Jag har gjort fläderblomssaft för ett par dagar sedan. Proportionerna är 3 l vatten, 4 kg socker 60 g citronsyra, 50 klasar fläder och 7 citroner.
Kokade upp sockerlag hällde i citronsyran och hällde sedan detta över fläderblommorna och citronerna. Lät det stå svalt i 3 hela dygn med omrörning ett par gånger per dag.
Efter det silade jag saften och har fyllt den på kokade glasflaskor ända upp till korken (vissa är gamla saftflaskor med snäppkork och gummipackning och vissa är "vanliga" glasflaskor med skruvkork) så inget syre finns i flaskorna. Nu förvarar jag dessa i källaren där temperaturen ligger nånstans mellan 16-20 grader skulle jag tro.
Hur länge håller sån saft på ett ungefär? Är det stor skillnad om jag förvarar den svalare eller inte? Finns det något i tillverkningen som kan påverka hållbarheten negativt eller positivt? Jag vill dels veta hur länge jag kan förvänta mig att saften klarar sig och dels veta inför nästa år om jag kan göra något annorlunda?