Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  4 veckor gammalt lamm som inte får mjölk o inte vill nappas, e magert o litet.  (läst 951 gånger)

mjegg1

 • Inlägg: 27
Vad kan man göra mer än mat,vatten o värme?
Dv Kockin, Stor Kockin,Fin ulls får ,Två Dorset o Korsnings amkor.

vallhunden

 • Inlägg: 3005
  • Västergötland
Mat i alla former. Småsmå lammpellets, betfor (mkt lite, torrt) krossad havre, lätt-tuggat grovfoder.
Lammnäring eller knyckt mjölk från andra tackor. Tvångsmata om inte nappar frivillgt...
Kvinna som bor själv på landet med ett 30-tal tackor (Gotlandsfår) och 3 Border Collies.

Ulla Krull

 • Inlägg: 325
b-vitamin och penicillin  :)

Maria nyckelpiga

 • Inlägg: 71
  • Västerbotten
Varför penicillin ???

Maddie

 • Inlägg: 729
  • Uppland

Men de brukar vilja ha ljummen lamm näring...   :o    Man får hålla fast dem, öppna munnen och tvinga dem att ta nappen i början , dra lite i flaskan så det kommer välling i munnen även om de vägrar suga..så de får smak på det... sen  brukar vara lätt att vänja dem  för de tycker lammnäring är gott...... i början ger man lite men flera gånger om dagen. Var noga med att diska flaskor och nappar och blandnings kärlen mellan användning.
Om de inte äter kan de vara uttorkade , eller ha dålig mage med diaree, då får man ge effydral eller saltbalans från granngården... sen äter de välling igen !  :) 

mjegg1

 • Inlägg: 27
Det äter mat o dricker vatten men inte lamnäring men verkar klara sig.Växer dåligt bara.
Dv Kockin, Stor Kockin,Fin ulls får ,Två Dorset o Korsnings amkor.

svekhult-ia

 • Inlägg: 569
  • Västergötland
  • Svekhult-ia
Jag vet inte hur du menar med att lammet inte vill nappas, men oftast är ju lamm som hunnit bli lite äldre och diat sin mor naturligt mycket motsträviga till nappning i början. Tekniken de har på tackans juver fungerar aldrig riktigt detsamma på napp även om det är enklare med napparna till ex lammbar som är mer utformade som en spene. Nappen till en barnflaska är däremot ergonomiskt väldigt långt från tackans juver, kan fungera utmärkt om man lär in dem på det som nyfödda men jättesvårt om de redan diar/diat tackan ett tag.

Senast idag hade jag en trilling som jag såg började halka efter de andra två och dessutom skjuta lite rygg vilket brukar vara ett tecken på att det är dags att hjälpa till. Lammet är två veckor, och ville då visst inte ha napp. Men jag låter lammet stå på backen med rumpan mot mina ben, lägger handen under hakan och lägger i nappen i munnen, försöker vika flaskan uppåt så att nappen lägger an rätt i munnen för att aktivera sugreflex. Så klämmer jag lite försiktigt på flaskan för att den ska känna mjölken komma. Lammet krånglar och krånglar i kanske 3-4 minuter men så plötsligt så ser man hur han gör en sugrörelse och något tänds i ögonen. Lite krångel till och fortsätta hjälpa till om han tappar nappen osv men snart suger han så det skummar runt munnen, åh så gott! Så brukar det gå till, och efter några gånger så räcker det att man håller fram flaskan så kommer lammet som ett skott.....

(Tips 2: jag brukar använda napparna som man köper till lammbar och skära ett stort hål i korken till en PET-flaska för att sedan trä nappen igenom korken och skruva på flaskan. Billigt och lätt att byta efter några dagar så att flaskan håller sig fräsch.)
Glad människa med mindre finullsbesättning i Stenstorp utanför Falköping.

http://svekhultia.wordpress.com

agge

 • Inlägg: 231
Håller med ovanstående om tekniken med att mata med nappflaska.
Men jag har lite olika sortes nappar att välja mellan, det den ene vill ha tycker den andre är blä,
i våras hade jag en liten som faktiskt bara ville äta av barnflaske nappen, tror att den passade hennes lilla mun bäst hon var väldigt liten o mamman hade små spenar. Sen fick jag i of sig lära henne att dricka från lammbaren vilket inte var helt lätt för där var ju stora nappar.
En fundering eftersom hon inte vill nappas ,jag  har också haft såna individer men sett att de varit otroligt bra på att tjuvnappa de andra tackorna. De lammen halkar efter i storlek men växer ikapp så småningom.
« Senast ändrad: 09 nov-09 kl 22:40 av agge »


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

615 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter- Har tappat räkning på alla år vi läst denna. En av FÅ vettiga skrifter/guider till ett roligare o uthålligare liv. Aldrig tråkig. En idealisk present till alla som "vill själv" Tack Petter. (Behåll tian :-) )
/Allan o Kajsa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser