Gratulerar till att du har en vedspis. Det är fantastiskt att ha en sådan.
Jag har en Husqvarnaspis. Den har möjlighet för tre plattor, bakungn och under ugnen ett värmeskåp. Ugnsluckan har en termometer. Har kollat den med en lös ugnstermometer och den stämmer rätt bra.
Vid sidan har min spis även en behållare som rymmer 6 liter vatten. När man eldar så får man alltså varmvatten på köpet och när man slutat elda så släpper varmvattenet i från sig värme.
Jag bakar en del i vedspisen, men problemet är att kunna hålla temperaturen konstant. Det blir ofta alldeles för varmt. Då får man ha en liten träbit som håller ugnsluckan på glänt.
Vedspisen är min matlagningslycka. Jag har ofta tre ibland fyra grytor på den samtidigt. Lagar storkok av det mesta och fryser sedan in. Har nog skrivit om detta på
http://www.levabilligt.seOm Du aldrig använt vedspis tidigare så kan det vara bra att veta följande för att det inte skall ryka in.
Se till att rökgången är rensad från aska och sot.
Tag bort flygaska som lägger sig ovanpå ugnen. Och rensa också genom den lilla luckan som sannolikt sitter under ugnen.
I den lilla luckan brukar jag ställa in ett litet plåtlock och hälla en mycket liten skvätt med rödsprit på den. När spriten brunnit ut så har eventuella kallrasproppar som finns i skorstenen försvunnit och du kan tända i spisen.
Ryker det ändå in, så bör du ha ytterdörren på glänt för att lufttrycket skall balansera bättre. Du kan stänga den när det tagit sig.