Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  att sälja livsmedel till butik?  (läst 2895 gånger)

saint206

  • Inlägg: 1201
    • Småland
att sälja livsmedel till butik?
« skrivet: 18 sep-09 kl 18:59 »
hur krångligt är det?
tänkte på sånt som jag allti får för mycket av, som i år tex, bönor och dill.
bor inte så att man kan sälja direkt till kund, alternativet är väl att ställa si på ett torg, men får man det utan en massa tillstånd?
kom också att tänka på fisk, dvs insjöfisk som jag fiskar i sjön, kan man sälja den till affären?

min helt ogrundade tanke är att man inte får det, men jag vet ju inte..
someday i hope you get the chance to live like you were dying..

johe71

  • Inlägg: 1975
SV: att sälja livsmedel till butik?
« Svar #1 skrivet: 18 sep-09 kl 19:08 »
några korta citat ur publikationen "Guide till småskalig livsmedelsförädling – en inblick i lagstiftningen" (hittar inget årtal i den jag har nerladdad, det finns flera utgåvor och det är möjligt att det kommit en ny sedan jag titta på den i början av året)

Citera
Begreppet primärproduktion gällande fisk
omfattar fiske och hantering och transport av
fisk till t.ex. auktionshall samt uppfödning,
produktion och slakt av odlad fisk. Fisk räknas
som primärprodukt även efter slakt, avblod-
ning, rensning av bukorgan och borttagning
av fenor.

För att sälja mindre mängder primärprodukter
direkt till konsument eller till lokal detaljhan-
del som levererar direkt till konsument be-
hövs inget tillstånd. Däremot måste dock de
krav som ställs i Förordning 852/2004, bilaga
I och krav på spårbarhet m.m. (EG 178/2004)
uppfyllas.

Citera
En verksamhet där primärproducent säljer
mindre mängder egenodlade vegetabilier (pri-
märprodukter) direkt till konsument (t.ex. i
gårdsbutik eller på lokal marknad) eller till loka
detaljhandel som säljer direkt till konsument,
behöver varken godkännas eller registreras. Ett
undantag är dock produktion och försäljning av
groddar, där det krävs registrering även vid
mindre mängder. Orsaken till detta är att det
har förekommit en del hygieniska problem
med groddar, bl.a. salmonella.

Värt att observera är att du som livsmedels-
företagare inom primärproduktionen är ansva-
rig för de livsmedel du släpper ut på markna-
den även om du inte omfattas av de nya för-
ordningarna. Krav på redlighet och spårbarhet
(EG 178/2002) gäller även denna typ av verk-
samhet.

 

saint206

  • Inlägg: 1201
    • Småland
SV: att sälja livsmedel till butik?
« Svar #2 skrivet: 18 sep-09 kl 19:24 »
hmmmmm det där lät ju inte allt för tokigt i och för sig..eller?
someday i hope you get the chance to live like you were dying..

johe71

  • Inlägg: 1975
SV: att sälja livsmedel till butik?
« Svar #3 skrivet: 18 sep-09 kl 20:00 »
..eller?


det beror väl på vad som står i förordning 852/2004, EG 178/2004 och EG 178/2002... har inte läst dem :)

hittade en länk till publikationen på LRF's hemsida, det står mycket mer i den som är läsvärt om man har funderingar... http://www.lrf.se/PageFiles/5521/Guide_smaskaliglivsmedelsproduktion.pdf

saint206

  • Inlägg: 1201
    • Småland
SV: att sälja livsmedel till butik?
« Svar #4 skrivet: 18 sep-09 kl 20:58 »
ja det är klart...det har ju inte jag heller..
tack för länken, ska läsa så fort jag bara hinner...
someday i hope you get the chance to live like you were dying..

louise

  • Gäst
SV: att sälja livsmedel till butik?
« Svar #5 skrivet: 18 sep-09 kl 21:02 »
Ska du sälja grönsaker på torget är det tusen gånger enklare än till butik. Kommunen tar några hundralappar och du får all vinst i egen ficka. En butik vill ha 30 % vinst, och så mycket kostar inte ditt torgstånd.

För grönsaker behöver du bara registrera dig hos kommunen, det krävs inga tillstånd som kostar, inga lokaler osv. Ägg är också väldigt enkelt. Men det mesta annat måste du börja bygga lokaler, kylar och betala några tusen om året i tillstånd.
« Senast ändrad: 18 sep-09 kl 21:05 av Stabon »

Georgisten

  • Inlägg: 2207
  • Mest biodlare, men mycket annat också.
    • Östergötland
    • Östgöta Honung - förädlad nektar från Östergötlands flora
SV: att sälja livsmedel till butik?
« Svar #6 skrivet: 29 sep-09 kl 19:24 »
Ska du sälja grönsaker på torget är det tusen gånger enklare än till butik. Kommunen tar några hundralappar och du får all vinst i egen ficka. En butik vill ha 30 % vinst, och så mycket kostar inte ditt torgstånd.

För grönsaker behöver du bara registrera dig hos kommunen, det krävs inga tillstånd som kostar, inga lokaler osv. Ägg är också väldigt enkelt. Men det mesta annat måste du börja bygga lokaler, kylar och betala några tusen om året i tillstånd.

Deppigt... jag som gillar att mocka skit men hatar att rensa ogräs! Fast det där med äggen är ju trevligt förstås. :)
Ingen enskild människa kan hävda att den äger jorden, inget enskild människa eller kollektiv kan hävda att de äger andra människor.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

560 gäster, 3 användare
NESSEN, skogaliten, Dajnah

* Forum

* Om tidningen Åter



- Hämtade just ut 11 gamla nummer av tidningen och skrockade välmående när jag öppnade paketet. Det ska bli så intressant att läsa dessa <3 Flera av sakerna känns väldigt aktuella just nu. Har bla funderat på jordkällare, flytta en timring och veganmat för självhushållare. Nu är jag ingen äkta vegan då jag blev lika glad över att ett nummer handlar om beredning av fårskinn men jag äter veganskt.
/Anna W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser