson

 • Inlägg: 248
  • Östergötland
SV: min katt har utslag/eksem
« Svar #12 skrivet: 22 jan-10 kl 19:55 »
Åh, vad roligt att höra!  ;D Fortsätt att berätta hur det går!
Tant inte fru, om jag får be. :D

turlar

 • Inlägg: 139
  • Skåne
SV: min katt har utslag/eksem
« Svar #13 skrivet: 25 jan-10 kl 22:37 »
som jag dock inte kan se. Men han biter av tussar av pälsen.
Han är inte helt kal,men man ser att pälsen är tunnare uppe på höften. Nu har han också böjat bita på magen.
Kan inte märka att han har klåda när man klappar honnom.
Kan Rävskabb gå på katter?
Har ännu inte ringt Vetrenären, hoppas på svar här
Den man ligger med får bädda.
Det man inte vet, har man ingen aning om.
Den som bara kollar i backspegeln kör oftare i diket.

Azoo-Lina

 • Inlägg: 7328
 • Jag kan inte allt. Men väldigt mycket ;-)
  • Skåne
  • Fru Laurin
SV: min katt har utslag/eksem
« Svar #14 skrivet: 27 jan-10 kl 18:55 »
Det kan vara loppor, ringorm, foderallergi, ryggproblem, magont, hormonella störninga, beteendestörningar, urinvägsinfektion, halsont, något annat smärtrelaterat, pica beteende eller något annat. Det är omöjligt att ställa en lekmansdiagnos på en katt man inte har sett. :-\ Gå till veterinären och ta reda på vad som är orsaken till din katts problem så kanske vi kan hjälpa till med råd och tips hur du och katten ska hantera situationen när orsaken är känd.

Lycka till och hoppas att kisse katt blir bättre :D
Har en underbar gubbe, 4 omöjliga vovvar, 6 busiga katter, lagom många höns och ankor och ett par hundra tusen bin! Läs mer om oss här http://www.frulaurin.n.nu eller här http://oloflaurin.blogspot.com/

Manegarm

 • Inlägg: 24
  • Västergötland
SV: min katt har utslag/eksem
« Svar #15 skrivet: 11 feb-10 kl 20:12 »
Om du vill veta mer om så finns det ett jättebra forum (hoppas jag får tipsa om det här! :o) Barf.ifokus.se en jättebra sida där man får svar på många av sina frågor om att "Barfa" sina katter, hundar osv.  :)

Hoppas katten blir bättre!
I've got dignity.
And a dream that I want to achieve.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

954 gäster, 13 användare (2 dolda)
Ett svart får, kretslopp, svarvarsson, Kronhjorten, malarmaster, bakben, Radar, Vedklyvaren, ca, karen, Ek

* Forum

* Om tidningen Åter- Superinspirerande! Nu är jag prenumerant!
/ Pia T

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser