Det är inte hela sanningen , det har med aminosyrorna att göra , mängden , kvaliten och balancen dem emellan .
Det är därför man pratar om det animaliska proteinet som högvärdigt , balancen dem emellan .
Det enda vegetabiliska som i mängd kan komma ifråga är sojans .
Varför man blandar både kött- och fiskmjöl är av samma anledning , det ena är rikt på en aminosyra det andra på en annan osv.
Pratar vi i stället om kvalitet så är potatisens bland de högsta , men tyvärr i mycket små mängder .
Det är också därför som ärt- och rapsmjöl skulle kunna fungera tillsammans . Men man måste hitta den perfekta mixen .
Sedan att de vegetabiliska fodermedlen bara innehåller ca hälften mot de animaliska . Så hur vi än mixar med soja och ärt så kommer vi knappast upp till de 13-14 gr prot per MJ som behövs till ekonomisk uppfödning av grisar .
Det är därför mjölken kommer in som alternativ . Något vi kan producera i landet och hålla livsmedelskvalitet av .
Det ingår ju mjölkpulver i många pulversoppor , kaffedrycker , potatismospulver mm .
Ett annat protein som skulle vara intressant är potatisens , som vi har använt i form av potatisflingor tidigare .
De har mycket hög kvalitet ovh kvantitet , men kanske for dyrt då vi inte tillverkar så mycket potatismjöl längre .
Tidigare så köpte vi ju potatisflingor till potatisgrynsgröt .Potatisprotein innehåller 14,5 MJ och 761 gr smb prot.
Jag tycker det är konstigt att du fortsätter prata om animaliskt protein. Det är och förblir förbjudet att använda till grisar, så vi kan plocka bort det ur resonemanget.
Det helfoder jag köper till grisarna innehåller 128 g råprotein och 12,4 MJ, det är alltså ett förhållande på 10,3. Det fodret innehåller varken soja eller ärtor. Däremot en bra slatt vetefodermjöl som får upp proteinhalten.
Så visst går det att mixtra med spannmål så man når upp till det som behövs för en ekonomisk uppfödning. Man får ju inte heller glömma att en överutfodring av protein inte är särskilt ekonomisk.
Moderna foder innehåller en aning mindre protein än förr, det är för att minska övergödningen av miljön. Mer protein i fodret ger ju mer kväve i gödseln.