Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  bröd utan knådning  (läst 3992 gånger)

bondelinda

  • Inlägg: 1741
  • Stöd globalt - handla lokalt
    • Västergötland
    • Svingsåsen
bröd utan knådning
« skrivet: 02 feb-06 kl 20:41 »
Till alla er som vill baka bröd men som inte orkar/kan knåda!

5 dl vatten
1 dl mjölk
1 msk honung
1 tsk salt
12 1/2 dl mjöl (rågsikt exempelvis eller vetemjöl + graham)

Blanda ihop degen. Låt jäsa i 1 1/2 timme. (Degen är rätt lös)

När degen jäst klart strö ut mjöl på ett bakbord (eller köksbordet). Töm ut degen och platta till den. Platta försiktigt så att inte jäsbubblorna försvinner. Skär i bitar och in i ugnen på 175 grader i ca 20 min.
Litet småskaligt jordbruk med brukshästar. Gårdsbutik öppen ons 15-18 lör 10-15. Kaninkött, honung, bär, ägg, potatis, mensskydd, ekologiska garner samt miljövänliga och naturliga hud- och hårvårdsprodukter från Eilas och tvättnötter från tvåleriet. www.svingsasen.se

Manne

  • Inlägg: 460
  • Ljuset återvänder, pulsen stiger...
    • Södermanland
    • Hedlundarnas sida
Re:bröd utan knådning
« Svar #1 skrivet: 15 mar-06 kl 16:22 »
Hur stora bitar....?
Undrar baknovisen Manne.... :-[
Stolt Far, Make och Man.(och ibland RADIKALBÖG.)
med Brahmahöns och Irländska varghundar.
Boendes i Stockholm.

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:bröd utan knådning
« Svar #2 skrivet: 16 mar-06 kl 00:05 »
En klick honungsjäsmedel kanske?

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:bröd utan knådning
« Svar #3 skrivet: 16 mar-06 kl 00:14 »
En klick honungsjäsmedel kanske?

Kan en oinsatt få be om liiite mer info om "honungsjäsmedel" ?

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:bröd utan knådning
« Svar #4 skrivet: 16 mar-06 kl 01:38 »
Oj, sorry. Jo.....det står om det i Alelies Shönecks bok Dagligt bröd. Har det inte i huvudet nu, men man blandar mjöl, honung och vatten till en "välling" och låter stå framme tills det jäser. Sen använder man den och matar som en surdeg.

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:bröd utan knådning
« Svar #5 skrivet: 16 mar-06 kl 13:26 »
Ok, tack, då är jag med. (mjödbryggare!)

Attis

  • Inlägg: 654
    • -
Re:bröd utan knådning
« Svar #6 skrivet: 17 mar-06 kl 18:50 »
Oj, sorry. Jo.....det står om det i Alelies Shönecks bok Dagligt bröd. Har det inte i huvudet nu, men man blandar mjöl, honung och vatten till en "välling" och låter stå framme tills det jäser. Sen använder man den och matar som en surdeg.

Men det tar minst 4 dagar att få en fin surdeg, inte 1½ timme som i receptet överst  ::)
/Attis

Ida11

  • Inlägg: 46
Re:bröd utan knådning
« Svar #7 skrivet: 19 jul-07 kl 10:32 »

Honungsjäsmedel

Första dagen:
1 tsk honung
0,5 dl vatten, 40 grader
1,5 msk grahamsmjöl
1,5 msk vetemjöl
Blandas väl. Låt burken stå med löst pålagt lock under 24 timmar i en temperatur på 25-35 grader. Tex i en kylväska där man i stället värmt kylklamparna i hett vatten så att dom ska hålla värme i stället för kyla.


Andra dagen:
Tillsätt
0,75 dl vatten, 40 grader
0,5 dl grahamsmjöl
0,5 dl vetemjöl
Rör ihop så det blir en inte alltför tjock gröt.

Tredje dagen:
Upprepa andra dagens tillsats av vatten och mjöl. Efter 12 timmar har kanske en livlig jäsningsprocess kommit igång. Sätt på skruvlocket. Förvara i kylskåp. Hållbarheten är flera månader.

Om jäsprosessen inte kommit i gång bra så kan det bero på att honungen blivit upphettad så att enzymer inaktivertats under framställnigen. Det vanligt att köpehonung behandlats på detta sätt.

Om jäsningen inte funkar kan man "fuska" med en liten liten gnutta jäst 5gr eller så och låt jäsmedlet stå varmt över natten så går det utmärkt att baka på dagen efter.
Men om man blandar i jäst så blir jäsmedlet bäst att använda direkt och inte spara och föröka i kylen.


Förökning av honungsjäsmedel:
1 rågad tsk honung
1 msk honungsjäsmedel
1 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1,5 dl vatten, 40 grader

Grahamsmjöl och vetemjöl rörs ut i det varma vattnet. Honung och honungsjäsmedel tillsätts. I en temperatur på 25-35 grader bör kulturen vara färdig efter 12 timmar. Förvaras som tidigare i kylskåp.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superbra tidning där det mesta tas upp! Klart prisvärd läsning.
/Theo

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser