Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)  (läst 325694 gånger)

Edward.

  • Inlägg: 3134
  • A NOBLE SPIRIT EMBIGGENS THE SMALLEST MAN
    • Gästrikland
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #1620 skrivet: 23 sep-11 kl 20:45 »
Att dra av skyddsfilm från plexiglas (två sidor) är nästan lika upphetsande som att rolla plastramar.

Eller så skiter man i det och de lossnar så småningom av sig själv , eller inte  ;)

mvh edward :P
"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh

Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #1621 skrivet: 23 sep-11 kl 20:53 »
När jag rengjorde de gamla plexiglasen så hittades någon där jag glömt att ta av skyddsfilmen.
Det var jobbigt som f*n att ta bort den sen. Så enkelt löses tyvärr inte problemet.
Allra helst hoppades man att någon vänlig tonåring skulle hjälpa till, men det gick inte det heller.

Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #1622 skrivet: 24 sep-11 kl 09:01 »
Sten-Åke hur har du löst ditt lagringsbehov av kupor, själv hoppas jag kunna hitta någon höskulle som man kan bygga om så den blir bi tät.


Det finns Dancover hallar, se www.allhall.se

Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #1623 skrivet: 24 sep-11 kl 09:26 »
Jag tycker honungshantering är både spännande och intressant, det bästa med att producera livsmedel.

Jag tänkte en vecka till för 500g burkarna och så blev det. Nu är butiksburkarna batch 1 (ca 400 st) ready to rumble i lådor inom 3 veckor.

Tidplanen höll ... puh! I jobbet IRL så krossar vi annars alla tidplaner ..

foto med iPhone 4.

Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #1624 skrivet: 24 sep-11 kl 19:13 »
Nu är det slutskottat fram till kuporna, hämtade nya snöslungan idag.
Tidigt beställning + tidig hämtning = rabatt!

Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #1625 skrivet: 24 sep-11 kl 19:59 »
Mitt temporära slungrum. Summering efter sässongen.

3-fas 16A räcker till all verksamhet i slungrummet, inget har krånglat. Byggboxarna från Jula har fungerat bra tillsammans med deras färdiga 5m kablage.
Kostnadseffektivt och bra samt att installationen är laglig.

Golvet i boden är 60 reglat med spont och sedan 12 mm formplywood. Allt vilar på cementblock och leccablock lagda varannan. Det har fungerat med 600 kg honung och 800 kg socker i boden.
Alternativt 600 kg honung och 600 kg blandat foder sida vid sida plus många kg honung i lådor samtidigt.

Det enda som varit är en ca 2 cm sättning i ett hörn som jag korrigerat men en bit 21mm panel.

Edward.

  • Inlägg: 3134
  • A NOBLE SPIRIT EMBIGGENS THE SMALLEST MAN
    • Gästrikland
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #1626 skrivet: 24 sep-11 kl 20:47 »
Men fy på dej och din honung Sten Åke ,  (:) du har en massa luft/polen/skum på toppen av dina burkar  (:) aya baja

 (:) Ej godkänt av sbr  (:)

Fast de flesta kunder tycker att de vita är trevligt och bruka spara det och gräver ner i burken och spar på det vita och äter det som guld kant på guld kanten av att äta honung  ;D

 ;D mvh edward :P
"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh

Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #1627 skrivet: 24 sep-11 kl 23:43 »
Så ser faktiskt varenda SBR burk ut, bara att kolla i vilken butik som helst.
Ju mörkare honung (finare) desto mera vitt.

Visa upp era egna honungsburkar med närbilder!

Hur många lägger ut bilder på sin produktion, apparater, detaljer etc? Mitt är dessutom synat i sömmarna. Rent och snyggt, vita rena kläder, huvudbonad och handskar.

Ett sätt att minska är att låta hela hinken kandera, skrapa av ytan och värma på och röra om igen. Får jag välja på onödig uppvärmning (död honung) eller lite vitt så väljer jag det senare. Prio är smakerna i burken.
Man tappar direkt efter ymp och intensiv omrörning för att få bort all melering i burken. Man låter burken stå i sval (skafferi) ca 1-2 dygn innan kylrum (12-14 grader). Då stiger all luft och ev lite bubblor upp och man slipper typ rimfrost på sina burkar.
Efter ca 2 veckor är honungen fast och fin utan att vara stenhård. Då flyttas de till skafferiet (svalen) igen och så kör vi på här tills alla burkar är klara.
Efter ytterligare 3 veckor är honungen ännu finare och helt färdig.
« Senast ändrad: 25 sep-11 kl 00:29 av Sten-Åke Lindell »

Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #1628 skrivet: 25 sep-11 kl 00:19 »
Här är lite bilder på förvandligen i mitt honungslab i Bromma (hemma), från flytande till fast i kontrollerad temperatur 13 grader.

Den blir alltså lite ljusare när den blivit fast och kristalliseringssprocessen börjar bli klar.
Det vita syns tydligare ju mörkare honung man har. När jag ympade med raps blev allt vitt nästan och på tok för hårt.
Den här nya ympen blev inte hård men ändå tung och smidig att röra.
Nu har jag ympat med fin ljunghonung och hållt en sådan ymp vid liv och använt flera dagar på rad i drygt en vecka. Det har fungerat bra.
« Senast ändrad: 25 sep-11 kl 00:32 av Sten-Åke Lindell »

Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #1629 skrivet: 25 sep-11 kl 16:43 »
Oanade talanger .. i mån om tid lite annan verskamhet!
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=117430.msg1089931#msg1089931

Det finns 3 inlägg och 9 bilder på tillverkning av äppelmust koncentrat.
« Senast ändrad: 25 sep-11 kl 17:06 av Sten-Åke Lindell »

Edward.

  • Inlägg: 3134
  • A NOBLE SPIRIT EMBIGGENS THE SMALLEST MAN
    • Gästrikland
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #1630 skrivet: 25 sep-11 kl 18:45 »
vet inte om man ska ha socker i must tillverkning , eller använder du honung ?

mvh edward :P
"Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre." Nalle Puh

Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #1631 skrivet: 25 sep-11 kl 19:03 »
Jag kör naturellt koncentrat, behöver inte sötas alls. Vi använde must till maten och den blev en hit, smakade bra.

Vill man göra cider kan man tillsätta honung och söta så pass att jästen inte bränner alla sockerarter och gör den för torr.
När man brygger med honung får man oftast tillsätta jästnäring.
« Senast ändrad: 26 sep-11 kl 04:54 av Sten-Åke Lindell »

Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #1632 skrivet: 27 sep-11 kl 12:31 »
Har en dyr Sheriff heldräkt (2.442 sek) och har ändå fått stick så det räcker, mest på öron och haka.
Provar nu en BBwear motsvarande heldräkt som kostar £87:46 inkl £5 flygfrakt (ca 900 sek). Är den minst lika bra så köper jag sådana fortsättningsvis.
Fick ett par skinnhandskar (storlek 12) på köpet och gnällde till mig damasker.
Priser avser XXL verison.
« Senast ändrad: 27 sep-11 kl 12:34 av Sten-Åke Lindell »

 

Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #1633 skrivet: 27 sep-11 kl 17:20 »
Här ser nu hur protektionism föds och är orsaken till branschens informationsflöde.

Sverige behöver fler biodlare! Det här är vad BF egentligen står för, från företrädare för BF's valberedning, så snyggt!

Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #1634 skrivet: 27 sep-11 kl 18:51 »
Slutskattade sista bigården i Bromma (den på tomten) och fick ut lådor som motsvarar 740 kg honung, det är ca 52,8 kg per samhälle (14 st). Långt över förväntan.

Horder av lågprishonung!! Yeah!

Linden har gjort sitt i år så det syns. Det är bra med svarta Pierco ramar i yngellådorna och superläckert med vita Pierco ramar i skattlådorna.
Ramarna lyser av honung. Man får bara se till att det inte blir äggläggning i de vita för gegget från pupporna går nästan inte bort helt.

Nästa stora batch plastramar blir vita!!

olof

  • Inlägg: 2715
    • Skåne
    • Min blogg med sökord biodling
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #1635 skrivet: 27 sep-11 kl 19:07 »
...Det här är vad BF egentligen står för, från företrädare för BF's valberedning, så snyggt!
Jag har lämnat den organisationen. Min högst privata åsikt efter att tidigare ha följt diskussionerna på deras forum under många år är att de inte har förmåga att städa runt sin egen dörr, ett fåtal individer med speciella åsikter är tongivande och gör att jag inte upplevde att organisationen inte ens tog tillvara mina intressen när jag tidigare planerade att bli deltidsbiodlare. Det är i mitt tycke en bransch- och lobbyorganisation för verksamma yrkesbiodlare och deras namnbyte till BF från YB tycker jag var olyckligt eftersom det nya namnet mycket sämre säger vad organisationen egentligen är.

Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #1636 skrivet: 27 sep-11 kl 19:26 »
Skall kanske tillägga att det är så mycket bin i kuporna i Bromma att det är omöjligt att invintra på 2 lådor.
Översta lådan i varje stapel som var färdigbyggda blev nu låda #3 och därefter foderlåda.
Två extra avläggare står på 2 lådor, de enda på två.

ca 300 ramar med Lindhonung (ca 500 kg).

klarre

  • Inlägg: 557
    • Södermanland
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #1637 skrivet: 27 sep-11 kl 20:19 »
Sten-Åke hur lång tid har det tagit för dina bin att fylla på 52 kilo per kupa ???

Lindell

  • Gäst
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #1638 skrivet: 27 sep-11 kl 20:31 »
De stod på 6-7-8 lådor blandat. 52 kg / ca 17 kg = 3 lådor 3/4 Langstroth fyllda.
3 yngel i stort utan spärrgaller, 3-5 skattlådor. Översta lådan hade kanske 3-5 kg honung som de fått behålla och får dra ner foder till från foderlådan för invintringen.
Sent, ja. Men vädret tillåter och det har gått lungt till. Bina har hållt sig bra i lådorna och inte kokat som de gamla Carnica hybriderna gjorde.

Tiden är från tidig vår tills nu. De här kuporna pillar man inte med, de fungerar bäst om de får vara ifred och sköta sig självt.
Har bara tillsatt nya drottningar och det har fungerat mycket bra.

Här finns nektar och pollen från tidig vår till sent på hösten med stora drag av t ex Maskros, Lind och trädgårdsväxter.

Bifogar en bild ifrån bigården från mitten av Juli när Linddraget började.
« Senast ändrad: 27 sep-11 kl 20:58 av Sten-Åke Lindell »

klarre

  • Inlägg: 557
    • Södermanland
SV: Biredskap (allt från tappmaskin till kupdelar)
« Svar #1639 skrivet: 27 sep-11 kl 21:30 »
52 Kg honung per kupa och ingen inblandning över hela säsongen måstes ses som ett väldigt bra resultat. Det finns ingen risk att honungen kanderar i ramarna om dom inte blir slungade under hela sommaren ???

Nästa säsong ska jag försöka hitta någon plats i Gröndal/Essingen där jag kan bygga ut en bi gård och ha samma driftsform som du har i Bromma.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

505 gäster, 3 användare
Galaxie, torbjorn, Taxmamman

* Forum

* Om tidningen Åter



- För moder jord skull!
/Henrik

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser