Fu***ing hell ... blev utloggad och mitt långa svar försvann ... ok, en gång till :
1 : KÖP INTE JORD ! Antingen betalar du dyrt för en kvalificerad ogräsodling eller får som (för det mesta) en blandning som består av 95% torv (dålig produkt OCH ändlig resurs) och lite koskit eller konstgödsel.
2 : Kolla där du bor, bra jord består av hästskit, halm, gräsklipp, löv, flis m.m. som du kan hitta i din omgivning, dvs. kompostmaterial. Grannen som klipper gräs, kyrkvaktmästaren som räfsar löv, bonnen som tappar en halmbal, hästtjejerna som inte orkar bära bort all skit. Välbrunnen gödsel ska det vara, den ska gärna ligga ett år med ströet och komposteras.
Sen är det bara att hyra ett släp och hämta tonvis, småstall har ofta stora utgifter för att bli av med sin gödsel, du HJÄLPER dem mot gratis gödsel /jordförbättring.
3. Bygg upphöjda bäddar enl. tråden häromdan, av spillvirke, potatislådor, tegel eller vad du nu kan hitta. Läs om fördelarna.
4. Täckodla. Låt aldrig jorden ligga bar, täck med gräsklipp på sommaren/odlingssäsongen och löv över vintern.
Köper jord gör du om du är rädd om naglarna och bor i radhus.
Jag köper jord (torv) på säck (skäms lite) till krukodling mest för att det är bekvämt i små krukor och inte fått igång nån egen kompostverksamhet än. Till landen blir det allt jag hittar i organiska väg.
Att bygga upp en god odlingsjord tar tid så ha tålamod och bygg ut etappvis, några nya bäddar varje år så mycket ni orkar. Varje odlingsbädd ska vara som en ganska färdig kompost ... fyll dem på hösten med det jag räknade upp och blanda detta med den jord som redan finns, täck med löv i tjocka lager över vintern så jobbar maskar och mikroorganismer hela vintern. Till våren har du RIKTIG jord. Allt du behöver göra då är att kratta ner lite gödsel eller gödselvattna under säsongen.
Tallbarr i måttlig mängd gör ingen skada på jorden och även om de flesta grönsaker gillar mycket sol så funkar halvskugga till det mesta.
Det kan låta som hårt jobb men det görs bara en gång ... sen är det bara att fylla på lite under säsongen och över vintern så har du lagt grunden till ditt självförsörjande på grönsaker.
Läs också på om kompost, det är den processen som skapar jord och ingredienserna är oftast gratis ... arbete tillkommer dock.

Boiiiiiinggggg .... dagens boktips :
Den Goda Jorden / Plilippe Plönnige
finns hos alla internetbokhandlar (typ bokus, adlibris osv.)