KBAC
3 kg torkat rågbröd/grovt bröd (gärna olika sorter efter bäst före, men ej mögel)
1,5 till 2,5 kg socker (beroende på hur stark kvass du vill göra).
(2 msk torkad mynta)
(10-15 svartvinbärsblad)
100 g bakjäst
russin
Skär brödet i bitar och torka i spisugn på svag värme. Lägg de torkade
bitarna i en jäshink(spann). Häll över kokhett vatten ca 15 liter och låt det hela
stå och dra ungefär 12 timmar.
Tillsätter du mynta och svartvinbärsblad
ska dessa kokas upp var för sig och stå och dra i ca 6 timmar.
Sila upp vätskan från brödblandningen i en annan jäshink och blanda
med vätskan från myntan och svartvinbärsbladen om du smaksätter med det.
Tillsätt sockret, som blandats under upphettning med 4-5 liter vatten, och jästen när vätskan är under 30 grader men gärna ca 25.
Vill du ha riktigt mörk kvass, karamelliserar du en mindre del av sockret.
Rör om och låt stå ett par dar (jag använder jäsrör och jäser tills det bubblar långsamt,
1 min mellan ploppar). (Annars brukar man jäsa öppet, och får en sur kvass pga ättilksyrebildning).
Ta bort eventuellt skum och häll vätskan på flaskor (fyll dem
bara till 3/4).
Lägg några russin i varje flaska för efterjäsning, tillslut väl och låt
dem stå svalt i 3-5 dagar, eller tills det att russinen flutit upp till
ytan och jästen lagt sig på botten. Häll så försiktigt över den
klara och kalla drycken i nya flaskor.
Drickes avkyld.