Gullviva, både blommor och blad, kan man äta, tex i en sallad. Godast tidigt på våren. Jag har inte provat att torka, men misstänker att det inte blir mycket kvar.Tänk på att gullvivor är fridlysta, bara dem som odlas i trädgården får man plocka.
Fridlysta växter i Sverigeen översikt ordnad artvisListan följer Naturvårdsverkets föreskrift om ändring i artskydd, NFS 1999:7 och 1999:12 från 1999. Föreskrifterna gäller från den 1 januari 2000 och fridlysningarna gäller i hela landet. Lokala fridlysningar i enskilda län anges med länsbokstav och grundar sig på uppgifter som erhållits från länsstyrelserna i december 1996.Dessutom gäller att arterna blåsippa (Hepatica nobilis) och gullviva (Primula veris), samt samtliga arter ur familjen lummerväxter (Lycopodiaceae) ej får grävas eller dras upp med rötterna och ej heller plockas eller på annat sätt insamlas för försäljning eller andra kommersiella ändamål. Detta gäller också för de arter där länsbeteckningen står inom parentes.För närmare information kontakta Naturvårdsverket eller respektive länsstyrelse. För blåsippa gäller blåsippa (Hepatica nobilis) - AB, LM, N, O, T, ACFör gullviva gäller gullviva (Primula veris) - LM, N, T
Information från http://linnaeus.nrm.se/flora/fridlys.html