Carina
On 29 Nov, 2000 - 09:26
--------------------------------------------------------------------------------
Läste att någon skrev (under anslagstavla, Kviga till salu tror jag det var) att mjölken från Jerseykon är för hård (?) att göra smör på.
Är det någon som kan förklara det lite närmare?
Jag har ingen ko än, men om jag skaffar en i framtiden så har jag ansett Jerseykon som väldigt intressant, men om man inte kan göra smör på mjölken så blir jag tveksam.
tg
To 19 Jul, 2001 - 21:19
--------------------------------------------------------------------------------
Tråkigt att ingen har svarat ännu. Men jag kan.
Hårt eller mjukt smör beror på vad kon äter.
På sommaren, med bete som viktigaste foder, blir smöret mjukt.
På vintern , med hö och spannmål och oljekakor som foder, blir smöret "hårt"
Har inget med ras att göra. Men sommarsmöret är rena hälsokuren, Så gör smör på sommaren för att spara i frysen. Låt kon kalva i april och mjölka henne året ut.