Här är ett recept som jag tycker blir väldigt gott att rosta!
50 g jäst
5dl vatten
1 ägg
2 msk rumsvarmt margarin
2 tsk salt
ca 14 dl vetemjöl
Garnering:
1 ägg
vallmofrön
Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt det fingervarma vattnet. Rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt ägget, margarinet och saltet. Rör om. Blanda sist ner vetemjölet och arbeta samman till en blank ochsmidig deg. Täck med en bakduk och låt degen vila i ca 30min. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, knåda ur luften och dela i två lika stora bitar.Forma två släta bröd och lägg ner i smorda, avlånga 1½-liters bakformar. Låt jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla de färdigjästa bröden med ett lätt uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Ställ in bröden i nedre delen av ugnen och sänk genast ugnsvärmen till 200 grader. Grädda i ca 25min.